|
Dit moet groene stroom zijn |
Het was een aardige klus, 😅 maar na de
test met 27 laadpalen en hoe het met de weergave van de tarieven ter plaatse is gesteld, heb ik deze data gebruikt voor een nieuwe mega-test.
Ik heb alle laadpunten gechecked bij alle MSP's op de eerste pagina van de
Laadpastop10. Dat zijn er twaalf. Sommige hebben een app, anderen gebruiken een platform van derden en weer anderen een website met een laadpalen kaart.
Van de 27 laadpalen bleken er vijf op 'privé' te zijn ingesteld. Hier kan je niet met een publieke laadpas laden. Deze laadpunten kwamen dan ook bij geen enkele aanbieder in hun apps of platforms tevoorschijn en heb ik dus niet meegenomen in de scores van de test.
Wat blijft er dan over:
13x publieke AC laadpalen, varierend in vermogen van 11 tot 22kW.
(3x Allego / 4x Engie / 6x EVNetNL)
7x semi-publieke AC laadpalen varierend in vermogen tussen 3,7 - 22kW
(1x Chargepoint / 1x Ecotap / 2x Newmotion / 1x BlueCurrent / 1x NLMab)
2x publieke DC snelladers
(1x Ionity / 1x Fastned)
Onderzoek
Het onderzoek omvat dus 22 laadpunten en 12 providers. (264 combinaties)
De 22 laadpunten heb ik allemaal opgezocht in (web-) apps van de providers. De vraag die centraal staat is of de prijs en de opbouw hiervan vooraf duidelijk zichtbaar is en deze begrijpelijk en zonder verrassingen wordt weergegeven. Zit er dus een tijdscomponent in, of startkosten, dan bekijk ik of dat helder wordt uitgelegd. Ook moet duidelijk zijn dat de prijzen inclusief BTW zijn, aangezien er naast bedrijven ook particulieren met deze tarieven uit de voeten moeten kunnen.
Ik behandel elke MSP per stuk en beschrijf daarbij de bevindingen. Voor elke aanbieder geef ik een relatieve prijstransparantie score, weergegeven in een percentage. Dit percentage is uitgerekend aan de hand van hoeveel laadpunten uit de test aan de criteria voldoen. Zijn in de laadapp van een bepaalde provider dus 5 laadpunten met een prijs zichtbaar, dan scoren ze 5/22 = 22,7% score.
Ik gebruik daarnaast zes categorieën per laadpunt.
0) Laadpas werkt niet op dit laadpunt
1) Tarief wordt transparant weergegeven
2) Er staat wel een tarief vermeld, maar dit is niet transparant
3) Laadpunt staat niet op de kaart
4) Laadpunt staat wél op de kaart maar er wordt geen tarief vermeld
P) Privé laadpunt en dus niet zichtbaar in MSP app of op het platform.
Resultaten
|
Maingau |
1.
Maingau
Getest platform:
Chargecloud
Relatieve score: 22,7%
Van de 22 laadpunten zijn er slechts 5 te bedienen met de laadpas van Maingau. De drie Allego laadpalen, en de snelladers van Ionity en Fastned. Van deze vijf staat bij elke aanbieder in zowel hun normale app als hun web-app de prijs per kWh duidelijk vermeld inclusief de boetetarieven en wanneer die precies in gaan. Qua prijstransparantie scoren ze dus 100% op de vijf laadpunten waar de laadpas wordt geaccepteerd, maar omdat het percentage voor alle laadpunten geldt, komen ze toch op 22,7% uit.
|
Vandebron app |
2.
Vandebron
Getest platform: Vandebron App
Relatieve score: 86,4%
Vandebron scoort bij alle publieke laadpunten uit deze test een strakke 100% op prijstransparantie.
De prijs en de opbouw van het tarief van de publieke laadpalen is netjes weergegeven. Bij de semi-publieke laadpunten gaat het minder goed, Er ontbreken enkele laadpunten van Newmotion, Ecotap en NLMab. Afgezien van deze paar foutjes een prima overall score van 19 van de 22: 86,4%.
3.
E-Flux
Platform:
i-frame van Eco-Movement (oplaadpalen.nl)
Relatieve score: 90,6%
|
E-Flux kaart |
Op 20 van de 22 laadpunten die ik op de laadpalen kaart heb gevonden, stond er een tarief bij vermeld. Dat begint goed! Echter dit tarief blijkt niet altijd te kloppen, dat komt doordat het ad-hoc wordt weergeven. Dit betekent in de praktijk dat de tarieven wel redelijk overeenkomen maar dat er verschillen ontstaan ten opzichte van wat er op je factuur staat. Je factuur zal lager uitvallen omdat ad-hoc tarieven doorgaans hoger zijn. Een groot probleem is dit dus niet; maar feit is wel dat er verschil in zit. Echter omdat deze prijsverschillen niet in de test zitten, en ik alléén test of de prijs informatie wordt gemeld, scoren ze een keurige 20 uit 22 en dat betekent een solide 90,9%.
|
Shell/Newmotion |
4.
