vrijdag 15 juni 2018

Gratis (DE) Stadtwerke pas verdwijnt, welkom Ladepay.

Deze zomer vakantieplannen in Duitsland met je EV?  Dan heb je bij deze weer een zorg(je) minder.
Er komt een structurele oplossing voor het laden bij alle Ladenetz laadpalen in Duitsland.

Stadtwerke


In Duitsland heeft zo'n beetje elke gemeente een eigen energiemaatschappij. Zo zijn er meer dan 1000 stroom aanbieders en honderden kleine laadpaal aanbieders. Dit heeft een historie maar dat is een erg saai en lang verhaal. Het komt erop neer dat veel van deze Stadtwerke in het verleden samen een samenwerkingsverband genaamd Ladenetz zijn begonnen, een soort Stichting E-laad maar dan in Duitsland. In bijna elke gemeente vind je laadpalen van Ladenetz. 
 

Stadtwerke zonder Ladenetz


Er zijn helaas nog steeds een aantal Stadtwerke die niet zijn aangesloten bij een (Ladnetz) samenwerkingsverband, zoals bijvoorbeeld Keulen. Daar gebruiken ze TankE voor alle 22kW laadpalen in de omgeving van Keulen en Bonn, en deze laadpalen moet je verplicht via hun TankE app bedienen.  Normale laadpassen werken hier dus niet, alleen een Stadtwerke App of hun laadpas helpt je hier. Dat kan dus nog best lastig zijn als je weinig research doet over de gemeente waar je vaak je auto op wilt laden. Het voordeel van zo'n eigen systeem is in elk geval wel dat ze in principe gratis zijn. Alle laadsessies dus!

Ladenetz met Nuon laadpas


Gelukkig sluiten wel steeds meer gemeentes / Stadtwerke aan bij Ladenetz en wordt dit probleem steeds kleiner. Voor Ladenetz laadpalen biedt de laadpas van Nuon een oplossing aangezien  Nuon sinds dag 1 roaming partner is van Ladenetz. Dit heeft te maken met het feit dat hun grotere broer Vattenfall bij de geboorte van Ladenetz betrokken was en de Nuon pas eigenlijk het vattenfall-kleine-broertjes-laadpasje is. (Dat is dus ook een van de redenen waarom je als NL'er geen vattenfall pas aan kan vragen, ze verwijzen je simpelweg door naar Nuon.)

De pas geeft toegang tot het volledige Ladenetz netwerk; echter zijn bijna al deze laadpalen stukken goedkoper en vaak zelfs gratis gebruiken via laadpassen van de Stadtwerke zélf. Bijvoorbeeld Düsseldorf en Lübeck, daar kon je gewoon een gratis laadpas voor aanvragen. Bovendien heeft niet iedereen een Nuon laadpas en soms heb je er simpelweg geen tijd meer voor om er nog eentje te regelen. 

De gratis laadpassen voor Stadtwerke die bij Ladenetz zijn aangesloten gaan eruit per 1 juli 2018 en werken dan dus ook niet meer. Je kan nog wel abonnementen nemen, bijvoorbeeld voor €35 flatrate laden in heel Düsseldorf en omgeving, maar als toerist heb je daar natuurlijk vrij weinig aan. 

Ladepay


Per 1 juli introduceert Ladenetz daarom voor de incidentele gebruikers het platform Ladepay.  Het enige wat je ervoor nodig hebt is een QR scanner op je mobiel. Je scant de QR code op het laadpunt dat je gebruiken wilt en je betaalt gemakkelijk via paypal je laadsessie. De tarieven zijn bescheiden. Voor gemiddeld zo'n 5 euro per laadsessie ben je -afhankelijk van je laadsnelheid- tussen de 12 en de 35 cent per kWh kwijt. 

Handig voor de toerist die geen zin heeft om uit te zoeken welke laadpas benodigd is. 

Viel Spaß und güte Urlaub!


3 opmerkingen:

  1. Ladepay app is nog niet beschikbaar in Apple App store

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is ook geen app. Het is een mobiele website waar je heen gestuurd wordt op het moment dat je zo'n QR code scant.

    BeantwoordenVerwijderen