woensdag 31 juli 2024

Zomervakantie 2024 [Deel 3]

 Vervolg van [Deel 2]

Goed, de samenvatting van de zomervakantie laadkosten:


Totaal gereden: 3300 km 


Totaal geladen: 697 kWh waarvan 634 kWh via Ionity (€272,42) en 63 kWh via de Wroom app (€27.64).

Totale kosten: €300,06 

Kosten per kWh: €0,43

Kosten per km: €0,09




* Abonnementskosten Ionity Passport Power niet meegerekend (€11,99)

** Gratis laadsessie bij Agriturismo niet meegerekend (40 kWh)

*** Met volle batterij uit Nederland vertrokken en met lege batterij weer aangekomen


Alle andere info: 







vrijdag 26 juli 2024

Zomervakantie 2024 [Deel 2]

Vervolg van [Deel 1]

Op polarsteps kan je lezen hoe het zout het zeewater was of hoe het ijsje smaakt, maar bezoekers van dit blog komen natuurlijk om te kijken hoe we met zulke laag mogelijke kosten onze vakantie doorbrengen. 

Dus snel terug on-topic naar het onderwerp van dit blog, goedkoper laden. Na twee weken is het aardig moment om de balans van de laadkosten eens op te maken. 

DC: Ionity


In deel 1 had ik al verklapt dat ik voor deze vakantie heb gekozen voor Ionity Passport Power abonnement. Hoewel ik geen grote fan ben van laden met een smartphone app was het prijsverschil simpelweg te groot. In zowel Duitsland als Oostenrijk is het reguliere snellaadtarief voor Ionity 69 cent per kWh. Er zijn goedkopere alternatieven zoals laden bij Lidl voor 39 cent of voor 59 cent bij EnBW, echter voor die €10,- heb je dezelfde tarieven langs alle snelwegen en dus bespaart dit tientje je potentieel veel tijd. Ook in Italië is hun deal niet slecht, alle andere snelladers kosten hier ongeveer €0,95 / kWh en met Ionity passport betaal je bij de Ionity stations €0,47/kWh. Het is denk ik om die reden ook zeer druk bij Ionity, de helft ongeveer Italianen, de rest bestaat uit Nederlanders, Belgen, Duitsers, Zweden, Noren en Denen.

In de tijd van de Zoë moest er altijd een uur gewacht worden, dan maakt dat niet veel uit. Maar als je laadduur nog maar een kwartiertje is dan voelt dat toch een beetje zonde om nog een kwartier te besteden om de juiste Lidl of Kaufland lader te vinden. 

Het laden met de Ionity app is overigens ook niet alles. Soms kwam er een lader vrij en duurde het nog 5 minuten voordat in de app deze lader ook vrij kwam (sta je een beetje nutteloos naast een lader te wachten tot de app is bijgewerkt). Soms denkt de app dat je bij het Ionity station aan de andere kant van de snelweg bent en probeer je hopeloos paal #3 te starten terwijl dit dus paal 3 aan de andere kant van de snelweg blijkt te zijn.


Het voordeel van alles via dezelfde app en dezelfde CPO laden is dat je direct een duidelijk en helder overzicht hebt van je laadsessies en de kosten.  En zo laat de Ionity app mij nu zien dat ik tot midden Italië 7 ladingen heb afgenomen voor in totaal 355 kWh wat €151,81 heeft gekost. Tot nu toe gemiddeld dus 42,7 cent per kWh. 

AC Laden in Italië is erg duur


In Italië is het andere koek. AC laden op bestemming kost minimaal 65 cent per kWh en dan heb je een voordelige laadpas bij een Enel-X laadpaal. (Marktleider) 

Bovendien rekenen werkelijk alle providers ook tijdstarieven. Sommigen pas na 12 uur zoals Shell, anderen direct 10 cent per minuut zoals de laadpassen via Last Mile Solutions zoals Engie, Greenchoice, Elbizz etcetera. De meeste laadpassen na een uur of vier. Hierdoor kom je soms gemiddeld ver boven de euro per kWh uit, vergelijkbaar met €3,- per liter brandstof. 

Bij het agriturismo in de regio Venetië in Noord Italië rekenden ze 90 cent per kWh in de nacht en 60 cent per kWh overdag. Dit was voor hun één van de goedkoopste stroom aanbieders (!). Omdat ik de eigenaar geïnspireerd had te investeren in laadpalen en solar kreeg ik de laadsessie daar van 40 kWh gelukkig cadeau :-) 

Eenmaal aangekomen in de kustplaats Sirolo was ik aangewezen op AC laden aan de straat. Er is een Ionity station zo’n 30km ten zuiden van hier maar dat leek me toch ook niet erg praktisch. Inmiddels had ik uitgevogeld dat ik voor 59 cent kon laden met de app van Northe maar ik vond het nog steeds aan de dure kant. Ik kreeg een tip van iemand om eens te kijken naar de Italiaanse app “Wroom” want die zou aanzienlijk voordeliger zijn. En het klopte. Wroom laadt je laden bij Enel-X AC Laadpalen voor €0,44/kWh. Nog voordeliger dan de €0,47 bij Ionity dus.


Na het downloaden en instellen van de app met een betaalmiddel heb ik het gelijk getest. Mijn eerste Ricarica met Wroom bij Enel-X hier in Sirolo was 50.73 kWh voor €22.32. Aardig detail is dat Wroom ook geen tijdstarieven hanteert dus ik kon de auto prima opladen tijdens een strandbezoek zonder op de klok te zitten. 

Alles op een hoop gegooid tot nu toe gemiddeld nog 42,9 cent per kWh dus over de laadkosten niets te klagen. De gratis laadsessie heb ik uiteraard niet meegenomen omdat dit niet representatief is. 

Zo, genoeg over laadkosten geluld, vandaag gaan we met een bootje de Due Sorelle van dichtbij bekijken en dan vooral het strand natuurlijk. Ciao!







woensdag 10 juli 2024

Zomervakantie 2024 [Deel 1]

 

Sirolo (c) TurismoSirolo.it


Italië

Italië heeft de afgelopen jaren het hart van mij en mijn vrouw veroverd. We zijn zelfs op taalles gegaan en kunnen de Italianen al aardig verstaan. Spreken daarintegen blijft wel lastig als je in het dagelijks leven geen Italiaans spreekt. Maar anyway. 

Dit jaar hebben we iets geboekt in de Marken, een gebied wat we nog niet zo goed kennen. We reizen via een tussenstop van een weekje bij ons favoriete agriturismo in de buurt van Padua uiteindelijk naar het piepkleine dorpje Sirolo, wat direct aan zee ligt.


4 jaar vliegt voorbij

Ruim vier jaar geleden was ik begonnen met de planning voor een tolvrije rit met de Renault Zoe naar Napels. Over ongebruikte laadpassen en welke routes naar Zuid Italië het beste zijn. Ik hield me bezig met PCR tests, Passenger Locator Forms en vaccinatiebewijzen in apps. Je kunt de hele reis teruglezen via PolarSteps

Er is veel veranderd in 4 jaar. Corona lijkt al een eeuwigheid achter ons te liggen. De kinderen zitten niet meer op de basisschool maar zijn inmiddels 16 en 13 jaar en gaan naar de 5e en 3e klas van het voortgezet onderwijs. 


Plannen is overbodig geworden

Ionity Passport Power
Ook de auto is inmiddels vervangen en de Europese laadinfrastructuur is sterk gegroeid. Het is anno 2024 geen enkele uitdaging meer om via de snelladers een bestemming in Italië te bereiken, er staan er genoeg langs de route en met een willekeurig laadpas appje of je onboard navigatie heb je in een wip de dichtsbijzijnde lader gevonden en kan je er betalen.

Toegeven, dat is met een Ioniq5 makkelijk praten. Met de Zoe was het nog wel wat lastiger gegaan vanwege de kleinere actieradius en het ontbreken van de CCS snellaad aansluiting. Met een lage actieradius of een auto die niet kan snelladen is een gedetailleerdere planning misschien nog wel wenselijk. 

Met modernere auto's met snellaadoptie en een actieradius van 300km of meer is deze manier van voorbereiden inmiddels volstrekt overbodig. 


Keuzes

Natuurlijk blijven er altijd wel keuzes over die je moet maken, zoals de vraag of je via Zwitserland of via Oostenrijk naar Italië reist, bij welke snellaadboer je hoofdzakelijk langs zult gaan of dat je tolwegen wel of niet wilt vermijden. 

Normaalgesproken rijden wij over Zwitserland omdat we daar ivm de wintersport toch al een tolvignet voor hebben. Maar dit jaar kiezen we toch voor de Oostenrijk route omdat in Zwitserland veel files worden verwacht bij de St. Gotthard tunnel. Dat heeft dan weer te maken met het wegspoelen van de alternatieve route naar Italië, de A13, een paar weken geleden. 

Voor het snelladen heb ik een Ionity Passport Power abonnement afgesloten, waardoor laden tot de Italiaanse grens bij elk Ionity station voor 39 cent per kWh kan. 



Laden in Italië is dit jaar duur 

Grannycharge Agriturismo
In Italië is het Ionity tarief een whopping 47 cent, maar dit is nog altijd ongeveer de helft voordeliger dan de reguliere Italiaanse snellaad tarieven. Zels bij AC laadpalen is het tarief daar inmiddels zo rond de 65 tot 70 cent. 

