woensdag 6 juni 2018

Nuon & TNM: "Gratis? Dat bestaat niet, mijnheer"


Challenge accepted!


Gratis rijden. Wie wil dat nou niet? Je kunt je voorstellen dat de behoefte tot gratis laden -en dus rijden- best groot is voor de gemiddelde Nederlander. Het goede nieuws is, dat dit in veel situaties ook daadwerkelijk tot de mogelijkheden behoort. Ook zonder een kostbare Tesla. Er zijn namelijk behoorlijk veel plekken met gratis laadpunten. Handig als je er toevallig in de buurt woont. Hoe werkt dat nou met die gratis laadpunten?

Gratis laadpunten 


Als je een huis of bedrijfspand hebt, en je laadpaal kosteloos ter beschikking wilt stellen aan je bezoekers of voorbijgangers, dan heb je bij de meeste laadpaal-leveranciers de keuze om het door jou aangeschafte laadpunt op 'gratis' in te stellen. Handig, klantvriendelijk en natuurlijk lekker voordelig voor de bezoeker. In deze blog noem ik deze persoon even de 'uitbater'.

'SonneTanken' bij Aldi Süd
Uitbaters van deze gratis laadpalen zijn doorgaans aardige directeuren die het lage energietarief van hun bedrijf (soms slechts € 0,02 / kWh)  die ze zélf voor hun energie betalen, gratis weggeven aan hun bezoekers en toevallige passanten, óf bijvoorbeeld zelf veel duurzame energie opwekken met een windmolen of zonnepanelen en deze groene energie gratis weggeven, voor een stukje P.R. of reclame.

LIDL en ALDI zijn daar een mooi voorbeeld van, met hun zonnepanelen en gratis snelladers voegen ze daad bij het woord als het om duurzaam ondernemen gaat.  Maar het kunnen ook particulieren zijn.

Toch blijft het een merkwaardig fenomeen waar vooral Nederlandse laadpas aanbieders maar moeilijk aan kunnen, (en wíllen!) wennen. En waarom zouden ze ook?  Gratis laadpunten ondermijnen immers hun volledige laad-inkomstenbron, en dus hun bestaansrecht. Niet zo verwonderlijk dat op de vraag die ik regelmatig aan o.a. The New Motion stel: "Waarom de gratis laadpunten niet zichtbaar zijn in hun app?" ik altijd een antwoord als 'we zijn er nog over aan het nadenken' of 'we zijn er nog mee bezig' ontvang. Ze willen er niets mee te maken hebben.

Het gevolg hiervan is dat in de populairste apps geen gratis laadpunten te vinden zijn. Je zult ze niet vinden in de app van The New Motion of de Nuon. Hiervoor moet je uitwijken naar apps waar EV rijders elkaar vertellen welke laadpunten gratis zijn. Zoals Chargemap, of Plugshare.

Gratis LIDL Snellader Leeuwarden
Echter deze apps zijn dan weer niet aangesloten bij een Europees roaming systeem (OCPI). Dit betekent dat als er een gratis laadpunt bij komt, deze niet vanzelf in de app terecht komt zoals bij TNM en Nuon, maar dat iemand dit laadpunt dan eerst moet 'ontdekken' , 'aanmaken' en beschrijven.Kortom, de prijsbewuste rijder zal dus van alle apps gebruik moeten maken om de zo gunstig geprijsde laadpaal in zijn omgeving te kunnen vinden en gebruiken. Maar sinds de introductie van de Nextcharge verandert ineens een heleboel.

Nextcharge is wél aangesloten bij het roaming systeem, én publiceert de gratis laadpunten gewoon met een nul-tarief in hun app. Daarmee worden de gratis laadpunten plotsklaps vrij gemakkelijk zichtbaar en tevens vindbaar voor iedereen. Dáár hadden de grote laadpas aanbieders even niet op gerekend.

Ineens vindbaar


Door deze Nextcharge app kun je ze dus ineens vrij gemakkelijk vinden en het zijn er echt veel meer dan je denkt. Door heel Nederland staan ze. Op elk bedrijventerrein vind je er wel een.

Wat betekent dit nu in de praktijk? Lees even mee, dan nemen we de proef op de som.

In mijn woonplaats Apeldoorn staan een stuk of 10 gratis laadpalen.

Ik kies er één, deze staat bij een beautysalon aan de Foxtrotstraat 9.
Het is een laadpunt van type EV-box met 11kW vermogen. 
Het ID van deze laadpaal is EVB-P1406202_B14.

Een auto met een batterij van 40kWh helemaal vol laden (300km) is hier volledig kosteloos. Het laadpunt staat immers ingesteld op 'gratis'.  Het laadpunt dient verder geactiveerd te worden met een gangbare, overal geaccepteerde laadpas. 

Als je de laadpaal activeert met de laadpas van VanDeBron, dan betaal je hier -conform verwachting-  helemaal niets voor je volledige lading.  VanDeBron berekent je puur het tarief wat op de laadpaal staat ingesteld. Als deze op gratis staat, dan is het dus ook écht gratis.

Ditzelfde doet Nextcharge. De Italiaanse aanbieder plust wel hier en daar centjes bij op betaalde laadpunten, máár als een uitbater het tarief op 0 heeft gezet dan begrijpen ze bij Nextcharge dat het dan ook écht de bedoeling is dat de persoon die de laadsessie start ook daadwerkelijk voor €0,- zijn auto kan en wil opladen.

De magie van de NUON en TNM laadpas


Als je hier gaat laden met de laadpas van de Nuon, dan moet je voor dezelfde laadsessie ineens betalen. Ja, je leest het goed. En niet een paar centjes onkostenvergoeding hoor, welnee... Bij de NUON betaal je voor deze sessie gewoon de volle mep, te weten  €14,61. 

Let wel, voor exact dezelfde hoeveelheid stroom, dezelfde kWh's en op hetzelfde tijdstip is je gratis sessie spontaan omgetoverd naar eentje die de NUON zomaar €14,61 oplevert! Lucratieve handel hè, die energie business...

#HOEDAN ? Laten we eens kijken hoe zo'n gratis laadpunt nu wordt weergegeven bij de verschillende aanbieders.

Bekijk je dit laadpunt in de app van Nextcharge, dan zie je netjes het tarief van €0,00
Bekijk je dit laadpunt in de app van Vandebron, dan staat er 'tarief onbekend'
Bekijk je dit laadpunt in de app van NUON dan staat er een starttarief van €0,605 en een kWh tarief van €0,3509
Bekijk je dit laadpunt in de app van The New Motion dan staat er een starttarief van €0,35 en een kWh tarief van €0,34
Bekijk je dit laadpunt in de app van Plugsurfing dan staat er een kWh tarief van €0,33

Bij zowel Nuon, Plugsurfing als The New Motion ben je dus ongeveer 14 euro kwijt, en bij andere aanbieders is het keurig gratis.

De ontmaskering van foute laadpas aanbieders


Ik kan niet anders dan concluderen dat zowel Nuon, Plugsurfing alsook The New Motion alle laadpunten die op gratis staan ingesteld, gewoon voor een willekeurig bedrag in hun laad-apps en sites zetten. En je dit ook daadwerkelijk berekenen. Gratis geld voor de Nuon en TNM dus, want als de uitbater het tarief op 0 heeft gezet, ontvangt deze uitbater écht geen deel van die 14 euro, die ontvangt namelijk exact precies helemaal niets.

Ook als het tarief laag staat ingesteld, bijvoorbeeld 5 of 10 cent, doen de Nuon en TNM dit. De uitbater krijgt de 5 of 10 cent, de rest verdwijnt in de diepe zakken van de Nuon en TNM. Kassa!

Conclusie


Ga je met gratis laadpunten aan de slag bij jou in de buurt, doe dit dan met een 'eerlijke' aanbieder zoals NextCharge of VanDeBron. Hoe eerlijk ze daadwerkelijk zijn? Daar kom je pas na een maand achter, zodra de factuur komt, echter zou ik je dus ernstig afraden om de Nuon, Plugsurfing of de TNM pas hiervoor te gaan gebruiken.

//update 06-06-2018: Plugsurfing toegevoegd.

5 opmerkingen:

 1. Hè interessant artikel ! Betekend het als er streepjes bij staan dat het laden gratis is ?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe zie ik trouwens in de NEXTCHARGE app dat het gratis is ? Zie geen tarieven ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie ook geen tarieven in doe nextcharge app

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb jarenlang 30-34 cent betaald met een New Motion pas op het werk bij een EVBOX laadpaal terwijl het tarief op 8 cent stond ingesteld. Vandebron berekent wel dit lage tarief netjes door. Schandalig van de New Motion.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeker ook omdat New Motion zelf zegt:

  Om transparant te blijven over de kosten, factureren wij onze klanten waar mogelijk de exacte tarieven van de exploitant, plus transactiekosten van €0.35 per laadsessie, zoals hieronder staat afgebeeld.

  https://newmotion.com/nl_NL/elektrisch-rijden/blog/de-kosten-van-publiek-laden

  BeantwoordenVerwijderen