maandag 13 juni 2022

De beste vakantie laadpas (2022)


(c) Blog.sunnycars.be

De vorige blog over 'beste vakantie laadpas' was een van de best gelezen topics van vorig jaar. Hoog tijd voor een nieuwe versie dus, want in EV land is geen dag hetzelfde.

Om te voorkomen dat het een kopie wordt van het vorige artikel ga ik dit keer niet stilstaan bij de vraag of het uitzoeken van de beste passen wel/niet de moeite waard is of lucratief is. Nee, dit keer pak ik het anders aan. Soms hoef je niet alles zelf te vertellen, maar is het al genoeg om je een beetje de weg te wijzen. In de basis is het overigens wel goed om te beginnen met dat vorige blog

Voor Frankrijk bijvoorbeeld heb ik recent nog deze blog geschreven over hoe we er nu voor staan. En het is nu alweer gedateerd, want Ionity heeft alweer een paar Franse stations geopend en ook Tesla heeft stations opengesteld. 

Dan is er nog de ANWB.  Op verzoek van de ANWB heb ik een aantal artikelen over dit onderwerp geschreven, ook op land niveau. Ga je naar één van de volgende landen, check dan deze artikelen:

Frankrijk / Italie / Zwitserland / Duitsland / België / Oostenrijk

Daarnaast zijn er steeds meer algemene richtlijnen die voor reizen door heel Europa gebruikt kunnen worden. De site Schnellladepark vond ik bijvoorbeeld erg handig in gebieden met weinig aanbod, deze geeft je in één keer een helder overzicht van de grotere laadstations, met het aantal laadpalen en de rijrichting. 

Schnellladepark.app


En dan is er nog deze kaart van Pump, waarop ze de dichtheid van Hyperchargers van 100kW of meer hebben weergegeven. Geeft veel inzicht en kan ook handig zijn bij het bepalen van je route.


Hypercharger dichtheid in Europa

Over het bepalen van je route gesproken, ook routeplanners zijn daarvoor erg handig. Inmiddels heb je al behoorlijk wat keuze. Kan je niet kiezen? Lees dan deze of deze test. 


ABRP

A Better Route Planner (ABRP)

ANWB

GoingElectric

Chargemap (Ook via App)

Pump App (iOS only)



Kom je er nu nog niet uit, kijk dan eens bij de Vereniging Elektrisch Rijders (VER) naar hun nieuwe project 'sturen met de buren'.  Je kunt daar aangeven dat je mensen zoekt die ervaring hebben met 'vakantie' en vervolgens een afspraak met ze maken. Zo hoor je alles uit eerste hand, hartstikke leuk dus. Wel even (gratis) lid worden natuurlijk. 


Als laatste dan de passenlijst om snel te zien of je goed zit:

LandPrimaire laadpasBackup laadpas
NederlandNL laadpasAndere NL Laadpas
BelgieNL laadpasMaingau
LuxemburgNL laadpasMaingau
DuitslandNL laadpasMaingau
OostenrijkNL laadpasEneco of ANWB
ZwitserlandNL laadpasEneco of ANWB
FrankrijkNL laadpasIzivia of Chargemap
ItalieNL laadpasEnel-X Juicepass
SpanjeElectromapsEVWay
PortugalMiioElectromaps
SlovenieShell/NewmotionGremo na Elektriko
ZwedenNL laadpasMER
NoorwegenNL laadpasMER
DenemarkenNL laadpasClever
FinlandNL laadpasHelen

Goeie reis!!



2 opmerkingen: