maandag 19 juli 2021

Zomervakantie 2021 [Deel 8]

 Vervolg van [Deel 7]

Ik zit met gewassen haartjes in een hotelkamer ergens in Ravenna. Na zo'n dag plakken en zweten is een goeie douche echt goddelijk. De eigenaar bood me zojuist via Whatsapp een gratis biertje aan, een ijskoud blikje Moretti, zelf te pakken uit de self-service koelkast in de lobby. Over goddelijk gesproken. Ik heb hem bewaard voor het moment dat ik Deel 8 zou gaan schrijven, nu dus. Om 1:12. Ik vind het heerlijk om 's nachts nog even aan m'n blog te werken. Lekker rustig. 



Ik kwam rond 21:45 aan vanuit Ferrara. Ik wilde toch nog een paar kilometers maken nu het meeste verkeer weg is en het buiten een beetje is afgekoeld. Het is maar 40km geworden maar alle beetjes helpen. Met die lage snelheden kun je ook vaker de ramen open doen. Al had ik gisteren ineens een wesp in de auto op mijn arm zitten die ik gelukkig kunnen al rijdend heb kunnen pletten, maar vervelend was het wel. Vooral het schrik-effect.

Hond zat achter het hekje rechts


Affijn waar waren we. Oh ja, Ravenna. Na aankomst in het hotel nog even een 22kW laadpaaltje opgezocht om de kWh's voor morgen nog even bij te vullen. Bij een auto garage vond ik een Enel paaltje maar die ging niet echt rap, volgens mij ook weer 11kW. Toen ik een klein wandelingetje nabij de auto maakte schrok ik me een rot, bleek in het appartementencomplex ernaast een vrouw te wonen met een waakhond. Tussen ons en de hond zat een soort hekje tot aan borsthoogte. De hond zou er dus zo overheen kunnen springen. Ik hou niet zo van honden en zeker niet van waakhonden. Natuurlijk sloeg hij aan, dus na een tijdje kwam die vrouw erbij om te checken wat er allemaal aan de hand was. Maar even uitgelegd dat ik honden niet zo flex vind en ze begreep de hint, de hond ging mee naar binnen.   

Anyway hier weer 10kWh erbij geplust voor morgen. Met de Maingau pas dus betaald met de kilometers die ik nog op mijn account heb zitten. 


Geladen van 53% tot 79%, en toen was ik er klaar mee. 


Morgen kan er vanaf 14:00 worden ingechecked in Pompeï. De vlucht van mij vrouw en kinderen landt om 19:00 op Napoli Airport. Aan mij de taak om ergens tussen 14:00 en 18:00 in Pompeï aan te komen, in te checken en de koffers te droppen. 


Dat moet toch lukken. Welterusten!


Morgen. Dat wordt doorrijden.



Verder in [Deel 9]

zaterdag 17 juli 2021

Zomervakantie 2021 [Deel 7]

 Vervolg van [deel 6]


Het goede nieuws is dat twee laadstops tot aan Fussen gelukt is, en dat de totale reistijd ondanks ongeveer 30min file in totaal toch ongeveer op de 12 uur is uitgekomen.

Ik heb aangetoond dat routeplanners ook maar gewoon algoritmes zijn en dat je de voor de reis echt geen 5-11 stops nodig hebt, maar het ook in 2 stops kan doen. De reistijd is daarbij minstens net zo kort, bij sommige routeplanners zelfs een stuk korter.   

Kortom altijd zelf blijven nadenken. Over nadenken gesproken, misschien had ik zelf vanmiddag ook wat langer moeten nadenken.

De laatste etappe was eigenlijk niet zo relaxed, ik heb het gebied hier nogal onderschat. Ik had voor de zekerheid nog tot 96% geladen maar 100% was beter geweest. 

Tot een kilometer of 70 voor Füssen hield ik steeds 14km over. Daarmee bedoel ik het verschil tussen afstand te reizen en afstand die je nog kunt reizen met de huidige batterij stand. Als ik een heuvel op ging, 'verdampte' deze 14km verschil, ging ik heuvel af dan had ik ineens 17-18km 'over'.

Hoe dichter ik bij Füssen kwam, hoe kleiner het verschil werd en een kilometer of 40 voor Füssen stond er nog 40km op de bereik-meter (GoM). 

Ik bleef rustig doorrijden met 96km/h maar ik zag het verbruik toch oplopen en dit ging niet meer omlaag. Kennelijk toch een aanzienlijke stijging in de weg. Nog even getwijfeld bij een snellader langs de snelweg om 5 min bij te plussen, maargoed ik vond dat het moest kunnen. No guts no glory, nietwaar? 😎

Een kilometer of 20 voor Füssen gaf de auto aan dat er nog 10km bereik in zat. Gelukkig kwam er een km of 10 voor de afrit op de snelweg door de regen een matrix aanduiding dat iedereen 80km/h moest rijden en vanaf daar heb ik de cruise control op 66 km/h gezet. Het was verder gelukkig wel rustig dus ik zat niemand in de weg. 

Toen ik 5km voor de afrit kwam gaf de Zoë de bekende 'streepjes' aan, dat betekent dat het echt bijna op is. Je kunt dan nog 10km (rustig) rijden.  Vanaf de afrit moest ik nog een kilometer of drie. 

Toen ik het dorp inreed en nog zo'n 2km te overbruggen had verscheen de melding 'beperkte prestaties'. Dit heb ik 1x eerder meegemaakt, je kunt dan maximaal 35km/h rijden en na ongeveer 2 km stopt de auto er dan echt mee. 😲 Nu begon ik hem toch wel een beetje te knijpen. Ik zat zo op mijn dashboard naar het verbruik te turen dat ik een verkeerde straat in sloeg. Hierdoor kwam er nog 800m bij.   

Na een spannend ritje door het dorp waarbij ik als ik een bejaarde met 25km/h door de straatjes reed bereikte ik de Allego snellader naast de McDonald's met nog 0% bereik over. Aangesloten, en de lader functioneerde gelukkig perfect. Pfew...  Het is maar goed dat ik alleen rijdt want dit had mijn gezin denk ik niet heel relaxed gevonden 😁  

Maar hey. Eind goed, al goed. En dan nu op zoek naar een schone onderbroek. 

Verder in [Deel 8]


Zomervakantie 2021 [Deel 6]

Vervolg van [Deel 5]

Füssen (c) Lechweg.com

ID kaart, Corona Check app, Papieren QR code, PLF en Gele boekje ✅

Auto volgeladen, bandjes goed op spanning ✅

Bagage ingepakt, zonnebril, slippers en mondkapjes ✅


Als je dit leest heeft de blogger-post-automaat zijn werk goed gedaan. De reis naar Napels is begonnen. Na een dag van checklistjes afwerken en laatste dingetjes inpakken ben ik nu toch echt onderweg. 


[update 16-07-21 17:00] Wie de nieuwsberichten heeft gevolgd weet dat het Rijnland voor een deel onder water staat. De route die ik af wil leggen (A3, Arnhem - Frankfurt) loopt hier precies doorheen dus wat dit precies voor mijn reis betekent bekijk ik op het laatste moment. Vooralsnog lijkt het erop dat de A3 gewoon begaanbaar is en ben ik nog steeds van plan die te nemen omdat dat de meest voor de hand liggende route is. [/update]


Het is een beetje vreemd om je gezin thuis min of meer achter te laten maar het is een leuk idee dat je elkaar maandag alweer treft in een compleet andere setting. Bovendien is het soms ook wel ontspannend om alleen te reizen met je boek en een kladblokje + pen om je avonturen in bij te houden. Al is die laatste inmiddels vervangen door een smartphone, maar je snapt het idee. 

Vandaag ga ik ongeveer 750km rijden naar het dorp Füssen, een klein Duits dorp aan de voet van de Oostenrijkse Alpen. In theorie kan ik dat met twee laadstops halen, het wordt mooi weer dus 250km per stint/leg/etappe/lading is haalbaar. Ik moet dan wel 2x 80 minuten stoppen om helemaal naar 100% te laden en de hele weg een bescheiden maximumsnelheid van ongeveer 100km/h aanhouden. 


2 of 11 laadstops?

Twee laadstops klinkt opzich wel aantrekkelijk natuurlijk, maar is dat werkelijk een realistische strategie of ben ik hierdoor gewoon veel langer onderweg dan gepland? Natuurlijk, je moet twee keer de batterij tot de allerlaatste kilometers leegrijden. Met bijbehorende risico's. 

Eens kijken wat de routeplanners ervan denken. Ik heb de route gepland bij vijf bekende EV-routeplanners waarbij ik naast model en type auto heb aangegeven en dat ik met een 100% volle batterij vertrek en met een lege batterij (10%) aan wil komen. Dit is het resultaat:


ABRP: Afstand 785km, 6 stops van ~35 minuten, totale reistijd 12:02, waarvan laadtijd 3:50 

ANWB: Afstand 855km, 11 stops van 14-40 minuten, totale reistijd 12:42, waarvan laadtijd 5:34

GoingElectric: Afstand 754km, 1x15 min. stop, 3x 44min, totale reistijd 12:06 waarvan laadtijd 2:26

Chargemap App: Afstand 811km, 7 stops varierend van 21 tot 50min , totale reistijd 14:24 waarvan laadtijd 5:27

Pump App: Afstand 773km, 5 stops ~45min, totale reistijd 12:10 waarvan laadtijd 3:50 


Zoals je ziet zijn er behoorlijke verschillen in de adviezen tussen de verschillende routeplanners. ABRP -uiteraard, zoals ik ze ken- met verreweg het  meest optimistische scenario en de kortste totale reistijd, waar je er bij de routeplanner van Chargemap ruim twee en half uur langer over doet. De wat conservatieve ANWB routeplanner laat je 101km langer rijden dan Goingelectric en 7x vaker stoppen voor een lading, waarbij je toch maar ongeveer 40 minuten later aankomt. 

Geen enkele routeplanner lukt het om met minder dan 5 laadstops de route naar Füssen te plannen. En allemaal geven ze aan dat de batterij in Füssen toch écht helemaal leeg is. Hoe zit dat eigenlijk?  


De theorie van EV routeplanners

EV routeplanners houden er rekening mee dat je je batterij doorgaans tot maximaal 80% vult. Daarboven gaat het laden langzamer en kost het relatief meer tijd dan doorrijden naar een volgend laadpunt. In theorie kan je beter 5x tot 80% laden dan 4x tot 100%.  

Wat veel mensen ook vergeten is dat je nooit met 0% lading bij een snellader aan komt rollen. Bij de eindbestemming is dat misschien niet zo'n probleem, maar bij de stops onderweg mis je precies de laatste 10% of 20% marge die daar aanhoudt -voor de zekerheid- waardoor je effectief steeds maar 60% echt bijlaadt, namelijk van 20 tot 80%.

De capaciteit verstopt in de 'onderste' procenten van je batterij gebruik je dus eigenlijk niet, en dat is best zonde want deze kun je het allersnelst vullen. Dit kost dus meer tijd. 

Daarnaast worden er algoritmes ingezet die ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld een korte laadstop van 10 minuten moet maken om bij het volgende laadpunt van 10-80% te laden, omdat je dit laadpunt anders nét niet gered zou hebben of omdat het 2e laadpunt meer vermogen heeft en dat dus relatief weer tijd bespaart. Maar dit is allemaal theorie. 



De praktijk op de weg

Goede voorbereiding...
In de praktijk lijken routeplanners nog weinig rekening te houden met het feit dat ergens stoppen en vertrekken ook tijd kost. Voor sommige snelladers moet je (een stukje) omrijden. En elke laadstop kan ook potentiele problemen met zich mee brengen. Bijvoorbeeld dat de enige snellader geblokkeerd wordt door een brandstof auto of dat de twee snelladers beiden bezet, of erger nog defect zijn. Dat laatste punt wordt in de meeste routeplanners overigens snel beter, omdat deze vrij/bezet/defect status informatie wel beschikbaar is bij de laadpunt aanbieders. Soms komt het voor dat je een tijdje moet zoeken. 

Dan de 80% regel. Bij enkele laadstop werkt dat, maar bij een reis zoals deze, waar in theorie 2 stops voldoende zijn, moet je je afvragen of 11 stops efficiënter zijn. 

Als laatste houden routeplanners totaal geen rekening met hoe lang jij of je partner met een volle blaas door kunt rijden of dat een kind op de achterbank een fles of een luier nodig heeft waarvoor je even moet stoppen. Als je eenmaal stopt wil je uiteraard ook opladen. 

Het zou daarom erg handig zijn als gewoon bij elke verzorgingsplaats of fossiel brandstofstation altijd een paar snelladers zouden staan.  

Zoals het nu is werkt het het beste om alleen te plannen als je A) bijna móet of wílt stoppen en/of B) al gestopt bent. Daarom ben ik zo'n fan van die app van PUMP, die is heel geschikt voor dat doel. De klassiekere routeplanners gaan toch uit van een soort richtlijn voor de hele reis, een reis die in de praktijk altijd anders verloopt dan gepland.


Laadstops verminderen = meer risico

Misschien ga ik juist daarom eens proberen om het met minder dan 4 laadstops deze reis te volbrengen, gewoon om te testen wie er nou gelijk heeft. Ben ik sneller of langzamer dan de aangegeven tijden van de routeplanners, en hoe lang is de totale laadtijd? Kom ik met 3 laadstops ook in de buurt van de 12 uur totaal? Of komen deze risico's me op extra reistijd te staan?

We gaan er achter komen, want ik ben nu toch al onderweg. Volg me op Polarsteps ! Tot later, doei!



Verder in [Deel 7] 

zondag 11 juli 2021

[Gastblog] Zweden 2021, door Joost

Deze zomer leerde ik Joost G. van Beek kennen. Hij ging een reis naar Zweden maken en vroeg ik of hij zijn ervaringen wilde vastleggen voor een gastbijdrage op mijn weblog. Omdat Joost al wat ouder is, is hij is het levende bewijs dat je nooit te oud bent om nieuwe dingen te proberen! 

Nou dat vastleggen is prima gelukt hoor, Joost, bedankt en daar ga je:

-- Maarten


Aanleiding

Waar te beginnen met dit verhaal. Met onze stuga “Lummerilund” in Zweden gelegen tussen de grote meren aldaar. We zitten daar vaak in de zomerperiode.

Mijn echtgenote en ik en zijn beiden eind zestig jaar. Recent hebben wij een “tweede hands” elektrische Peugeot 208 gekocht,  om zo duurzaam en klimaatneutraal te rijden. `Want als wij senioren het niet doen, wie dan wel?' zo dachten we bij deze aankoop.

Zou het mogelijk zijn om zonder grote problemen daar te komen? Om van Alphen aan den Rijn naar Broddetorp in Zweden en vice versa te rijden, de accu op te laden etc.. Deze Peugeot heeft een actie radius met volle accu van iets meer dan 300 km in de zomerperiode. Dus volgens de verkoper was dat geen probleem en goed mogelijk. Maar ja klopt een dergelijk marketing verhaal ook...


De route

We besloten dat ondergetekende de eerste keer de reis alleen zou maken om ervaring op te doen. Dit kon ook want mijn partner logeerde een tijdje in Ecuador bij haar kleinkinderen. Tevens besloot ik in het weekeinde te rijden zodat er weinig vrachtverkeer op de Duitse autobaan is en dus rustiger op de weg. 

Op hoofdlijnen zag mijn route er als volgt uit: Nederland-Osnabrück-Bremen-Hamburg-Kiel-Gotenburg (veerboot) . En in Zweden nog een paar uur rijden naar Broddetorp.  Een reis van meer dan  1200 km er naar toe over de autobaan of snelwegen. Dus globaal gesproken tenminste 4  keer de accu opladen (thuis niet meegerekend) . 

Om te beginnen, en niet te vergeten: Het rijden in een elektrische auto is een feest: de auto rijdt rustig,  geen geschakel, geen geluid, is wendbaar en snel  en rijdt duurzaam, groen. Dat ervoer ik op deze reis vaak.


De voorbereiding

Naast natuurlijk een opgeladen accu moet je een paar zaken van te voren geregeld hebben. Dit is hoe ik het heb aangepakt:

A. Een advies over de route en beschrijving van de ANWB van hun website beschikbaar hebben met daarop de plek waar de gangbare laadpalen staan. Vergeet niet de kaartjes te printen als de paal buiten de autoweg staat. Anders weet je niet goed waar te zoeken.

B. Een laadpas voor gebruik in het buitenland in ons geval die van Plugsurfing (ook op advies van de ANWB) en de bijbehorende app op de mobiele telefoon.  Weet ook welk type stekker je zoekt. In mijn geval een CCS en type 2.

C. Een goede, analoge kaart van het land waar je door heen reist. Voor het geval dat. Dus geen globale kaart maar één waarop details staan.


De heenreis naar Zweden

Lichtelijk gespannen startte ik de reis op 12 juni j.l.  in de ochtend. Gespannen, want je weet maar nooit.  Mijn eerste laadstop was bij de grensovergang Lutte/Oldenzaal (beter de Raststatte Bentheimer Wald süd) en dat ging goed. De laadpaal stond duidelijk aan gegeven. En de pas deed het. Er stond geen andere auto. 

De tweede stop bij de Raststätte Dammer Ost (boven Osnabrück) ging ook goed. Ook al was het er behoorlijk druk en kreeg de auto veel bekijks van nieuwsgierige automobilisten.

Daarna  kreeg ik tussen deze stop en Bremen te maken met veel files en dus oponthoud terwijl ik had gereserveerd voor de boot Kiel- Gotenburg om 1700 uur. Zou ik dat nog halen. Goede raad is dan duur. Improviseren dus.

Eerst maar laden net boven Bremen en zorgen voor een volle accu. Uit de ANWB kaart had ik opgemaakt dat het om een paal bij een dorp Posthausen  ging ,een paar km van de autobaan. Dat bleek er toch anders uit te zien dan gedacht; het was een groot winkel complex en vind dan op die grote en drukke parkeer plaats maar eens een laadpaal. Ik kreeg een ingeving ,de Mac Donalds, en jawel daar stond 'ie. 

Tijdens het laden heb ik met Google Maps de afstand naar Kiel berekend en gekeken of er geen provinciale weg was van af Hamburg oost. Hamburg west leverde nl veel vertraging op vanwege enkele “Baustelle”. Die was er en als ik niet te veel stroom gebruikte kon ik Kiel wel halen. Dus de airco, radio etc. maar niet gebruiken en 80 km als kruissnelheid (harder mag toch niet op een Duitse provinciale weg).

Het ging net goed en een kwartier voor vertrek van de boot reed ik er op met een vrijwel lege accu. Maar dat laatste was geen probleem want volgens de app heeft Zweden veel laadpalen.  De stress gleed mijn lichaam uit mede dankzij een lekker Duits biertje en het fraaie uitzicht vanaf de boot op zee en de haven van Kiel . 

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik ook stress ervoer omdat de geldigheid van mijn negatieve corona test resultaat die ik nodig had in Zweden zou verlopen als ik de afgesproken boot niet haalde. Overigens hebben deze veerboten (nog) geen laadmogelijkheid voor accu’s van “en e-bil”.

Ook de aankomst in Gotenburg de volgende morgen was een feest. Een prachtige kustlijn bezaaid met kleine eilanden die geel kleurden van de bloeiende muurpeper. En vervolgens een haven gebied en een prachtige en hoge boogbrug waar we onder door voeren.

In Gotenburg staan volgens de app veel laadpalen maar toch besloot ik bij het vliegveld Landvetter (10 km van de aankomst van de boot gelegen en net buiten de stad) op te laden want daar kende ik de situatie een beetje. En volgens de app stonden er daar 2 palen.  Het ging helemaal goed met  een laadtijd van minder dan een half uur. En de pas werd geaccepteerd. Daarna haalde ik mijn stuga met gemak.

Het  theoretisch berekende aantal oplaadmomenten bleek over de gehele reis bepaald dus te kloppen namelijk 4x.  


Het verblijf in Zweden


Tijdens de  daarop volgende 14 dagen dat ik in zweden bivakkeerde, had ik geen enkele probleem bij het opladen van de accu. Ik laadde deze op via een buiten stopcontact bij  mijn eigen huisje met een thuislader voor aan het stopcontact. Ook weer een keer bij een laadpaal van de Mac Donalds geweest . En een keer een paal gebruikt met een QR code en betalen via een creditcard. 


De terugreis naar Nederland

Dan de terugreis op 3 en 4 juli jongstleden. 'Veel minder spannend' dacht ik in eerste instantie, want ik zou gewoon dezelfde laadpalen/-plekken nemen van de heenreis. 

Ik vergat evenwel te controleren op de ANWB site of dat mogelijk was. Jammer dan. Het begon al bij Landvetter; de paal van de heenreis aldaar weigerde nu mijn pas . En de tweede laadpaal aldaar, bij de Mac Donalds, werd bezet door een Zweedse auto waarvan de chauffeur maar niet op kwam dagen. 

Dus toch Gotenburg maar in en gezocht naar palen via de Plugsurfing app. Mijn eerste poging bleek een groot hotel vlak bij de aanlegplaats boot . Helaas na veel zoeken en vragen bleken ze wel een laadpaal te hebben in hun eigen parkeergarage  maar die was alleen voor gasten. 


Nej, Nej 

En dat was ik niet; dus "nej nej" . Toen naar de grote  parkeerplaats Heden in het centrum ; daar stonden alleen palen van “Gotenborg Energi” en daar was de pas niet geschikt voor. Na nogal wat zoeken vond ik uiteindelijk een geschikte laadpaal bij een benzinestation. Ik laadde de accu zo vol als mogelijk en vermaakte me ondertussen met uitzicht op een druk punt van de binnenstad.

De nachtelijke bootreis verliep net zo gesmeerd als op de heenreis. Zelfs nog beter want ik had een hut met patrijspoort genomen; dus lekker geslapen want zon afgesloten ruimte zonder zicht op buiten is niet mijn ding.

Het eerste laadpunt in Duitsland bij Bremen was even zoeken en bij de receptie van een groot benzine station vragen waar hun concurrent stond. Uiteraard gevonden. Ook weer snel opgeladen; dit duurde maar een half uur. En volgens de afstand meting via Google Maps kon ik Lutte/Oldenzaal bij de grens met Nederland ruim halen.  En toen maakte ik een fout door te kiezen voor een provinciale weg en een kortere route . Dat was een aanrader van een kennis die ik ontmoet had.  Ik kreeg te maken met  twee forse “Baustelle” en dus grote omleidingen op het Duitse platteland. Ik zat behoorlijk in mijn rats. 

