zaterdag 8 juni 2019

Junivakantie liveblog [Deel 3]

Vervolg van deel 2


Klem door Clem

Had ik je al verteld dat ik die Clam laadpalen irritant vond? Nee? Nu is het oorlog met die krengen.
Nadat ik gisteren nog blogde dat ik niet zo van die deurtjes hou, is vandaag mijn vrees helaas werkelijkheid geworden.

06:35 

We kwamen fris en fruitig rond 06:40 bij de auto, om de reis voort te zetten. De auto was volledig volgeladen, tot zover alles goed.

Ik houd de KiWhi laadpas voor de lezer; het laden stopt, maar het deurtje gaat niet open. De stekker zit vast achter dit deurtje. Daar sta je dan, op zaterdagmorgen. Ik probeer het nog een keer. Niets. En nog een keer. Weer niets. Rode ledjes is het enige wat het kreng teruggeeft. Er staat een telefoonnummer op. Even bellen dan maar om vanaf afstand te ontgrendelen. Echter dit nummer is alleen van Lundi tot Vendredi (ma-vr) bereikbaar van neuf tot cinq uur. (09.00-17.00). Als je ze tóch  belt dan hoor je een bandje met dezelfde boodschap, gevolgd door een piep. Ingesproken of ze terug willen bellen. Shit, this sucks. De kabel laten liggen is ook geen optie, ten eerste hebben we de kabel nog nodig deze vakantie en ten tweede zijn het dure dingen.

Instructies met ma-vr telefoonnummer


Met behulp van een Franse voorbijganger wandel ik naar het politiebureau wat om de hoek zit. De nationale politie heeft geen zin om me te helpen en stuurt me naar de Gendarmerie Municipal aan de andere kant van het dorp. Daar aangekomen blijkt dat ze pas om 09:00 open gaan. Maar het 7:15. Wat nu?  We rijden weer terug naar het laadpunt waar onze kabel nog aan hangt.

In wachten hebben we geen zin.  Misschien kunnen we de kiWhi pass toch bij Clem registreren om zodoende toch het deurtje te ontgrendelen? Na een aanmeldprocedure op de website staat er dat het tot 48h kan duren voordat je account werkt. Ik stuur er ook nog een mail achteraan in het Frans of ze willen terugbellen om dit laadpunt te unlocken. Gebeurt natuurlijk niets mee op zaterdagmorgen.

Dit schiet niet op. In de app van Clem blijkt dat het account wat ik zojuist heb aangemaakt wel werkt om je mee aan te melden. Hier vinden we een 24-7 storingsnummer. We bellen het nummer, er volgt wederom een bandje met de melding dat het nummer waar we vandaan bellen niet wordt herkend. Vervolgens blijft deze boodschap zich herhalen. Wat een waardeloze klantenservice voor toeristen. Het wordt me des te meer duidelijk dat hier nog veel te verbeteren valt.

8:10


Ik bekijk het deurtje nog eens goed en trek wat aan de kabel. Er zit speling op, de kabel zelf is dus wel netjes ontgrendeld, alleen het deurtje niet. De opties drogen op. Moeten we echt tot maandag blijven wachten voordat het deurtje geopend kan worden?  Ik trek nog eens stevig aan het deurtje. Er blijkt toch wat meer speling op te zitten dan ik dacht. Door het deurtje vrij stevig aan de kant te duwen, is het me toch gelukt de stekker eruit te krijgen zonder het deurtje te beschadigen.

Ruim anderhalf uur later dan oorspronkelijk gepland, vertrekken we alsnog, met een dubbel gevoel. Blij dat de kabel los is, en we weer onderweg zijn, toch balend van het feit dat hiermee veel kostbare tijd verloren is gegaan waardoor we waarschijnlijk vandaan onze eindbestemming niet meer gaan halen.



Champfleury
We overwegen even om alsnog alle tolwegen nemen en zo de verloren tijd in te halen. Maar na diverse routes gepland te hebben blijkt dat je hier hoogstens 20 minuten mee wint maar wel het hele traject tol moet betalen. We kiezen voor 'stick to the plan' en besluiten via Reims schuin onderlangs Parijs te rijden richting Orlèans.  Omdat vanaf het natuurgebied de snelladers dun gezaaid zijn plannen we onze eerste stop tussen Reims en het Parque Naturel, bij E.Leclerc in Champfleury

Dit is de allerlaatste snellader in 'bewoond' gebied. Op chargemap stond bij deze lader nog een laadsessie die niet werkte van iemand gisterenavond, maar de lader is wel online. We gokken het erop. In het hele gebied staan ontzettend veel 22kW laadpalen als backup plan mocht het toch niet lukken. Ondertussen lusten we ook wel een kop koffie en een broodje dus ook al zit de batterij nog halfvol, we stoppen toch maar.

Altijd handig zo'n hypermarche ernaast.

09:00



We komen aan bij de snellader, en hij doet het prima. Het laden starten we bij 55%. Door de tegenwind is het verbruik toch wat hoger dan normaal. Bij een barretje eten en drinken we wat. 


09:40


We vertrekken weer richting het zuiden, met 17kWh erbij geladen tot een kleine 90%. Het rijden over
Route National bevalt ons tot nu toe goed. Doordat je niet hoeft te schakelen zijn die dorpjes die je tegenkomt ook niet echt vervelend. Ertussen rijdt je grote stukken zo'n 80-90km/h en de wegen zijn heerlijk rustig. Er is ook veel te zien en je rijdt veel actiever dan op de snelweg met cruise control. Het is ook nog eens een stuk korter; iets dat met een EV een extra voordeeltje oplevert, naast het lage verbruik. Dat zie je ook goed op de Guess-o-meter (GOM), we houden steeds 20-30 kilometer meer over dan gedacht. 

De volgende stop is een snellader in de middle of knowhere, Villeneuve la Dondrage over ongeveer 140km. 

12:00

We pokkelen rustig door. Zo'n liveblog typen met al die bochten is wel even andere koek dan op de snelweg, maar het gaat me redelijk af. Typfouten voor eigen risico ;)

Inmiddels zijn we alweer bijna bij de volgende stop.

12:20

Nou, we beleven in elk geval genoeg vandaag.
Aangekomen in Villeneuve la Dondrage treffen we een Efacec snellader van SDY aan, met een jongedame die haar Nissan Leaf net wilde gaan laden. Op een of andere manier accepteerde de snellader haar laadpas niet. Dat was voor ons natuurlijk geen probleem :)  Dus aangeboden eentje van ons te gebruiken, maar wat was nou het geval, het apparaat accepteerde geen enkele laadpas.Toevallig was de burgemeester in de buurt. Hij ging zijn eigen laadpas even halen. We besloten de laadpaal te resetten met de grote rode knop. Hierna  kwam de burgemeester terug en voordat ik mijn eigen passen probeerde had hij de zijne al voor de lezer gehouden. Ineens deed de snellader het. Eerst de leaf aangesloten op Chademo. Daarna de Zoe op AC43. Het laden verliep lekker soepel, kinderen in de speeltuin en wij een beetje kletsen met elkaar en de burgemeester.

Samen met de Burgemeester


Hij pakte uit zijn bus een flesje wijn omdat hij het zo leuk vond al die toeristen.Net toen hij terugliep  zei de lader -poef- en ging op zwart. Daarnaast stond een stroomgebouwtje waar ook een dik-poef- geluid vandaan kwam, alsof er een hoofdzekering geklapt was. Het laden was van 21 naar 33% gegaan, op de GoM stond 68km.

*** UPDATE *** Waarschijnlijk had dit met een landelijke storing in Frankrijk te maken, zo blijkt later op de dag


Dat wordt bellen

De burgemeester ging wat mensen bellen, je raadt het al, dat ging op zijn Frans.... 'misschien kan er vandaag wellicht iemand komen die heel misschien het probleem op kan lossen'. Verder dus maar weer. Ach nou ja, je houdt er nog eens een flesje wijn aan over.

12:55


Met 68km konden we diverse andere snelladers bereiken, echter geen van allen op de route richting onze camping. Een minuut of 20 richting Parijs of richting het zuidoosten omrijden was de beste optie.  De dichtstbijzijnde die wél op de route ligt is een Auchan snellader in Gien na 79km. Het zou wel perfect zijn als we die konden halen. We hebben wel voor hetere vuren gestaan dus we gaan er gewoon voor. No guts, no glory :)




Nog 54 op de GoM

Nog 57 te gaan

Inmiddels alweer 6 km 'ingelopen'.

14:06

Nog 10km te gaan, en 16 op de GoM. Dat moet wel lukken.


14:18 


Met nog 10km over arriveerden we bij de bekende DBT snellader van Auchan. Deze kun je met KiWhi bedienen maar bij deze was dat niet meer nodig; iedereen kan hier gratis snelladen. Wat denk je; staat die dame met die Leaf daar weer. Auto niet aangesloten en een mannetje van Auchan ernaast. Wat blijkt, de lader geeft vrijwel geen beeld meer weer op het display.




Snelladen bij Auchan
Na 5 min wordt de lader echter gereset en het beeld komt terug. De dame is zo vriendelijk om ons voor te laten omdat wij op de klok zitten vandaag; en zij had de hele dag nog om een vriend 200km verderop te bereiken. Maargoed dat betekende dus wel een uur wachten voor haar, aangezien deze laders niet tegelijk AC en DC kunnen zoals die van ABB en Efacec.  Hoe relaxed is dat. Ik heb haar maar even een lunch aangeboden maar ze wilde alleen een drankje. Oke, prima. Na een uurtje chillen op een terrasje daar in de zon is de batterij weer op 80% en gaan we weer door. Nu was de Leaf aan de beurt, maar het scherm was weer compleet vaag geworden.



Ik was vandaag toch al zo lekker fysiek bezig met die laadpalen, dus ik gaf er een tikje op. En hup, het beeld was terug. Je kon hem even bedienen maar langzaam fade hij weer uit. Nog een klap, ook wat harder. Voila, 100% beeld weer terug. Soms moet je gewoon ergens een klap opgeven. Gelijk maar in een comment op Chargemap gezet voor de volgende laadsessie.

15:35


De Chademo sessie werd prima gestart en wij vervolgen onze reis met 201km actieradius, richting Vierzon. De dagteller heeft de 720km alweer aangetikt dus dat gaat wel lekker zo.

16:51

800km op de dagteller. Nog 113 op de GoM. En weer op zoek naar de plek waar we misschien wel de laatste keer gaan snelladen.


17:30 





Dit was weer een prima stuk. De A20 is volledig tolvrij en rijdt lekker door want het is helemaal niet druk.  Er is in de buurt weinig aanbod van Snelladers. We stoppen daarom met 16% lading bij de Corri-door snellader van E.Leclerc bij Chateaux-Roux. We laden hier 27kWh in 50 minuten, om 18:20 zitten we alweer op 78% en gaan we weer door naar Limoges.

Een Corri-Door/Sodetrel snellader bij E.Leclerc


In Limoges staat ook een corri-door snellader bij een Intermarche. Hier gaan we dezelfde truuk toepassen als gisteren bij Fastned, want in de buurt zitten helaas geen eetgelegenheden.

19:00

Helaas krijgen we het net niet voor elkaar om voor 22:00 op de camping te arriveren, dus dat wordt toch een hotel boeken. De prijzen zijn hier erg schappelijk, dus de schade van vanmorgen is betrekkelijke relatief, 1:40 minuten en €66,75 aan extra hotelkosten. Mijn kinderen vinden B&B hotels erg leuk dus dat komt goed uit.  Ik boek een familiekamer in Brive-La-Gaillarde


19:40

We komen aan bij het exclusieve restaurant met de gele bogen.  Vanaf hier nog enkele minuten naar de snellader bij de Intermarché. Nog 35km op de GoM.

19:50

En toen was er nog niemand...
Er staat een rode Kona aan de snellaadpaal. Helaas kunnen de snelladers van Corri-door maar 1 auto tegelijk snelladen. Ik kijk op het display en zie dat hij al 30kWh geladen heeft in 49 minuten. Het is de enige snellader in de wijde omtrek, dus ik hoop dat de bestuurder snel terugkomt. Over 10 minuten sluit de Intermarché dus dan zal hij vast wel naar de auto komen.





We eten het eten dus maar gewoon daar even op, in het zonnetje. Maar na een half uur is de parkeerplaats leeg, nog steeds geen mijnheer of mevrouw Kona. Best irritant, we hadden nu al 100km geladen kunnen hebben. Maargoed. We zoeken een 22kW paaltje in de buurt en die vinden we bij de Hyper-U. Nét als we in willen stappen hoor ik ineens de ventilatoren van de Sodetrel lader uitschakelen, en geeft'ie de melding 'laden voltooid'.

Max 1 auto, toch wel jammer bij 1 laadpunt. 
De CCS kabel van de Kona is losgeschakeld en kan ik dus zo pakken en terughangen.  Dat was nog net op tijd, snel sluit ik de AC kabel aan en we kunnen alsnog full-speed laden. Wel 40 minuten vertraging opgelopen maar dat is nou eenmaal het risico wat je neemt in een gebied met zeer weinig snelladers. 1 auto kan al genoeg zijn om je planning voor uren in de war te schoppen.

Toen we tegen 21.00 bijna genoeg geladen hadden, kwam ineens een klein mannetje aangewandeld. De eigenaar van de Kona. Hij verontschuldigde zich en was verbaasd dat zijn CCS kabel was losgehaald. Ik zei hem lichtelijk geïrriteerd dat ik het niet echt netjes vond dat hij ruim anderhalf uur de enige snellader in de regio bezet hield zonder telefoonnummer of iets achter te laten. Volgens mij had hij wel in de gaten dat een half uur / 40 min wel wat netter was geweest.

50% lading was genoeg om het hotel te halen + 10% voor tegenwind en heuvel-op, dus gelijk bij 55% afgekoppeld en door. Snel de kinderen op bed zien te krijgen voor een uur of 22.00.
Snellader nabij hotel

22:00


We arriveren bij het hotel. Mijn vrouw brengt even de kinderen naar bed en ik ga 22:10 nog even naar de Intermarche hier om de hoek. Daar staat een Corri-door snellader waar ik tijdens het laden nog even dit blogje aftyp.

23:10 


De batterij is alweer opgeladen tot 77%. Daarmee halen we de camping morgen gemakkelijk.
Cheers!


Verder in Deel 4 hierrrr




1 opmerking:

  1. Kon je het laden van de Kona niet afbreken door de noodstop te gebruiken? Of zoals de ionity laders, die kun je zo stoppen zonder rfid kaart? Had ik wel geprobeerd gezien hij er al zo lang stond..

    We gaan het zo mee maken. Over een uurtje op naar Disneyland...

    BeantwoordenVerwijderen