dinsdag 4 februari 2025

Wintersport 2025

EV in Schnee (c) Sjors ten Tije, VER


Eerdere edities:

2025: Les Menuires, 3 Vallées, Frankrijk IV 
2021: Les Menuires, 3 Valléés, Frankrijk II  --> Ameland


Op vrijdag 21 februari begint in mijn regio de voorjaarsvakantie alweer en dus begint mijn voorbereiding voor de rit in de elektrische voiture.  Met een EV op wintersport is op zichzelf al jaren helemaal geen bijzonder moeilijke uitdaging meer, de grootste uitdaging voor mij is in elk geval hoe ik toch voorkom dat ik samen met de rest van schoolgaand Midden Nederland in dezelfde file aansluit richting de populaire ski gebieden. 


Files vermijden in de schoolvakantie


Vorig jaar ging dat nog niet zo goed en stonden we helaas weer uren stil op de N90 tussen Albertville en het stoplicht bij Moûtiers. Je weet wel, dat stuk waar nu maar 1 rijbaan beschikbaar is omdat er rotsblokken op zijn gevallen. Het is een onvermijdbaar stukje snelweg als je in de Franse Alpen gaat skieën. 

Etappe 1 
Omdat het ski gebied wel prachtig is moet je dus creatiever worden. Veel mensen halen hun kinderen een dag eerder 'ziek' van school en vertrekken donderdagnacht met het hele gezin. Maar daar ben ik niet zo van. Een dag later inchecken is om allerlei redenen ook niet handig of wenselijk.

We gaan dus dezelfde truuk toepassen die we al vaker hebben uitgehaald, ik reis op vrijdagmorgen met alle bagage al vooruit, en in de avond vliegen mijn vrouw en kinderen mij samen achterna. Eerder gebruikten we daar luchthaven Basel-Mulhouse-Freiburg voor en reden we dan op zaterdag gezamelijk vanaf Weil am Rhein aan de Duits-Zwitserse grens naar Les 3 Vallées. 

Opzich is dat niet echt een logische route richting de Franse Alpen, dus dat moet ik even uitleggen; dit kwam omdat ik toen met de EV niet via Noord-Frankrijk wilde rijden omdat de laadinfrastructuur daar erg achterliep. Maar nu is dat compleet veranderd. Langs de Franse peáges staan veel mooie snellaadstations die ook nog eens heel betaalbaar zijn. 

De Luchthaven van Mulhouse en het hotel in Weil am Rhein zijn nu dus ingeruild voor Aéroport de Lyon-Saint-Exupéry en een hotel iets ten oosten van Lyon. Dat is 260km dichterbij het skigebied (180 ipv 440km) en daarmee hopen we dus zaterdag eerder op de dag bij het gewraakte stuk van de N90 aan te komen.  Bijvoorbeeld rond 08.30 ofzo. Er zal ongetwijfeld file staan, maar het is te hopen dat die dan geen uren duurt. 

De route

Het wordt dus een rit op de vrijdag van 930km, waarbij ik om 08.00 vertrek, via Venlo en Roermond op de A2/E25 beland en via Luik de klassieke lange Route de Soleil richting Lyon neem. 

De rit duurt volgens tante Google in totaal tussen de acht en de elf uur en levert een aankomsttijd van tussen de 16:00 en de 19:00 op. Let op, dat is dus zonder plas- of laadpauzes.

De rest van het gezin landt pas om 22:20 op de luchthaven dus ik vind het prima. Er blijft dan nog altijd 3 tot 6 uur over voor de pauzes, een hapje eten en misschien dat ik ook wel vast kan inchecken bij het hotel. 


Deel 1: Naar Baraque de fraiture


Elevation grafiek Luik / Vielsalm
Om het een beetje spannender te maken lijkt het me interessant om te onderzoeken of ik met een 100% volgeladen Ioniq5 het plaatsje 'Baraque de Fraiture'  zou kunnen bereiken in Wallonïe, wat precies op de route ligt aan de E25 op zo'n 280km vanaf mijn woonplaats. Hier staat naast een gelijknamig restaurant ook een groot Fastned station én een groot Ionity station op nog geen 30 meter van elkaar. 

Qua afstand is dat niet spannend, maar de Luikse heuvels kunnen qua hoogte profiel nogal uitdagend zijn. Volgens de routeplanner van Ionity zou ik ondanks dit hoogteprofiel toch echt met 15% overgebleven capaciteit deze stations bereiken dus daar vertrouw ik dan maar op. Of deze routeplanner ook rekening houdt met het verbruik voor het voorverwarmen van de batterij (continu 4kW) en de hogere maximumsnelheid in België weet ik niet. Kortom... let's find out! 😁

Als ik daar eenmaal ben dan neem ik een goeie lunchbreak en dan verwacht ik met een volle lading weer de reis te hervatten.


Living on the edge?