Maar de accu deed zijn best en ik haalde met een uur vertraging de parkeerplaats bij Lutte. Werkte de laadpaal aan de zuidzijde  van de snelweg op de heenweg wel; nu aan de noordzijde dus niet. Een aanbieder waar Plugsurfing blijkbaar geen deal mee heeft. Ondanks hun app die deze paal wel aangaf.


Eindelijk Fastned

Met nog 30 km in de accu haalde ik nét de bekende  Fastned paal bij Oldenzaal . En die werkte als een tierelier. Vervolgens kreeg ik een vreselijke stortbui in Oost Gelderland waardoor ik op de vluchtstrook mijn toevlucht zocht . En met mij vele anderen. Later hoorde ik dat deze bui grote overstromingen had veroorzaakt in die buurt. De thuisbasis haalde ik daarna met een kruissnelheid van 100 km per uur op mijn sloffen.

De reis met de elektrische auto is goed bevallen. Laten we zeggen “nooit te oud om te leren”. De veerboot is mij ook goed bevallen; je slaapt en rust uit  terwijl je toch kilometers maakt. En qua financiën net zo duur als de reis door Denemarken en Zuid Zweden met een overnachting aldaar. Mijn echtgenote behoef ik niet te overtuigen hiervan. Dus voortaan nemen wij de boot als we met eigen elektrisch vervoer naar Zweden gaan.

Lessen

De lessen op een rijtje die ik voor mezelf heb getrokken n.a.v. deze reis; wellicht ook handig voor anderen :

-Bereid je goed voor: de door de ANWB geadviseerde route printen, (analoge) kaarten kopen , goede laadpassen en app hebben, type stekker weten  etc..

- Hou een reserve in je accu aan voor als palen niet werken van zo'n 40 km.

- Stel je in op improviseren als laadpalen niet thuis geven. Ook staat niet op alle grote informatie borden langs de snelwegen goed aan gegeven dat er een laadpaal staat.

- Onderschat het vinden van palen in een grote stad of op een grote parkeerplaats niet. Schroom niet te vragen.

- Als je twijfelt rij dan niet door maar zoek een parkeerplaats en pak de kaart erbij om je route te bepalen. De laadpalen die mijn auto navigatie systeem aangaven , vertrouwde ik niet. Daar zitten ook privé laadpalen tussen.   

- Oplaadtijden vallen reuze mee. In mijn situatie gemiddeld een half uur. 


-einde- 

Dit was een gastbijdrage voor deze weblog van Dhr. Joost G. van Beek. Joost is te bereiken op jgvanbeek@gmail.com voor meer informatie. 

zondag 4 juli 2021

De beste vakantie laadpas

(c) Sunny Blog

De laatste tijd krijg ik veel vragen over welke laadpas je het beste mee kan nemen naar je vakantiebestemming. In de media verschijnen waarschuwingen over laadpassen die in het buitenland niet werken en verrassingen qua tarieven in vakantielanden. 

Hoewel dat zeker een feit is, hoef je voor de kostenbesparing geen wetenschappelijke laadpas studie meer te doen. Voor de meeste vakantie trips valt doorgaans maar enkele tientjes over de hele vakantie te besparen. 

Daarnaast heeft iedereen natuurlijk al een Nederlandse laadpas van een Nederlandse aanbieder. En die is al best wel goed bruikbaar op vakantie. 


Veel uitzoekwerk voor weinig geld?


Tijdens mijn roadtrip door Europa in 2020 heb ik 3500 kilometer gereden voor €134,- aan stroomkosten. Ik heb zes verschillende laadpassen gebruikt. Voor mij is dat een soort sport, ik had immers de hele reis kunnen volbrengen met 1 Nederlandse laadpas. Dan waren de kosten ongeveer €204,- geweest. 

Je kunt dus met verschillende laadpassen €68,- besparen op een reis van 3500 kilometer.  Of dat de moeite waard is moet je zelf beslissen. Ik denk dat het eenvoudiger is om geld te besparen door eens een tolweg te vermijden of onderweg een croissantje van de bakker te eten in plaats van een dubbel hamburger menu.


Dekking is veel belangrijker 


De meest voorkomende reden waarom mensen meer dan één laadpas meenemen is niet om een lager tarief te realiseren, maar voornamelijk om er eentje achter de hand te hebben en daarmee teleurstellingen bij de laadpaal te voorkomen. Als je laadpaal niet werkt is dat vervelender als dat je een (iets) hoger tarief betaalt dan met een andere laadpas aanbieder. 

