donderdag 2 april 2020

Alles over laadpassen met vaste tarieven

Een trend onder de laadpas aanbieders is het aanbod van "vast-tarief" laadpassen. Dat zijn aanbieders van laadpassen die naast vaste kosten, zoals een maandbedrag, elke kWh op élke laadpaal voor een vast tarief in rekening brengen.

Een groot voordeel van dit systeem is dat het handig is voor mensen die veel  op verschillende locaties laden en zich niet bezig willen houden met uitzoeken welk pasje wáár het goedkoopste is. Want dat de tarieven van laadpassen nogal ondoorzichtig zijn, mag na de uitzending van Kassa geen verrassing meer zijn.


Een ander voordeel is gebruik in het buitenland, waar de tarieven vaak grotere verschillen kennen dan in Nederland. In Frankrijk kan je bijvoorbeeld zomaar een laadpaal voor €0,10/kWh aantreffen waarbij één dorpje verderop de laadpaal €0,90 / kWh moet kosten. Het is dan een fijn idee zijn dat de laadkosten in elk geval voorspelbaar en betrouwbaar zijn, dat geeft een zekere rust.


Er zijn ook nadelen aan dit systeem. Het bekendste nadeel is dat je bij goedkope laadpunten hetzelfde vaste tarief betaalt en dus soms duurder uit bent. Dit voorbeeld laat ik in de Kassa uitzending ook zien. Een ander nadeel is dat er vaak abonnementen in het spel zijn, dat betekent dat de laadpas (een beetje) geld kost als je hem niet gebruikt. Over het algemeen zijn dat overigens wel bescheiden bedragen.




Maar welke keuzes heb je eigenlijk? Wat zijn de verschillen?  Kan je er  ook mee snelladen? Hoe zit het precies als je een dagje naar België gaat? Of nog verder?

Er zijn behoorlijk wat uitzonderingen, kleine lettertjes en voorwaarden bij alle tarieven dus daarom behandel ik vandaag zeven laadpassen die met vaste tarieven werken:


Een overzicht:

1. Vattenfall

De laadpas van Vattenfall heeft een standaard tarief voor publiek AC laden, dat ze overal hanteren. Dit is €0,3509 /kWh met in de meeste gevallen een starttarief van €0,605. Uitzonderingen zijn enkele netwerken van Vattenfall zelf, die zijn wat voordeliger. Dit basis tarief geldt ook voor de laadpunten in het buitenland, zoals bijv. Ladenetz, al ondersteunt Vattenfall nog niet alle netwerken en landen. De Vattenfall laadpas werkt in vijf landen: Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Zweden.

Voor (DC) snelladen hanteert Vattenfall andere (hogere) tarieven. De laadpas is gratis aan te vragen.
Meer info


2. Eneco

De laadpas van Eneco kent een vast tarief van €0,36/kWh + €0,60/ transactie. Dat geldt op alle reguliere publieke en semi-publieke AC laadpalen, in binnen, én buitenland. Hiervoor vraagt Eneco €3,- per maand aan vaste abonnementskosten.  Ook hier zie je weer de lagere tarieven op laadpunten van Eneco zelf terugkomen, net zoals Vattenfall dat doet.

Waar de laadpas van Eneco zich vooral in onderscheid is het grote aanbod in het buitenland. Veel groter dan dat van Vattenfall. Zo werkt de laadpas met meer netwerken in België en Duitsland, maar door de koppeling met Girève ook goed in de zuidelijke landen zoals Frankrijk, waarbij ook al een deel van Italië en Spanje wordt ingekleurd. Ook in landen die bij andere laadpassen niet zoveel voorkomen kan je terecht, zoals Ierland, Hongarije en Letland. Dit kan vervelende verrassingen achteraf voorkomen, al maken ze wel een uitzondering voor boetetarieven die op laadpunten staan ingesteld; die worden doorberekend.

Voor snelladen hanteert ook Eneco andere (hogere) tarieven.
Meer info

3. Maingau

Maingau werkt met een vast tarief per land. In Nederland en Duitsland is het tarief €0,35 / kWh voor alle laadpunten waar de pas geaccepteerd wordt, maar in andere landen kan het tarief oplopen, tot zelfs €0,95/kWh voor laden in Denemarken. In Luxemburg en Oostenrijk rekenen ze respectievelijk €0,40 en €0,60 per kWh.

Het maakt Maingau niet uit of je daarvoor bij een snellader gaat laden of bij een reguliere (AC) laadpaal. Dit kan in sommige gevallen gunstig uitpakken, zoals bijv. bij Fastned in Nederland of bij EnBW in Duitsland. Maar in andere landen kan dit ook erg in het nadeel werken, zeker als het reguliere (CPO) tarief lager ligt. Dat is dus een kwestie van uitzoeken, of het vaste tarief accepteren.

Een ander nadeel van de laadpas van Maingau is dat deze laadpas niet voor alle netwerken geschikt is, vanwege het feit dat ze met minder partijen overeenkomsten hebben dan bijvoorbeeld Vattenfall. Zo hebben ze bijvoorbeeld (nog) geen roaming overeenkomst met Engie, Ev-box of met NewMotion, en dat merk je vooral als je in Nederland wilt laden. In het buitenland is de dekking beter dan de laadpas van Vattenfall, maar niet zo goed als de dekking van Eneco.

Maingau brengt geen starttarief in rekening, maar ze hanteren wél een boete tarief na 4 uur (AC) en 1 uur (DC). Deze laadpas is gratis aan te vragen.
Meer info

4. Eins E-Mobil

Eins is eigenlijk het kleine broertje van Maingau. Het concept is hetzelfde maar het tarief is iets lager, namelijk €0,3225/kWh, ook voor snelladen.

Eins is in Nederland vooral populair bij liefhebbers van de laadpunten van Allego. Toch zijn er wel grote verschillen met Maingau, Eins werkt bijvoorbeeld niet bij Fastned, en Eins is bij Ionity heel erg duur. Ook werkt Eins niet op het Duitse Ladenetz en hebben ze geen Girève koppeling. 

Buiten de DACH regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) is de dekking van de Eins laadpas dan ook lang niet zo goed als de dekking van Maingau. Qua roaming hebben ze nog wat huiswerk te doen. 

5. Plugsurfing Plus

Het abbonement behorende bij Plugsurfing Plus kost €7,99 per maand. Voor dit geld krijg je in heel Nederland en Belgïe op álle netwerken een vast tarief van €0,32 per geladen kWh. Dat werkt dus overal.

Bij snelladers moet je €0,51 / kWh aftikken. Buiten Nederland en België gelden de reguliere Plugsurfing tarieven, de Europese dekking van Plugsurfing is goed, vergelijkbaar met Eneco.
Meer info

6. KIA

De laadpas van KIA is eigenlijk een OEM Plugsurfing-plus abonnement van €9,99 waarbij de prijs in Nederland is vastgezet op €0,24/kWh. Buiten Nederland gedraagt deze laadpas zich als een reguliere Plugsurfing laadpas. Deze laadpas is helaas alleen beschikbaar voor Kia rijders.

Meer info

7. Total 

De laadpas van Total 'Vroaming en Onderweg' kost je €17,50 per maand, en bied je overal in Nederland een scherp tarief van €0,225 / kWh. Ook bij de snelladers dus.  Hiervoor moet je wél aan wat voorwaarden voldoen, zoals een energiecontract van Total, thuis of op de zaak. In het buitenland geldt deze prijs niet, en functioneert de laadpas als een reguliere Greenflux laadpas, met bijbehorende  (variabele) tarieven. De Europese dekking van Greenflux is goed en komt in grote lijnen overeen met de dekking van Eneco en Plugsurfing.
Meer info

Conclusie

Zoals je ziet heeft elke aanbieder zijn voor- en nadelen waarbij er vaak een evenwicht is tussen dekking en prijs.  Het is voor iedereen weer anders wat de beste pas is voor zijn of haar situatie. Ook je reisgedrag in het buitenland kan een doorslaggevende factor zijn welke laadpas met een vast tarief het beste bij je past.

Het blijft echter complex. Voor een vrijblijvend persoonlijk advies en een indicatie van je jaarlijks te besparen laadkosten kan je altijd dit formulier invullen. De meeste rijders besparen minimaal €50,- per maand, oplopend tot €170,- per maand als je echt veel kilometers maakt. De moeite waard om eens te bekijken dus.

En vind je het wél leuk om alles zelf uit te vogelen? Kom dan eens langs op LaadpasTop10.nl waar álle voor- en nadelen van bijna 200 Europese laadpassen zijn terug te vinden.


2 opmerkingen:

  1. Ik heb nog een pas van Total 'Vroaming' maar heb bericht gekregen dat ze die dienst per 1 januari 2021 stoppen. Die mogelijkheid bestaat dus niet meer, site is ook aangepast.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier hetzelfde, pas in november 2020 afgesloten.

    BeantwoordenVerwijderen