Shell/Newmotion
Platform: Eigen platform
Relatieve score: 100%
Op alle laadpalen waar publiek op geladen kan worden is het tarief op de NewMotion laadpalen kaart en in de app terug te vinden. Hoewel ook hier niet alle tarieven kloppen, wordt er
altijd een tarief vermeld. Wat opvalt is dat laadpunten van dezelfde aanbieder altijd dezelfde prijs kennen. Zo hanteren ze een vast tarief voor EV-box en een vast tarief voor Allego. Deze tarieven wijken in de praktijk af, net zoals je bij E-Flux zag. Op de factuur komt dan een lager bedrag te staan dan de tarieven die in de app of op de website zijn gepubliceerd. Ondanks dit probleem zijn ze de enige partij die een 100% score over alle laadpunten weten neer te zetten, en dat is best een felicitatie waard.
|
JustPlugin |
5.
JustPlugin
Platform: Everon (EV-Box)
Relatieve score: 17,4%
Het Everon platform heeft nog wat ontwikkel aandacht nodig. Op slechts 4 laadpunten was het tarief zichtbaar. Bij 18 laadpunten stond geen informatie met betrekking tot de tarieven.
Alle tarieven voor Allego en EvnetNL ontbreken bijvoorbeeld, ook bij Ionity staan geen tarieven genoemd. Een gemiste kans, want JustPlugin heeft namelijk op hun website een mooi
transparant tarievenoverzicht gepubliceerd per aanbieder. De tarieven zijn dus bekend, vermeld ze dan ook in de app, zou ik zeggen.
6.
Eins E-Mobil
|
Eins App |
Platform: Chargecloud GmbH
Relatieve score: 22,7%
Voor Eins geldt in feite dezelfde bevinding als bij Maingau. Op de laadpunten waar de pas werkt scoren ze 100%, en dat is natuurlijk goed, maar in deze test komen ze op 22,7% uit omdat hij op 17 geteste laadpunten niet werkt.
7.
Elbizz
Platform:
LastMileSolutions/Threeforce
Relatieve score: 31,8%
|
Elbizz / LMS |
Elbizz gebruikt net als veel andere laadpassen op het LMS platform de laadpalen kaart van Last Mile Solutions, te herkennen aan 'evc-net.com' in het adres van de website. Ook aan dit platform moet nog gesleuteld worden.
Zo worden de prijzen van de Allego laadpunten nergens genoemd en ook de prijzen van de publieke Engie/ev-box laadpalen zijn niet terug te vinden.
EVNet wordt wel vermeld en ook Ecotap. Helaas wel exclusief BTW. Dit gegeven staat onderaan de kaart vermeld, maar kan toch verwarring opleveren. Opvallend detail: Op deze kaart zijn in het geheel geen snelladers van Fastned en Ionity te vinden. Omdat er van slechts 7 laadpunten prijzen in staan, een matige score van 7/22 = 31,8%.
|
Vattenfall Incharge |
8.
Vattenfall
Platform: InCharge app
Relatieve score: 86,4%
Op drie semi-publieke laadpunten na scoort Vattenfall alles goed. De Ionity snelladers staan niet op de kaart en sommige laadpunten van Newmotion en Bluecurrent lijken te ontbreken. De rest zit er prima in verwerkt. Bij 19 van de 22 laadpunten is de prijs helder gecommuniceerd in hun app, kortom een mooie score van 19 uit 22: 86,4%
9.
Eneco
|
Eneco Portal |
Platform: Eigen platform E-mobility Portal
Relatieve score: 90,9%
Eneco is een bijzonder geval. In hun app en op hun laadpalen kaart op de website staan in zijn geheel geen prijzen en tarieven vermeld. Dit zou een score van 0% betekenen. Maarrrrr.... Eneco hanteert op élk laadpunt exact hetzelfde tarief. Dat kan je dus ook uitleggen als een 100% score. Immers, alle laadpunten zijn op de kaart vermeld en vindbaar, en bij alle laadpunten geldt hetzelfde tarief.
Het criterium is dat de prijs en de opbouw hiervan vooraf duidelijk wordt weergegeven. Dat doet Eneco dan niet per laadpunt, maar wel voor álle laadpunten bij het afsluiten van het abonnement. Daarna maakt het in principe niet meer uit op welk laadpunt je je pas gebruikt. Een Eneco klant zal zich nooit afvragen wat de kosten van een laadpunt zijn, het expliciet vermelden van dit standaard tarief bij elk laadpunt kan wat mij betreft dan ook als overbodig worden beschouwd.
Een kleine nuance is wel op zijn plaats, deze theorie geldt alléén voor reguliere AC laadpunten. Omdat ze wel andere tarieven bij snelladers hanteren, moet ik daar streng zijn en horen deze afwijkende tarieven wel in hun app thuis. Die staan er niet in. Voor Ionity en Fastned krijgen ze derhalve geen punten, wat resulteert in een score van 20 uit de 22, oftewel 90,9%, wat natuurlijk goed is in het kader van prijstransparantie.
10.
MoveMove (MTC)
|
MoveMove App |
Platform: Movemove app (Eigen platform)
Relatieve score: 0%
Het platform van Movemove heeft wat onderhoud nodig. Hoewel alle laadpunten uit het onderzoek in de app zijn terug te vinden, staat bij elk laadpunt 'Laadkosten tijdelijk niet beschikbaar' vermeld. Om te controleren hoe tijdelijk dit dan is heb ik dit over meerdere weken getest, maar de melding staat er nog steeds bij elk laadpunt. Bij Movemove kan men derhalve niet anders dan achteraf op de factuur controleren wat de laadkosten waren. Van de 22 laadpunten helaas 0 met een tariefsvermelding. Dat resulteert in een prijstransparantiescore van 0%.
|
Plugsurfing |
11.
Plugsurfing
Platform: Plugsurfing app (Eigen platform)
Relatieve score: 95.5%
In de app van Plugsurfing vond ik 1 laadpunt niet. Alle andere laadpunten vond ik exact terug, ook met een daarbij genoemd tarief. Er zitten veel verschillen in de tarieven, bijvoorbeeld bij Ev-box semi-publiek. Qua transparantie is dat goed, het benadert zo goed mogelijk de prijs wat je daadwerkelijk kwijt zult zijn en welke tarieven je op je factuur aan zult treffen. Helaas vanwege het ontbreken van 1 Ecotap laadpuntje op de kaart nét geen gouden griffel, maar alsnog een zeer nette 95,5% score. Wat mij betreft een nette prestatie in deze rommelige startup markt.
12.
Total vRoaming
|
Total website |
Platform:
i-frame van Eco-Movement (oplaadpalen.nl)
Relatieve score: 90,6%
Omdat Total hetzelfde platform voor hun laadpalenkaart gebruikt als E-flux zal het niet verbazen dat hier ook dezelfde resultaten bereikt worden als bij E-flux. In deze test een prima score van 90,6%
Conclusie
Over het algemeen ben ik positief verrast over de resultaten, prijs transparantie leeft écht en wordt door steeds meer partijen als een serieuze zaak beschouwd.
Wat me het meest opviel is dat voor publieke laadpunten vrijwel alle providers heel goed scoorden, de meesten zelfs 100%. Dat is een erg positieve ontwikkeling, publieke laadpunten worden immers het meest gezocht, hebben de hoogste vermogens en de laadpalen zijn altijd goed (24/7) bereikbaar.
De eigenzinnige koers van Eneco was iets dat uit het onderzoek ook duidelijk naar voren kwam. Ik vind dat een interessante aanpak: Waarom zou je je immers druk maken over tarieven als je toch overal hetzelfde betaalt?
Jammer vond ik dat Movemove zakelijk eigenlijk de zaken keurig netjes voor elkaar heeft, alle laadpunten netjes geïntegreerd hebben in hun app, maar toch nét dat stukje met de prijzen niet geïmplementeerd hebben. Hetzelfde geldt voor de ontbrekende prijzen op de laadpalen kaart van het EV-box / Everon platform wat ik bij Justplugin terugzag.
Wat ik verder opvallend vond is dat vaak van dezelfde providers bij diverse collega's geen tarieven werden weergegeven. Hoewel dit meeweegt in de scores voor andere MSP's kun je je afvragen of de oorzaak hiervan bij de MSP ligt die het tarief niet weergeeft óf bij de provider in kwestie, waar de tarieven dan vaak niet van te vinden zijn. Wellicht zijn de prijzen van deze provider bijvoorbeeld niet volledig met anderen gedeeld, en dat kan een ander licht werpen op de scores. Enige nuance is dus geboden.
Voor de liefhebbers van details heb ik hier nog een afbeelding van de testresultaten.
Legenda:
0) Laadpas werkt niet op dit laadpunt
1) Tarief wordt transparant weergegeven
2) Er staat wel een tarief vermeld, maar dit is niet transparant
3) Laadpunt staat niet op de kaart
4) Laadpunt staat wél op de kaart maar er wordt geen tarief vermeld
p) Privé laadpunt en dus niet zichtbaar in MSP app of op het platform.