maandag 9 juli 2018

Ecotap en Allego winnen aanbesteding laadpalen Oost-Nederland

Gefeliciteerd Ecotap en Allego!

Goed nieuws voor Ecotap en Allego vandaag. De Stentor weet te melden dat Ecotap en Allego de aanbesteding voor laadpalen in Gelderland en Overijssel heeft gewonnen.

Ecotap zegt dit voor 15 cent per kWh te kunnen exploiteren. Het is niet duidelijk of dit incl of excl. BTW is (anders 18,15 cent/kWh) maar hoe dan ook is dit een goede ontwikkeling.

Een jaar geleden had Nuon een soortgelijke aanbesteding voor Limburg en Noord-brabant gewonnen. Dit heeft voor EV rijders geresulteerd in 1250 voordelige laadpalen met een basistarief van 22 cent per kWh. 

Wat verder erg fijn is, is dat Allego niet met starttarieven (oplopend tot €0,80 per sessie!) werkt. Naast dat starttarieven averechts werken, maakt het dat ook nog eens onnodig duur.

Oppassen met her-indexeren door gemeentes 

Het toont aan dat herindexeren van laadtarieven vreemd is, aangezien de meeste gemeente laadpalen van bijv. Stichting E-Laad of Engie elke paar jaar veel procentpunten omhoog gaan.

Hierdoor komen veel van deze laadpalen die 5 jaar geleden nog op €0,25 / kWh stonden ingesteld nu inmiddels op €0,39 / kWh. Dat is best een forse verhoging, zo'n 44% sinds 2014. Terwijl de prijs voor elektriciteit nauwelijks gestegen is en de energiebelasting zelfs 6% gedaald is voor laadpaal aanbieders.


Waar wel laden?


Kortom de EV rijders moeten het van deze grote aanbestedingen hebben en met een grote boog om het meerendeel van de oudere publieke laadpalen heen rijden want daar betaal je inmiddels de hoofdprijs.

Ga dus naar de nieuwe Allego laadpalen, dat is nu ook al een aardig idee. Bij Allego betaal je sinds 2017 nooit meer dan 34 cent per kWh en ook geen starttarieven.  Zij zijn één van de weinige providers die de verlaging van de energiebelasting ook daadwerkelijk in hun prijzen verwerkt hebben.

Je kan natuurlijk ook even spieken bij de laadpastop10.nl. Met de goedkoopste pas laad je ook op die probleem laadpalen al 11kW voor €0,27 per kWh of gebruik een flatrate laadpas.

1 opmerking:

  1. Hier in kampen staan inmiddels meerdere van deze palen. Tarief 18.15/kWh. incl btw. Zijn wel een beetje vreemde palen om 17u precies stopt ZOE met laden om dan om 21u verder te gaan met laden in plaats van minder vermogen krijg ik dus helemaal niks. Ook het overbruggen van het beperkte vermogen met de smoovapp dmv invullen vertrektijd werkt niet. Zullen vast kinderziektes zijn. Het tarief is in iedergeval concurrerend met de Evnet laadpaal 100meter verderop: 80cent starttarief en.35ct excl btw per kWh..

    BeantwoordenVerwijderen