Gelukkig mag ik bij het Agriturismo altijd voor een prikkie op hun stopcontactje volladen, dat duurt 60 uur ofzo maar het werkt. Voor ongeveer een tientje is de auto dan weer van leeg naar vol. 

Omdat we ruim twee dagen voor de reis uittrekken weten we nog niet of we zoveel tijd over hebben dit ook tolvrij te doen, daar kun je nog wat mee besparen maar je reistijd wordt er wel aanzienlijk langer van. In mijn eentje had ik dat wel gedaan denk ik, maar met het gezin lijken de ruime tolwegen me toch wat comfortabeler. 




Vanaf vrijdag kun je stap voor stap met ons meereizen via de nieuwe polarsteps trip die ik heb aangemaakt. (Zie onder) Ik zie je daar!


woensdag 3 juli 2024

De 5 beste Carplay apps voor EV rijders



Carplay in actie


Een goede vriend van mij is groot fan van Apple Carplay. Hij heeft zelfs zijn nieuwe auto erop uitgezocht. Het maakt niet uit hoe goed de onboard navigatie is, het eerste wat hij doet bij het instappen is Carplay activeren en navigeren met zijn eigen mobiel. 

Meer en meer laad-apps bieden Apple Carplay en Android Auto functionaliteit. Inmiddels al ruim dertig stuks. Hoog tijd om eens te onderzoeken wat deze apps nu waard zijn voor de gemiddelde EV rijder en wat je er onderweg naar je (vakantie)bestemming nu werkelijk aan hebt. Ik heb overigens geen Android Auto getest, maar ik verwacht dat de functionaliteit min of meer hetzelfde zal zijn. 

Groot aanbod van apps

Het eerste dat mij opviel toen ik mijn telefoon in de auto aansloot was hoeveel EV apps al Carplay aanbieden. Een enorme berg icoontjes staarden me hoopvol aan om aangetikt te worden. Ik vroeg me af wat die apps nog meer zouden kunnen dan slechts zoeken een navigeren naar laadpalen. De meeste apps hebben een soort overlay voor laadpalen op een kaartje en een navigatieknop die de locatie van zo'n laadpaal naar Google Maps stuurt. 

Aangezien navigeren naar een laadpaal al meer dan 10 jaar met vrijwel elke onboard navigatie van elke EV kan, leek me dat niet bijzonder genoeg om verder uit te zoeken. Ik heb ze allemaal getest en toch wel een aantal interessante dingen ontdekt. Alle apps op alfabetische volgorde:


Apps die niets toevoegen 

Om de verwachtingen meteen te managen is het goed te vertellen dat het overgrote deel van deze apps direct afvalt. In de lijst zitten veel apps waar je geen zak aan hebt. Bijvoorbeeld als het dichtsbijzijnde laadstation in Stockholm of Istanbul is. Ik heb besloten die specifieke (buitenlandse) apps dan ook niet verder te onderzoeken. Er zijn ook enkele apps die niet (goed) werken, zoals die van EVWay, die zelfs crashte. Ook die haal ik uit de lijst. 

Dan heb je nog apps die niets toevoegen als je niets betaalt of als je je niet registreert, zoals o.a. Becharge, Chargeprice, Zap-Map, ABRP en Pump. Ook deze apps neem ik niet mee. Hoewel hier best mooie Carplay apps tussen zitten, is veel van die functionaliteit ook in niet-betaalde apps beschikbaar, wat toch wat beter aansluit bij mijn doelgroep.

De laatste categorie apps waar je weinig aan hebt zijn de apps die allemaal precies hetzelfde doen. Ze geven een eenvoudig kaartje weer, met daarbij bovenaan 'zoeken', 'favorieten' en 'filters'. Daarmee voldoen ze aan de basis functionaliteit om een laadpaaltje in de buurt te vinden en kun je soms onderscheid maken tussen snelladers en normale laadpalen, maar vrijwel nooit meer dan dat. Deze 13-in-dozijn apps halen het podium ook niet. 

De lijst met interessante apps wordt nu een stuk korter. Wat mij betreft zijn dit vijf apps waar je echt iets meer aan hebt:


Ik zal ze stuk voor stuk behandelen met alle voor- en nadelen en daarna mijn conclusie met je delen. 


1) Chargefinder  ⭐⭐⭐⭐⭐  

De Carplay app van Chargefinder heeft een paar nuttige functies die vooral handig zijn voor de bijrijder, of met enige voorbereiding, aangezien een paar van die functies vanaf je mobieltje moeten gebeuren. 

Zo kun je bijvoorbeeld filteren op netwerk, waardoor je alleen laadpunten van een bepaald netwerk in jouw omgeving ziet. Dit kan in veel apps niet. In dit voorbeeld heb ik in de chargefinder app op mijn mobiel een kaartfilter ingesteld op Vattenfall, en in je carplay scherm zie je nu alleen maar Vattenfall laadpalen verschijnen.


Een andere handige feature is de routeplanner. Je plant een route in de Chargefinder app, vervolgens op je Carplay scherm tik je de routeknop aan. Je krijgt direct een lijst met alle laadpalen langs je route om erheen te navigeren. Verandert onderweg je plan, dan kun je terug naar die lijst gaan en gewoon een andere selecteren. Erg makkelijk als je je plan nog niet in beton gegoten is maar je je laadstops bijvoorbeeld een beetje van de drukte of van het weer af laat hangen. In dit voorbeeld een route van Apeldoorn naar Venlo.




2) Chargemap ⭐⭐

Hoewel Chargemap in eerste instantie niet echt ergens in uit lijkt te blinken, is er één handig dingetje waardoor hij toch een plaatsje in deze lijst verdient: het filter 'langs de snelweg'. Hoewel dit niet veel afwijkt van een willekeurig snellaad/DC filter, is deze toch geavanceerder. Samen met de andere filters geeft dit veel zekerheid onderweg. 




3) Fastned ⭐

Voor de echte liefhebbers. Heb je bijvoorbeeld een Fastned abonnement dan is het aantikken van de Fastned app sneller dan in een andere app te filteren op Fastned stations. Verder zie je direct hoe druk het er is. Voor de rest is deze one-trick-pony app vrij beperkt.




4) Plugsurfing ⭐⭐⭐

Plugsurfing heeft één belangrijk voordeel ten opzichte van de 13-in-dozijn apps, en dat is dat ze naast de reguliere navigatie opties van elk laadpunt het tarief laten zien. Speciaal voor de prijsbewuste rijder dus, al zijn de tarieven van Plugsurfing over het algemeen wel wat hoger dan de tarieven van andere aanbieders.




 5) Shell Recharge ⭐⭐⭐⭐

Aan de app van Shell Recharge is (net zoals bij de smartphone app) iets meer aandacht besteed dan de meeste partijen doen. Net zoals bij Fastned kun je filteren op hun eigen snellaadstations, en net als Plugsurfing laten ze van elk station de (eigen) prijs zien. Je kunt bezette en/of defecte stations eruit filteren zoals bij Chargemap, waardoor het een goede allround app is voor allerlei verschillende situaties in de stad of op de snelweg.




Beoordeling

Op nummer één eindigt Chargefinder. Veruit de meeste opties en een mooie integratie met hun smartphone app functies. Geen gezeur met verplichte menuutjes voor aanmelden, registreren of betalen, wél een uitgebreide lijst met handige functionaliteiten. Absolute aanrader. Vijf sterren.  ⭐⭐⭐⭐


Nummer twee: Shell Recharge. Veel nuttige opties en functies, de app reageert snel en naast de standaardfilters voor vermogen worden ook overal prijzen vermeld. Een routeplanner of meta data zoals eetgelegenheden nabij de laadpunten zou deze app nog nét iets beter maken. Vier sterren. ⭐⭐⭐⭐


Nummer drie: Plugsurfing. Alle laadpalen die je zoekt kan je er vinden, er zit een eenvoudige routeplanner in en ook alle prijzen van alle laadstations zitten er in verwerkt. De interface kan wat beter, het menu bovenaan ziet eruit alsof het nog niet helemaal afgemaakt is. Voor Plugsurfing daarom drie sterren. ⭐⭐⭐





Nummer 4 in de lijst is Chargemap. Het is nét iets beter dan het gros van de apps door wat handige
filters die ze hebben toegevoegd. Wat handig is, dat je de beschikbaarheid op de kaart kunt zien aan de groene of rode stipjes in de herkenbare Chargemap icoontjes. Maar méér ook niet. Twee sterren. ⭐⭐

Uploaden: 29690 van 29690 bytes geüpload.

De hekkensluiter op nummer 5 is Fastned. Deze carplay app is eigenlijk alleen handig om snel Fastned stations te zoeken en de drukte ter plaatse te checken. Voor de rest geen unieke features. Één ster. ⭐



Conclusie

Elke app heeft voor- en nadelen. Ga je op vakantie dan is het handig een carplay app te hebben waar ook routeplanning bij in zit, zoals de app van Chargefinder. Deze app is ook wat meer geschikt voor de doorgewinterde EV Nerd. Ben je meer kostenbewust bezig dan is de app van Plugsurfing misschien wat voor jou, daar kan je in elk geval de grotere prijsverschillen in waarnemen. Zoek je een wat meer generieke en gebruiksvriendelijke app kijk dan eens naar die van Shell Recharge. 

Wil je alleen even snel naar de dichtsbijzijnde vrije Fastned navigeren zit dan is de Fastned Carplay app een handig ding.