Het tarief is in het buitenland vaak ondergeschikt aan de dekking. Het komt neer op de volgende drie vragen:


1) Werkt mijn huidige laadpas in mijn vakantieland?

2) Welke backup-laadpas neem ik mee voor het geval mijn huidige pas weigert? 

3) Hoe voorkom ik 'verrassingen' ?


Om met het antwoord op vraag 1 te beginnen; het goede nieuws is dat bijna alle Nederlandse laadpassen de beste roaming overeenkomsten hebben van alle laadpassen in Europa, en daarom op ongeveer 200.000 laadpunten op het hele continent worden geaccepteerd. 

Hieronder vallen ook de snelladers langs de grotere vakantieroutes. Je reguliere Nederlandse laadpas is op steeds meer plekken in Europa nu dus al het makkelijkste betaalmiddel en heeft als voordeel dat je alle kosten overzichtelijk op de voor jou bekende laadfacturen vermeld worden, waardoor je overzicht houdt.

Het kán natuurlijk gebeuren dat je in een gebied komt waar jouw laadpas minder dekking heeft, en een laadpas uit dit land zélf op elke straathoek wordt geaccepteerd. Dan is het handig om een 2e, 'backup' laadpas bij je te hebben. De lijst met de beste backup laadpassen staat hieronder per land aangegeven. 

Toch is dat in veel gevallen ook helemaal niet zo erg (meer). Nu de batterijgroottes van de EV's toenemen is het gemakkelijk om even in je laadpas app te kijken op welk laadpunt in de buurt je wél terecht kunt, daarnaast zijn er ook verschillende andere oplossingen voor dit probleem. Een backup-laadpas meenemen is in de grote landen als Duitsland en Frankrijk tegenwoordig vooral een kwestie van gemak. 


Hoe voorkom je verrassingen?


Dan vraag 3. Hoewel Nederlandse laadpassen in Europa prima werken zullen deze aanbieders je nog steeds met variabele tarieven confronteren. Als je daar niet zo mee bezig bent kan dat vervolgens weer tot financiële verrassingen leiden. 


Regulier (AC) laden

Bij reguliere AC laadpunten zijn de verschillen meestal niet groot. Als je een uurtje gaat laden bij een Zwitserse 11kW laadpaal met Newmotion voor 10 cent per minuut, (€6,-) of je betaalt €0,50/kWh (€5,50);  het verschil is maar €0,50. Tot je de hele nacht blijft staan. 

Dan betaal je met laadpassen met tijds-gebaseerde tarieven ineens €50,- (ja, ook als de batterij al vol zit) waarbij laadpassen die afrekenen in kWh je misschien 20 euro had gekost voor 40kWh. 

Om zo'n onaangekondigde verrassing van €30,- te voorkomen is het handig een laadpas mee te nemen met vaste AC tarieven.  

Met de laadpas van Eneco bijvoorbeeld betaal je op alle AC laadpalen in Europa €0,36/kWh met een starttarief van €0,60.  Ook als met alle andere laadpassen op zo'n laadpunt een minuut tarief wordt afgerekend. Dit geldt helaas niet voor de snelladers.


Snelladen

Bij snelladers zijn de verschillen groter. Met Plugsurfing betaal je in Duitsland €1,09 per kWh bij een willekeurig Ionity station waar dit met een willekeurige andere Nederlandse laadpas €0,79/kWh kost. 

Maar denk niet dat alleen Ionity hoge tarieven heeft. Ook bij andere snellaad netwerken kunnen de kosten oplopen. Kom je met je Shell/Newmotion laadpas bij deze snellader van Moon in het Zillertal van Oostenrijk, dan is 60 cent per minuut het gangbare tarief. 


Zellbergeben 16 - Zellberg, Oostenrijk

Maar hoe kom je nou van deze hoge tarieven af?  Reis je vaak via snelladers dan is een vast DC tarief per land een aantrekkelijke optie. Dit kan je met bijvoorbeeld de laadpas van Maingau doen, zij hebben vaste DC tarieven per land.

Voor AC zijn er meerdere aanbieders die Europa-breed met vaste tarieven werken. Zoals je kunt zien wordt de gemiddelde Nederlandse laadpas in Europa al behoorlijk geaccepteerd. De kans is dus groot dat je helemaal geen andere nodig zult hebben op je vakantie reis.

        

Lijst met backup laadpassen per land


Land Primaire laadpas Backup laadpas
Nederland NL laadpas Andere NL Laadpas
Belgie NL laadpas Maingau
Luxemburg NL laadpas Maingau
Duitsland NL laadpas Maingau
Oostenrijk NL laadpas Eneco of ANWB
Zwitserland NL laadpas Eneco of ANWB
Frankrijk NL laadpas Izivia of Chargemap
Italie NL laadpas Enel-X Juicepass
Spanje Electromaps EVWay
Portugal Miio Electromaps
Slovenie Shell/Newmotion Gremo na Elektriko
Zweden NL laadpas MER
Noorwegen NL laadpas MER
Denemarken NL laadpas Clever
Finland NL laadpas Helen


Algemene vuistregels 


Nog een paar algemene weetjes: 


  • AC (regulier) laden is altijd goedkoper dan DC (snel) laden 
  • Grotere snellaad aanbieders zijn vaak voorspelbaarder qua prijzen dan de kleintjes
  • Je kunt in heel Europa op veel plaatsen gratis laden. Ook DC (snel). Bijvoorbeeld bij grote supermarktketens zoals Aldi, Kaufland, Lidl, E.Leclerc, Super-U, maar ook bij bijna elke vestiging van IKEA en op nog veel meer plaatsen.
  • Hoe meer bebouwing in je omgeving, hoe meer (kans op) laadpalen waar jouw laadpas werkt. 


Fijne vakantie!


donderdag 1 juli 2021

Zomervakantie 2021 [Deel 5]

 Vervolg van [Deel 4]


Je moet best een aantal stapjes doen om Covid-proof een roadtrip door Italië te maken. Allereerst het moment dat je het land inkomt. 

Vaccinatiebewijs volwassenen

De moeilijkste stap is gezet; de buitenlandse QR codes uit de CoronaCheck app van mij en mijn vrouw worden door de Italiaanse scan app 'VerificaC19' met een groen vinkje beoordeeld.  ✅  

Als de Carabinieri me nu aanhoudt kan 'ie in elk geval checken dat ik gevaccineerd ben. Dat geldt trouwens ook voor Duitsland en Oostenrijk, waar ik gelukkig niet langer dan 24 uur hoef te verblijven en dus 'in transit' ben zoals op doorreis internationaal heet. 

Voor de zekerheid nemen we toch ook maar de geprinte QR code én het gele boekje mee, deze wordt in Duitsland en Oostenrijk ook geaccepteerd.

ePLF

De volgende stap is het Europese Passenger Locator Form.  

Deze kan je gelukkig digitaal invullen, maar ze willen wel álles van je weten. Wanneer je precies Italië in komt, (datum én tijd) uit welke land je komt, door welke landen je gereisd hebt, met welk voertuig je het land in komt, wat je eerste bestemming in Italië wordt, via welke grensovergang je Italië binnengaat, welke kinderen en mensen je nog meer meeneemt in de auto en wie er gebeld kan worden in geval van problemen. 

Als je alles hebt ingevuld krijg je een mailtje met een QR code en een link naar een PDF bestand waar ook een QR code op staat. Gelukkig mag je ook je hele familie op dit formulier vermelden zodat je het niet voor elk familielid hoeft te doen. In ons geval helaas wel 2x omdat mijn vrouw natuurlijk met de kinderen reist en wij later ook met zijn allen weer verder reizen.

Als je vliegt willen ze daarnaast precies van je weten welke vlucht je neemt, de vluchttijden, zelfs op welke stoel jij zit en op welke stoel je kinderen zitten. 

Kinderen

Omdat de kinderen tussen 6 en 17 jaar oud zijn moeten zij een negatieve PCR of Antigeen test kunnen overleggen die voor vertrek is afgenomen. De test mag maximaal 48 uur oud zijn. Aangezien mijn vrouw met de kinderen op maandagmiddag 19 juli gaat vliegen moeten zij dus voor zondag de 18e een afspraak plannen voor beide kinderen en een bewijs met negatieve uitslag afdrukken en meenemen.  Dit kan pas over enkele dagen, omdat de agenda van 'testenvoorjereis.nl' maar 2 weken vooruit gaat. 

Het goede nieuws is dat Italië ook sneltest uitslagen (Antigeen) accepteert waarbij je meestal binnen een paar uur de uitslag al ontvangt.  

Als dit allemaal gelukt is en alle formaliteiten dus zijn afgehandeld hoef je alleen de papiertjes en de apps maar ergens bij je in de buurt te houden. Dat is te doen. 

Ik vraag me wel af wat de bedoeling is als we tijdens de roadtrip in Italië besluiten een paar dagen in een ander land te verblijven. In theorie moet je de kinderen elke keer testen voordat je verder naar een ander land gaat. Dat lijkt me in de praktijk nogal een gedoe. En wat mij betreft ook een goede reden om tijdens de roadtrip voornamelijk in Italïe te blijven. Dan hoef je dat ook niet uit te zoeken ;-)

Verder in [Deel 6]