zondag 18 december 2022

Bijzondere laadpalen [Deel 2]

 Vervolg van [deel 1]


Vandaag gaan we verder met een oude rubriek, 'bijzondere laadpalen'. Dit keer wederom een Franse kandidaat, een laadpaal van MObiVE


Zo'n 40 kilometer boven Bordeaux ligt het gehuchtje Cubnezais. In Cubnezais staat deze MObiVE laadpaal. Dit is de laadpaal waar we het vandaag over gaan hebben. Hoe werkt'ie, hoe duur is'ie, wat doet de laadpaal aanbieder goed en wat kan er beter? Here we go:



MObiVE


Eerst even kort over MObiVE. MObiVE is geen onbekende partij in Frankrijk. In Midden en Zuid-west Frankrijk exploiteren zij zo'n 1000 laadpalen sinds 2016. De eigenaren van MObiVE zijn de besturen van 11 Franse energie departementen. Vanaf 2020 heeft Izivia het dagelijkse beheer en de exploitatie overgenomen. 

De eerste vraag die je jezelf als EV rijder stelt is of jouw favoriete laadpas ook hier wordt geaccepteerd. Daarover goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat erg veel Nederlandse laadpassen via  roaming toegang hebben tot het netwerk van MObiVE omdat er overeenkomsten zijn afgesloten tussen de Nederlandse aanbieders met bijna alle Franse departementen. Het minder goede nieuws is dat dit niet voor alle Nederlandse laadpassen geldt, en dat het controleren niet altijd even handig gaat.

Hoe check je dat?

Roaming controleren


De laadpaal in Cubnezais valt onder energiedepartement 33, "Le Syndicat Départemental Energies et Environnement de la Gironde (SDEEG)". Dat kun je herkennen door deze sticker die links bovenaan de laadpaal is geplakt. Bijna alle Franse departementen beginnen met SDE + een cijfer of enkele letters. Het lijkt een beetje op de Nederlandse gemeentes of Duitse 'stadtwerke'. Aangezien zij vaak eigenaren van de netwerken zijn kom je hun namen vaak tegen bij je laadpas aanbieder. 

Wil je weten of jouw dagelijkse laadpas hier wordt geaccepteerd dan kan je je laadpas aanbieder dus vragen of zij een roaming overeenkomst hebben met SDEEG. 

Het MObiVE netwerk

Sommige laadpas aanbieders publiceren een lijst van netwerken waar de laadpas geaccepteerd wordt, natuurlijk kun je ook kijken of SDEEG daarop voorkomt. Een handiger manier is kijken of jouw laadpas aanbieder een app heeft waarbij je de laadpaal in kwestie op kan zoeken. Probeer maar eens; kijk in jouw laad-app of je in Cubnezais een laadpaal vind. Er staat er maar ééntje, kan niet missen. Zie je hem verschijnen, dan mag je er vanuit gaan dat je laadpas er ook werkt. (let op, geen 100% garantie.)

Bij providers waarbij je er niet meteen achter komt of de laadpaal níet in hun app verschijnt moet je ze misschien bellen of mailen om hier achter te komen. Of hun laadpas ter plaatse gewoon uitproberen natuurlijk. (lees: gokken). Gokken kan altijd maar is in het kader van voorbereiding van je reis wel minder handig. Met de gok-methode loop je het risico om een bepaald tarief af te rekenen wat je niet kende, maar ook de kans dat je laadsessie helemaal niet wordt afgerekend. 

Tarieven


Als je er eenmaal achter bent of je laadpas er werkt dan volgt al snel de vraag wat het actuele tarief is. In veel apps kloppen de tarieven niet of ontbreken ze (nog). Je zult dan op een andere manier moeten ontdekken welke tarieven hier gevraagd worden.  Een van die manieren is de laadpaal zelf bekijken. 

Laten we eens wat zorgvuldiger kijken naar de aangebrachte stickers die je er op aantreft. De sticker aan de linkerkant gaat over de tarieven. Deze sticker begint direct met een tabel. 



Puissance max. de la charge


Ze beginnen op de eerste regel al met iets wat voor veel EV rijders te technisch is. Puissance max. de la charge wil zoveel zeggen als 'maximaal gevraagd laadvermogen'. Een typisch Frans verschijnsel om hier onderscheid in aan te brengen. Er zijn verschillende tarieven voor vermogens tot de 5kW, van 5-15kW en 15-22kW. Hoewel het idee om grootverbruikers een hoger tarief te laten betalen dan de kleinverbruikers wel aardig is, zijn er een aantal fundamentele problemen met dit model. 


Ten eerste impliceert het dat je een keuze hebt in welk vermogen (dus op welke snelheid) je wenst dat er geladen gaat worden. Maar deze keuze hebben rijders vaak niet. Van bijna alle elektrische auto's is het de boordlader in combinatie met de laadkabel die dat gevraagde vermogen bepaalt en dan nog kan je auto er om wat voor reden dan ook van afwijken bijvoorbeeld bij vorst kan het vermogen lager zijn. 

Qua voertuigen zijn er ook verschillen. Een Peugeot 208-e of een BMW i3 vraagt altijd 11kW vermogen. Een Renault Megane E-Tech zal het laden starten met 22kW, een uit de VS geïmporteerde Fiat 500e zal laden met 3,7kW. 

Of je auto nu op 11 of 22kW vermogen kan laden dat weten de meeste ev rijders nog wel, al is ook dat voor veel mensen al te technisch. Bij sommige auto's zoals o.a. de Tesla Model 3 kan je het maximale laadvermogen instellen, dat wordt dan meestal aangeduid in Ampère.  

Dit doe je als je bewust met een wat lager vermogen wilt laden, zoals op een camping of bij een hotel aan een stopcontact. Je kunt dan bijvoorbeeld maximaal 10A instellen in plaats van de gebruikelijke 16. Vermenigvuldig met 230 en je weet dat je auto op 10A slechts 2300Watt (2.3kW) vraagt in plaats van 3680 Watt  (3.7 kW) op 16 ampère.

Van Ampère naar kiloWatt


Maar alleen vermenigvuldigen met 230 is niet genoeg. Om goed om te rekenen moet je ook nog weten of je op 1-fase of 3-fasen aan het laden bent. (wel/geen krachtstroom). Stel dat je je Tesla op 10A instelt en je gebruikt de normale bijgeleverde 3-fase laadkabel dan ziet zo'n sommetje er als volgt uit: 

(10[A]*230[V]*3[Fase] = 6900W = 6,9kW)  

Hiermee val je dus in de tweede prijscategorie op deze laadpaal (5-15kW). Natuurlijk veel te ingewikkeld voor automobilisten zonder technische achtergrond.  In de praktijk zullen de meeste rijders niet kunnen kiezen van welke prijsklasse zij gebruik willen maken en in de tweede prijscategorie vallen, de middelste kolom dus.

De MObiVE laadpas


We gaan verder met het ontcijferen van het tarievenblad. In de blauwe regel staat 'Pass Mobive' oftewel de tarieven die eronder staan gelden voor laadsessies die worden afgerekend met de laadpas hebt van MObiVE.  Deze laadpas wordt helaas alleen verkocht met een zogenaamd "Abonnement annuel à 18 € TTC" oftewel een verplicht abonnement van €18,- per jaar inclusief BTW. Deze kan je gelukkig wel eenmalig afrekenen tijdens de aanvraag met je creditcard. 

Nemen we dezelfde Tesla dan rekenen we met 6,9kW vermogen dus we kijken naar de 2e kolom.  Overdag tussen 06:00-23:00 is het tarief €0,044 per minuut (€2,64 per uur). In de nachtelijke uren is het 50% voordeliger (€1,32 per uur). Het aparte hieraan is dat je voor dit bedrag dus verschillende hoeveelheden energie kan laden, want dit tarief geldt voor vermogens tussen de 5 en de 15kW. De Tesla bestuurder kan dus beter geen limiet instellen voor het laadvermogen, dat kost hem geld. Als hij het limiet eraf haalt zodat er op 3F/16A (11kW) geladen wordt, dan komt er voor dezelfde tijd (en dus prijs) 11kWh per uur in de batterij bij in plaats van de 6,9 kWh die je met een 10A limiet had bereikt. Iets om op te letten bij laadpalen die werken met tijdstarieven.
Wil je liever met een bankpas of creditcard betalen, dan kan dat ook. Dat vergt wel wat meer geduld. Je kunt je bankpas niet langs een kaartlezer halen, je moet dan de QR code scannen die je naar deze pagina leidt. De pagina verwacht dat je je locatie deelt om te checken welke laadpaal je wilt gebruiken. Wil je je locatie niet delen dan kan je een code invullen die op de lader staat. Meestal in de buurt van het stopcontact voor de laadkabel, want die code's zijn voor elk stopcontact weer anders. Na het invullen van je bank- of creditcardgegevens kun je de lading starten. Om een of andere reden wordt het tarief dan wel met 50% verhoogd en vervalt het nacht tarief. 


Als laatste [verreweg de makkelijkste keuze] laden met je Nederlandse laadpas, oftewel de 'Autre pass mobilité'  (andere mobiliteitskaart). Even swipen en het laden begint. Voor de meest gebruiksvriendelijkste manier voor toeristen is het tarief ineens geen €2,64 maar €5,94 per uur. De  nachtkorting is ook hier ook niet meer van toepassing, daar heb je dus alleen iets aan met een Mobivé laadpas. Daarnaast kunnen er dan afwijkende tarieven van je Nederlandse laadpas gelden. 

Er zit erg veel verschil tussen de tarieven van Nederlandse aanbieders op buitenlandse laadpalen. Met al deze keuzes kan het best lastig zijn om te bepalen wat nu het voordeligst is. 

Grote prijsverschillen


Stel, je wilt hier je lege Kia EV6 opladen. Je hebt nog ongeveer 20% capaciteit in de batterij zitten en je hotel staat hier in de buurt. Ik heb een aantal tarieven van providers doorgerekend:


Aanbieder Tarief 50 kWh (6:30)
MObiVE €0,044/min (overdag) €17,16
Creditcard €0,066/min €25,74
Shell Recharge €3,50/sessie, €0,04/min €19,10
Last Mile Solutions €0,60/sessie, €0,14/min €54,60
Eneco €0,61/sessie, €0,51/kWh €26,11
Plugsurfing €0,59/kWh €29,50
Maingau €0,56/kWh + na 4 uur €0,10/min €43,-

Zoals je ziet is het het laden (uiteraard) het voordeligst met de laadpas van MObiVE zelf. 

Tussen 23:00 en 06.00 betaal je zelfs maar de helft. (€8,58). Echter hoort daar wel een abonnement van €18,- per jaar bij. Kom je hier maar incidenteel dan heb je verder natuurlijk weinig aan dat abonnement. In dat geval is uitwijken naar Shell Recharge of Eneco hier een goede optie. 

Heb je een laadpas op het netwerk van Last Mile Solutions zoals Ecotap of Travelcard dan kan je hier wél laden, maar het tarief is erg hoog. Soms meer dan 2x zo hoog ten opzichte van de andere laadpassen. In dit geval kan je beter uitwijken naar een alternatief, of -als je die niet hebt- betalen met je creditcard. Dat bespaart je hier zomaar €30,- per keer.

Als laatste nog iets over het tijdstarief; MObiVE blijft de minuten tellen zolang de auto is aangesloten.  Dus ook als hij volgeladen is. Denk dus goed na wanneer de auto ongeveer vol is en haal de auto dan ook direct van de laadpaal af. Met laadpassen die hier alléén een kWh tarief in rekening brengen, zoals die van Plugsurfing, heb je hier geen last van. Kom je om 16:00 aan en wil je hier laden tot de volgende morgen 10:00, dan is het waarschijnlijk voordeliger om een laadpas te kiezen die geen minuut-tarieven in rekening brengt. 

Voor een enkele laadsessie loont het weinig om een MObiVE laadpas aan te vragen. De jaarlijkse €18,- verdien je pas na een paar keer laden terug en dit moet je dan ook in hetzelfde kalenderjaar doen.  Heb je een vakantiehuisje in de streek of woont hier een familielid waar je regelmatig komt dan scheelt het je overdag enkele euro's en vooral 's nachts ongeveer tien euro per keer ten opzichte van de goedkoopste Nederlandse laadpas (Shell Recharge). 


De gebruikersinstructies


Als we naar de andere sticker op de laadpaal kijken dan hebben ze een 5-stappenplan voor het starten van het laden en een 5-stappenplan voor het stoppen. Dit is eigenlijk een best duidelijke sticker, waarbij de meeste stappen ook nog in het engels zijn 'ondertiteld'. Kudo's voor MObiVE want dit zie je vaak héél anders. 

Starten van de laadsessie (Démarrer)


Stap 1: Controleer of de toegangsdeur goed gesloten is. 

Dit is een metalen deurtje aan de zijkant die jouw laadkabel vochtdicht afsluit, dat moet van de Franse wet. Als de deur niet goed gesloten is kan het zijn dat er nog een sessie loopt van je voorganger en dat kan betekenen dat je na het laden je eigen laadkabel niet meer kan ontgrendelen. Een belangrijke stap dus om als eerste uit te voeren.

Stap 2: Kies een kant (links/rechts) om je auto aan te sluiten

Kaartlezer van een typische Franse laadpaal
Stap 3: Swipe je laadpas, OF, scan de QR code om het laden met je mobieltje en je creditcard te starten
Het swipen van je laadpas is de makkelijkste methode

Stap 4: Sluit eerst de auto aan, dan de laadpaal

Stap 5: Sluit de toegangsdeur. 


Als je bovenstaande stapjes netjes uitvoert zal het laden beginnen. 




Stoppen van de laadsessie:


Dan de procedure voor het stoppen van de laadsessie, let op de volgorde. 

Stap 1: Controleer de zijde waar je aan het laden was

Stap 2: Swipe dezelfde laadpas waarmee je de laadsessie had gestart

-of-

Scan de QR code nogmaals, of open de MObiVE app en druk daar op <stop charging>

Stap 3: Koppel de auto los, en dán het laadpunt

Stap 4: Sluit de toegangsdeur. 


Samenvatting:

Deze bijzondere laadpaal is te bedienen met de meeste Nederlandse laadpassen. Naast de Franse taal zijn alle instructies ook in het Engels aangegeven. De kosten voor het volledige opladen van je auto varieren bij 50kWh van €8 tot €55 afhankelijk van gebruikte laadpas en tijdstip. Franse laadpassen zijn lang niet altijd goedkoper. Bijvoorbeeld Izivia en Kiwhi hanteren hier dezelfde of zelfs hogere tarieven als laadpassen van bepaalde Nederlandse aanbieders.

Het aanvragen van een MObiVE laadpas kan handig zijn als je in een vakantie meer dan 2x oplaadt bij laadpalen van dit MObiVE netwerk (zeg maar alle laadpalen in deze streek). Hier kun je tientallen euro's mee besparen.



De volgende keer gaan we weer kijken naar een andere bijzondere laadpaal. 

Heb je er zelf eentje gevonden? Mail mij dan op mhachmang@laadpastop10.nl of stuur me een bericht via Social Media. Maak veel foto's, van veraf en van dichtbij en vooral van display's, knopjes en instructie stickers.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten