vrijdag 8 mei 2020

Onderzoek: De duurste laadsessie van Nederland

Op mijn blog gaat het vaak over voordelig laden in Nederland en Europa. Vandaag kies ik een andere aanpak. Ik ga op zoek naar de duurste laadsessie van Nederland.

Is het bijvoorbeeld mogelijk om in Nederland voor meer dan €10,- per kWh te laden? (Spoiler: Ja)

Welke situatie is het kostbaarst, welke laadpas heb je er voor nodig om dit te bereiken, kortom hoe kan ik zo veel mogelijk betalen voor een laadsessie?

€1000,- per lading




Ik besluit mijn speurtocht te beginnen bij Ionity.  De tarieven bij de snelladers zijn hoger dan bij de reguliere laadpunten in de stad, en Ionity spant daarbij de kroon Zij rekenen een basis (Charge Point Operator of CPO) tarief van €0,79 / kWh.


Dit betekent dat als je met je credit card of met een reguliere laadpas (zonder opslagen) bij Ionity afrekent, er €0,79 / kWh op je factuur verschijnt. Dat is stevig. Hoe krijg ik dit tarief nu nog verder omhoog?


Allereerst kun je natuurlijk een laadpas nemen die een sessie tarief in rekening brengt. Als jouw laadpas bij Ionity een vast tarief van €8,50 in rekening brengt en je sluit een 99% volgeladen auto aan op de Ionity laadpaal dan heb je €8,50 voor 0,1 kWh betaald.



Je kunt ook een laadpas met een tijdsgebaseerd boete tarief gebruiken zoals bijvoorbeeld die van Maingau. Als je vervolgens je volgeladen auto een week aan een reguliere Allego laadpaal laat hangen kan je de gemiddelde prijs voor je laadsessie in principe oprekken tot meer dan €1000,-
Elke minuut komt daar dan 10 cent bij. Je kunt het dus zo duur maken als je wilt, maar erg realistisch is dat natuurlijk niet.

Het is me wel duidelijk dat een realistisch scenario om wat voorwaarden vraagt. Daarom deze poging:

Realistische laadsessie bij Fastned


We zijn in Nederland onderweg naar onze bestemming aan de andere kant van ons land en we zitten krap in de actieradius. Het is veel kouder dan gedacht en onderweg krijgen we te maken met harde tegenwind. We gaan ongeveer 40km tekort komen om thuis te raken en stoppen daarom bij een snellader van Fastned op zo'n 70km van huis. Hier gaan we met een Nederlandse laadpas 10kWh bijladen om 50km actieradius toe te voegen en daarmee thuis te komen.


Normaal zou ik zeggen; Gebruik je Fastned abonnement of neem je Maingau laadpas en voor €3,50 ben je het mannetje. (m/v) Maar vandaag is de vraag: "Hoe maak ik deze laadsessie zo duur mogelijk?"

Die vraag is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden als ik eerst dacht. Met buitenlandse laadpassen kan je het erg duur maken, maar dat is niet realistisch.

Je kunt natuurlijk rechtstreeks bij Fastned met bijvoorbeeld je bankpas of creditcard afrekenen via hun app. Je betaalt dan het reguliere tarief van €0,59/kWh en daarmee ben je €5,90 voor deze laadsessie kwijt. Dit geldt ook voor laadpassen die alleen het basis (CPO) tarief in rekening brengen zonder allerlei extra's zoals de laadpas van Vandebron.

Kies je een laadpas met een starttarief zoals bijvoorbeeld die van Newmotion dan komt er nog €0,35 voor deze laadsessie bij en zitten we op €6,25.  Er zijn ook laadpassen die een opslag rekenen bovenop de basis kWh prijs van Fastned.

Plugsurfing bijvoorbeeld rekent 10% opslag op alle CPO tarieven en brengt je dus €6,49 voor deze laadsessie in rekening.

Met de laadpas van Joulz betaal je naast een starttarief van €0,363 ook een opslag van €0,0363 / kWh. Daarmee komen we inmiddels al op €6,63. Het zijn kleine stapjes maar langzaam gaan we omhoog.

De ANWB berekent naast een starttarief van €0,34 ook nog 8% servicetoeslag over elke laadsessie. Brengt ons op het bedrag van €6,74. (€5,90 + €0,34 = €6,24, €6,24 * 108% = €6,74) .

Evensnelladen berekent een opslag van 12 cent per sessie + 12 cent per kWh en dat brengt ons op het bedrag van €7,21 (€5,90 + €0,12 = €6,02. €6,02 + (10x€0,12) = €7,22)

Kan het bedrag nog hoger? Jazeker.

De PON Energie laadpas heeft een vast tarief voor DC snelladen van €0,67 /kWh. Samen met een starttarief van €0,61 kom je bij Pon op €7,31 voor deze laadsessie uit.

Conclusie 

De top 5 ziet er zo uit:

Aanbieder      Per sessie 10 kWh Totaalprijs
Pon Energie €0,61 €6,70 €7,31
Evensnelladen €0,12 €7,10 €7,22
ANWB €0,84 €5,90 €6,74
Joulz €0,363 €6.26 €6,63
Plugsurfing - €6,49 €6,49


PON Energie heeft de twijfelachtige eer de meeste laadkosten voor deze laadsessie in rekening te brengen. Je kunt een doodnormale laadsessie bij Fastned dus 24% duurder maken door het kiezen van een andere laadpas. Toch is zelfs de duurste aanbieder van deze realistische laadsessie bij Fastned nog altijd voordeliger dan een vergelijkbare sessie bij Ionity. Iets om over na te denken?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten