vrijdag 9 augustus 2019

Liveblog Slovenië [Deel 3]

Vervolg van [Deel 2]

8:45

Dag twee, nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Lekker uitgerust en met een ontbijtje achter de kiezen vertrekken we in het morgenzonnetje richting Passau. Op de GoM staat 206km, daar komen we een heel eind mee. Omdat er in Oostenrijk een stuk minder (betaalbare) mogelijkheden zijn qua snelladen besluiten we in Passau nog de laatste Allego van Duitsland mee te pakken.

Zonder bijzonderheden in Passau aangekomen, de triple charger staat precies voor de ingang van de Mediamarkt, tussen wat industrie en winkels.

10:16  Laadstop 6 | Passau



Er bleek nog 40% in de batterij te zitten. Na een klein stopje bij Bio markt Denn's met wat fruit en een ijsje wandelen we nog wat en om 11:00 vertrekken we weer, met iets van 87% lading van de laatste Allego snellader.


Toen we Oostenrijk binnenreden ging ik weer op zoek naar het volgende punt. Niet rechtstreeks langs de snelweg, maar liever in een dorpje ofzo. Tussen Weis en Graz leek echt een beetje niemandsland te zijn, zowel Newmotion, Smatrics en Plugsurfing vonden geen snelladers op dit traject. Via Chargemap ontdek ik dit snellaadpunt van Steiermark in het plaatje Liezen, nabij een groot winkelcentrum en wat bedrijvigheid.



13:15 Laadstop 7 | Liezen



Ik heb een laadpas van Steiermark dus dat leek me wel gunstig. Toen we er bijna waren checkte ik voor de zekerheid nog even het tarief voor 43kW snelladen... oeps.. €0,44 per minuut. Je staat al snel een uurtje, dus je bent zó €26,- verder. Dat vond ik wel erg gortig.


In de Eins app zag ik dit laadpunt ook naar voren komen. €5,- per lading zag er beter uit. Maar helaas, de Eins app gaf een melding dat hij de lading niet kon starten vanwege 'geen geschikt verbund gevonden' of iets dergelijks. Kortom ouderwets dokken dus.


In de comments van Chargemap las ik dat Maingau ook geaccepteerd werd. Maingau rekent in Oostenrijk €0,60 per kWh. Niet goedkoop, maar wel een euro of zes goedkoper dan Steiermark. Het Maingau pasje werkte inderdaad perfect. De nabijgelegen Billa supermarkt had voldoende lekkere salades en broodjes voor de lunch, en na een uurtje, 30,6 kWh en €18,36 lichter stond de GoM weer op 90%.

Steiermark Triple charger, Liezen


Ineens was ik toch blij dat we in Duitsland nog wat kWh's hadden bijgeplust. Bij de wintersport vakanties in Italië pakken we meestal het laatste Duitse snellaadpunt in Memmingen, laden daar tot 95% en dan halen we met de Duitse stroom precies de Brennerpas waar de Italiaanse wegbeheerder A22 gratis stroom levert aan alle bezoekers van het laadplein.  Zo hebben we nu een paar keer succesvol de Oostenrijkse woekerprijzen weten te ontlopen.  Maar deze kant van Oostenrijk (Passau - Spieldau) is 326km en dat haal je gewoon niet met een Zoë.


We kochten bij een benzinestation nog een Autobahnvignet voor Slovenië en gingen er maar weer vandoor.

14:30


Op de wegen hier door Oostenrijk zijn hier en daar ongelukken gebeurd met hardnekkige files en er zijn ook wegafsluitingen. TomTom Live heeft de route richting Graz nu al een keer of 4 aan moeten passen om vertragingen van 60+ minuten te omzeilen.  Ik ben erg blij met de "live" optie van Tomtom, dat heeft ons door de jaren heen urenlange files bespaard.

Ergens op de A9 in de buurt van Graz, Oostenrijk

16:00 



We rijden nu in de buurt van Graz. Ongeveer 70km van de Sloveense grens. Er staat nog 102km op de GoM. Het zal mij benieuwen of we Slovenië in 1x halen en waar we vervolgens kunnen laden.

17:00 Slovenië

Vodovodna Unica in Malibor
Op de grens met Slovenië hadden we nog ongeveer 50km over. Rond een uurtje of vijf reden we met nog 43km op de teller het noordelijke plaatsje Maribor binnen, de eerste stad die je vanaf de grens met Oostenrijk tegenkomt. Als je de Chargemap kaart van Maribor bekijkt dan heb je hier best wel veel laadpunten. De meesten zijn gratis. Dat is handig; want dan heb je ook geen gedoe met pasjes, apps, of QR codes die wel of niet werken. Gewoon aansluiten, op een knop drukken, en gáán.

Nadeel daarvan is dat iedereen het ook zo gebruikt. Het eerste laadpunt waar we heen gingen was een soort stationnetje, met een bankje en een prullenbak en overkapping. Maak kennis met Vodovodna Unica in Maribor . In het midden stond een grote CHAdeMO lader en daaromheen 2 dubbele 22kW paaltjes. Op beide paaltjes zat een groot display. Op paal nummer 1 was het display leeg, en op paal nummer twee lazen we op het display: "Postaja ni v obratovanju" wat zoveel wil zeggen als 'Buiten werking'.


Het was hier ook een stuk warmer trouwens dan in Oostenrijk, de temperatuur begon al mooi in tot midden 30 op te lopen.  Maargoed, dit laadstation werd hem dus niet. Volgende dan maar, een paar km verderop. Lidl Maribor.

17:30 Laadstop 8 |  Lidl Maribor


Naast de Lidl in Maribor
Na een paar stoplichten kwamen we 5 minuten later bij de Lidl aangereden met nog 39km op de teller.  In de hoek van het parkeerterrein stond een klein groen-wit kastje van het type "EVLink".

Er zat een kaartlezer op het kastje en daarnaast en een rode en een groene knop. Mijn vrouw probeerde het meteen, sloot de kabel aan en drukte op de groene knop. Waar ik nog even twijfelde over de kaartlezer, begon de zoë direct met laden. Hoppa! En zo heb je weer een meevallertje. Dit gaf ons de gelegenheid om even rustig de overnachting te plannen.

Na een tijdje zoeken vonden we op booking.com een leuke gezinskamer op 23km afstand bij Apartment Panorama in het plaatsje Zreče.  Dat scheen ergens op een heuvel te liggen met een mooi uitzicht. En lekker dichtbij. Eerst zaten we nog wat te klooien met het filter voor 'laadpunt aanwezig' maar dat beperkte de resultaten zó erg in ons geval dat we toch maar een bestemming hebben gekozen zonder dit criterium.

Ondertussen was het alweer 18:30 en was de auto alweer voor 60% geladen. (172km) Genoeg om morgen de camping te bereiken.  We besloten daarom even te eten bij McDonalds' en daarna vlot naar het appartement te gaan. Rond 20:00 stapten we de auto weer in richting Zreče.

De 23km die booking aangaf was denk ik hemelsbreed, want dat bleek in de praktijk om 45km te gaan, waarvan 10km alleen maar haarspeldbochten. Een klein tegenvallertje want uiteindelijk kwamen we pas tegen 21:00 aan. Onderweg kwamen we diverse laadstations tegen bij de benzinestations van 'Petrol'. Als ik deze vervolgens op Chargemap bekeek zag ik dat het vaak om dubbele 22kW laadpunten ging die vrijwel altijd gratis worden aangeboden. Dat is goed geregeld!

De plek van het appartement is, eerlijk is eerlijk, adembenemend. En de prijs is erg goed. Na een hartelijk ontvangst met een glaasje aardbeien-wodka en de kinderen die zich in de buitenspeeltuin vermaakten, hing er een ontspannen sfeertje. De interesse van de vrouw des huizes was meteen gewerkt; helemaal vanuit Nederland met de elektrische auto? Hoe werkt dat dan? En hoe vaak moet je stoppen? Alle beginnersvragen kwamen natuurlijk voorbij.

Omdat onderaan de heuvel er nog 130km op de GoM stond en nu nog maar 98 zijn we bij het stijgen een kleine 28km verloren in slechts 10km aan afstand. Morgen krijgen we bij het naar beneden gaan daar weer een aanzienlijk deel van terug. Maar vooralsnog staan we dus boven met nog 30% lading ofzo.

Een nachtje op 230V bijladen bij het appartement.
Ik vroeg daarom of ze misschien een stopcontactje hadden om de auto een nachtje aan de Granny Charger te kunnen vol druppelen. Dat was absoluut geen probleem, en binnen 5 minuten was de auto weer aan het laden, op een prachtige plek ergens bovenop een heuvel in Slovenië. Ze wilden er niet eens geld voor hebben.

Resterende tijd: 20:00

Erg snel gaat dit overigens niet, slechts 2,3 kW. Je hebt dus 8 uur nodig voor een halfvolle batterij. Maargoed, morgenochtend is de batterij toch weer van 30 naar 80% bijgeladen en ook een halfje is gewoon best wel fijn. Samen met het regenereren bergafwaarts denk ik dat we onderaan de berg de auto weer helemaal opgeladen hebben.

De kinderen liggen heerlijk te pitten, en Papa tikt nog even zijn blogje af. Met een ijskoud blikje bier, een stopcontactje voor de auto en een beetje WiFi is deze jongen verder al snel tevreden zo op vakantie. Morgen gaan we weer verder met het avontuur, in deel 4.

Hier dus... Deel 4





3 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen, fijne tweede reisdag toegewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk uitje voor het gezin: zotter Chocoladefabriek in de buurt van Riegersburg
    Goede reis!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben benieuwd naar het laden in Slovenië. Op a better routeplanner en chargemap zijn er genoeg te vinden, maar welke passen / apps etc. je nodig hebt lijkt me uitdagender.

    BeantwoordenVerwijderen