Het is in 2023 al eens gelukt om met 3% Franse Ionity stroom thuis te komen via Ionity Seclin (Rijsel/Lille, 323km) maar dit was wel in de zomer, én zonder noemenswaardige hoogteverschillen. Dus in de winter 280km naar Baraque de Fraiture mét de hoogteverschillen lijkt me een leuke uitdaging om eens te proberen. Als dit station gemakkelijk bereikbaar blijkt, is dat ook nuttig om te weten voor toekomstige ritten richting het zuiden. Een soort 'verst mogelijk gelegen' veilige haven vanaf je woonplaats bekeken. Handig. 


Betaalmiddelen en laadpassen

Ik neem een laadpas van BMW mee die op dit moment de gunstigste Ionity deal heeft. Verder heb ik nog een tientje in m'n Fastned wallet en nog iets van 65 euro aan &Charge vouchers op de Hyundai laadpas geactiveerd. Omdat deze laadpas relatief duur is, bewaar ik dit tegoed voor plekken waar je geen voordelige Ionity stations hebt. 


Deel 2: Baraque de Fraiture - Lyon


De 2e etappe bedraagt een afstand van 666km en hier heb ik de keuze uit 13 verschillende Ionity stations tot aan Lyon. Ik kan bijvoorbeeld Ionity Dommartin bij Nancy bereiken (242km) en daarna naar Macon (Saint Alban) wat nog 305km is, maar er zijn diverse andere combinaties mogelijk dus ik heb besloten gewoon de maximum snelheid te rijden en dan te kijken welk Ionity station de Hyundai onderweg suggereert (Je kunt filteren op aanbieder) en dat te volgen. Lekker makkelijk. Als ik echt uren over heb dan wil ik bij de laatste Ionity voor Lyon nog even maximaal volladen, vanwege het gunstige tarief van 29 cent per kWh.


In Lyon

Als ik naar verwachting ergens in de eerste helft van de avond bij het hotel kan zijn dan heb ik rustig de tijd om naar de luchthaven te rijden, het hotel ligt op 5km afstand. Ik heb in mijn onderzoekje ontdekt dat er óp de luchthaven zelf een hele rij met 200kW snelladers van Total staan, wat erg fijn is omdat je dan tijdens het wachten nog even de auto kunt aftoppen. Mocht dat niet lukken dan staat er ook nog een dubbele laadpaal bij het hotel en een publieke laadpaal op loopafstand van het hotel. Voor beide laadpalen kan ik gelukkig de Hyundai laadpas gebruiken waar nog wat tegoed op staat. Om 22:20 haal ik mijn gezinnetje op zodat we rond 23:00 in ons bedje liggen,want

Deel 3: Lyon - Les Menuires 


komt eraan. De volgende morgen staan we vroeg op en reizen we naar de Alpen. Zoals gezegd is het laatste stuk N90 het lastigste, omdat er op deze weg zo vlak voor Moûtiers een doseer stoplicht staat zodat de bergpassen niet overvol raken. Hierdoor staan daar altijd lange files. Ik heb de voorgaande jaren ook wachtrijen gezien bij de laatste paar Ionity stations op deze route zoals Ionity Val Gelon. 

Het is slimmer om hier even door te rijden en na het drukste stuk van de N90 in het dorp Moûtiers zélf even bij te laden mocht het nodig zijn. Bijvoorbeeld bij 'ENGIE Vianeo | Parking du Pain de Mai' waar onderaan de berg nog 4 stuks 300kW snelladers op je staan te wachten die alle bekende laadpassen en creditcards accepteren.

Voordeel is dat dan je batterij nog redelijk warm is, en dit dus relatief weinig tijd kost. Op de terugweg kun je dan met redelijk volle batterij weer vertrekken waardoor je veel meer keuze qua stations creëert.

Natuurlijk ga ik de hele reis weer publiek bloggen op Polarsteps. Klik hiervoor op deze link en reis met ons mee!


Snelladers op de luchthaven




dinsdag 14 januari 2025

BMW kortingsdeals vanaf 15 januari



Als je aan goedkoop denkt dan is BMW misschien niet het eerste merk wat je te binnen schiet. Toch bieden zij EV rijders twee interessante dingen aan. Met hun active abonnement en hun Ionity Plus pakket kun je in Nederland maar ook daarbuiten veel geld besparen. Daarom vandaag een blogpost daarover. 


Disclaimer, alleen voor BMW bezitters?

Voordat je verder leest; officieel is de BMW laadpas sinds enkele jaren alleen verkrijgbaar voor BMW rijders. De vraag om een VIN (chassisnummer) van een elektrische BMW tijdens het aanmeldproces zou hiervoor moeten zorgen. De laadpas werkt technisch op elke laadpaal/voertuig combinatie, maar BMW heeft dit aanbod dus voor BMW rijders op de markt gebracht. Wat jij met deze info doet is verder volledig je eigen verantwoordelijkheid.


BMW Flex en Active

BMW biedt dus twee soorten abonnementen op hun laadpas aan. Een gratis laadpas die zij 'flex' noemen. Deze laadpas is eigenlijk een hele doorsnee laadpas met wat hogere tarieven dan de roaming/cpo tarieven die we van allerlei andere laadpassen kennen (ongeveer +10 cent per kWh) en een stevig starttarief van 59 cent per keer. Niet echt een heel aantrekkelijk aanbod dus. 

Het tweede abonnement wat BMW aanbiedt is het 'Active' abonnement. Dit active abonnement houdt in dat je maandelijks €4,99 betaalt voor een korting op de tarieven van het Flex abonnement. Zelfs als die Flex tarieven dus redelijk hoog zijn, is daar met 30% korting toch een aantrekkelijk tarief van te maken. Het abonnement is maandelijks opzegbaar. 

Voorbeeld: in Gelderland heb je laadpalen van Allego die sinds 1 januari een CPO tarief hebben van 41 cent. Die staan voor 51 cent per kWh op de BMW kaart geprijsd. 

Met BMW Active krijg je dus 30% korting op dit Flex tarief van -in dit geval- 51 cent en betaal je bij deze laadpalen dus 35,7 cent per kWh. 

Voorbeeld twee: Park & Charge (CPO tarief 61 cent) staat erin als 71 cent. Wordt met BMW Active dus 49,7 cent. Nog altijd aan de prijs, maar woon jij toevallig naast zo'n laadpaal dan scheelt dat toch ruim 10 cent op het gangbare tarief. 

Voor de vakantieganger is deze aanbieding nog interessanter aangezien deze 30% deal voor alle tarieven in heel Europa gelden, en dan zijn er ook nog de voorkeursnetwerken. 

Voorkeursnetwerken

HPC netwerk Aral Pulse
Aanvullend op deze 30% deal hebben ze in allerlei Europese landen dus een lijstje met voorkeursnetwerken. Dit zijn netwerken waar ze extra korting bieden dmv een vaste prijs. 

In Nederland hebben ze vaste tarieven voor Vattenfall InCharge en BP Pulse. Op beide netwerken kan AC voor €0,39 cent / kWh geladen worden en DC voor €0,49/kWh wat hele redelijke tarieven zijn. 

In Duitsland kun je zo voor 49 cent bij Aral Pulse of Allego 300kW snelladen. Vooral Allego en Aral Pulse vallen op omdat zij in Duitsland een behoorlijk groot en dekkend netwerk van 150/300kW stations aanbieden.

Ook in de landen om ons heen gelden er hele aantrekkelijke tarieven op grote netwerken. 



Belgie: AC 39 en DC 49 cent bij Allego en Elektra 
Duitsland: AC 35 en DC 49 cent bij Aral pulse, Allego, E.ON Drive en Mer 
Luxemburg: AC 39 en DC 49 cent bij Aral Pulse en Chargy
Frankrijk: AC 35 en DC 45 cent bij Allego, Power Dot en Electra 
Zwitserland: AC 0,39 CHF en DC 0,49 CHF bij Gofast en Groupe E/Move
Oostenrijk: AC 39 en DC 49 cent bij Da Emobil, EVN, Mer
Italië: AC 49 en DC 59 cent bij Ewiwa en Enel X Way



Tenslotte is er het Ionity Plus pakket. Dit pakket kan worden toegevoegd aan zowel de gratis (flex) laadpas als de Active abonnementsvorm en dit kost €5,99/mnd en is net als het active abonnement maandelijks opzegbaar.

Voor deze €5,99 krijg je zeer aantrekkelijke tarieven bij alle Ionity stations in Europa, over het algemeen zijn die nog een paar cent lager dan de tarieven van Ionity Power abonnement, waar Ionity overigens 12,99 per maand voor vraagt.  Zo laadt je bij Ionity snellaadstations in Nederland voor 22 cent per kWh. 

In een aantal populaire vakantielanden zijn de tarieven als volgt:

Belgie: 34 cent
Duitsland: 37 cent
Luxemburg: 36 cent
Frankrijk: 29 cent
Zwitserland: 38 cent
Oostenrijk: 33 cent
Italie: 40 cent
Spanje: 33 cent
Denemarken: 27 cent

Als je nagaat dat een gemiddeld Ionity tarief 69 cent is bespaar je al snel de helft op je laadkosten van je vakantie rit. En het mooie is dat je het abonnement gelijk weer kunt opzeggen, zodat je maar 1x de €5,99 betaalt en vervolgens de komende 30 dagen dit tarief kunt gebruiken. 

Zwarte zaterdag pro-tip:


Dan nog een laatste tip voor iedereen die dit voor de wintersport reis naar Oostenrijk wil gebruiken in de voorjaarsvakantie: Neem ook een maandje het Active abonnement. Kom je dan in Duitsland op zwarte zaterdag (22-2) in een rij voor Ionity Oberhonnefeld te staan aan de A3, dan kan je de hele rij Allego laadpalen ernaast dus ook gebruiken voor €0,49/kWh in plaats van €0,86/kWh. Of doorrijden naar Aral Pulse Wirges (8xCCS) of Montabaur (4x CCS) voor hetzelfde tarief. 


Allego Oberhonnefeld