vrijdag 11 november 2022

Nieuwe prijsvechter: Elli


Kom je graag bij Fastned of is het tarief aan je favoriete Allego laadpaal recent naar €0,60 per kWh gestegen? Vergeet Bonnet; en ontmoet Elli. Met Elli kan je 40% voordeliger laden bij Fastned, en 42% goedkoper bij de dure Allego laadpalen. Bij de snelladers van Ionity halen ze maarliefst 56% van de prijs af. 

Ik heb deze laadpas vandaag bij Fastned getest en de test resultaten zijn positief. Even wat achtergrond informatie:



Wat/wie is Elli?

Elli is een laadpas aanbieder die wordt uitgegeven door de Volkswagen groep, VAG. Eerst was de
laadpas alleen in Duitsland beschikbaar maar ze hebben de inschrijvingen sinds kort geopend voor iedereen in Europa. 

Sinds 4 november wordt de laadpas ook bij Fastned geaccepteerd.

Je kunt drie abonnementen bij ze afsluiten:

  1. Drive Free 
  2. Drive City
  3. Drive Highway

De "Drive Free" variant is een laadpas zonder maandelijkste kosten, met marktconforme tarieven.

De "Drive City" variant kost in Nederland €4,99 per maand en daarmee zetten ze het AC tarief vast op €0,39 en DC op €0,49 per kWh.  Met deze variant kun je al aardig wat op je laadkosten besparen.

De "Drive Highway" variant kost €12,99 en daarmee worden de tarieven aan de laadpaal nog lager, wat vooral voor de mensen die veel laden interessant is. Ze zakken dan naar €0,35/kWh AC en €0,45/kWh DC. 

Verder krijg je bij het Highway abonnement ook een zeer lage prijs bij de snellaadstations van Ionity; €0,35/kWh. Dat is in het buitenland op doorreis erg aantrekkelijk.


Nadelen

Zoals altijd zijn er ook de nodige nadelen die bij zo'n prijsvechter aanbieding kleven. De drie grootste spelbrekers zijn: 

  • Kleeftarief
  • Beperkte bepaalmethodes
  • Contractduur 

Het kleeftarief gaat in na 3 uur AC laden van €0,05/minuut (alleen overdag tussen 09:00 en 21:00). Let op dat de 3 uur in gaat vanaf het begin van de laadsessie. Je kunt in principe overdag op straat dus maximaal 3 uur laden zonder met kleeftarieven te worden geconfronteerd. 

Bij de snelladers is dit tarief €0,15/min gaat het na 90 minuten al in. Let daar dus op. Bij de snelladers geldt de nachtuitzondering overigens niet.


Betaalmethodes

Elli accepteert verder alleen creditcards als betaalmiddel. Heb je geen creditcard? Geen nood, de gratis Eurocard/Mastercard van N26 werkt ook prima. Debitcards zoals bijv. Revolut of andere pre-paid Visa kaarten worden niet geaccepteerd.


Contractduur

Het grootste nadeel is dat de contractduur minimaal 12 maanden bedraagt. Dit betekent dat je een jaar lang aan de abonnementskosten vastzit. Hoewel ik het niet precies in de kleine lettertjes heb kunnen vinden ga ik er vanuit dat de scherpe tarieven dan ook dit jaar geldig blijven. 

Ga je het komende jaar op vakantie naar via 3 Ionity stations waar je 50kWh laadt, dan heb je deze kosten voor het hele jaar er al uit. De rest van het jaar profiteer je dan nog steeds van gunstige tarieven op straat en bij Fastned. 



Aanvragen en de pas thuis ontvangen:

Download de app voor Apple of Android onderaan deze pagina

Maak een account aan. Bij de vraag over je autogegevens/framenummer druk je simpelweg op 'overslaan'.

Doorloop alle stappen voor het toevoegen van een betaalmethode en kies het abonnement dat je wilt. 

Twijfel je nog? Kies dan voor 'Drive Free' en betaal nog even niets; je ontvangt wél vast de laadpas in huis. 

Op het moment dat je het abonnement in wilt laten gaan, bijvoorbeeld vlak voordat je op vakantie gaat kun je altijd je abonnement nog upgraden met 1 druk op de knop 'tariefplan upgraden'. De ingangsdatum zal dan de datum worden dat jij op deze knop hebt gedrukt. 

Heb je de laadpas thuis ontvangen, klik dan op 'een kaart koppelen' en koppel de kaart door het invullen van het kaartnummer of de QR code op de achterkant te scannen. Happy charging! 



6 opmerkingen:

  1. Als ik de kleine lettertjes kijk, dan kunnen ze wel tijdens de contractperiode de prijzen wijzigen, en als je niet akkoord gaat, dan zullen ze binnen een maand het abonnement beëindigen. Het lijkt me dat ze in dat geval de restant van het vooruit-betaalde abonnementsbedrag terug zullen storten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor het uitzoeken MastaF, dat zal waarschijnlijk dan wel de situatie worden inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wel apart dat je al een kleeftarief moet gaan betalen als je nog gewoon volle snelle je grote accu aan het opladen bent op AC.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Op dit moment werkt de Elli laadpas niet bij Allego (in Arnhem). De support afdeling is telefonisch helaas niet bereikbaar. Via mail krijg ik wel repons, maar dat heeft nog niet tot een oplossing geleid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inmiddels kreeg ik de volgende reactie van Allego:
      Er blijkt op dit moment helaas geen roamingovereenkomst te zijn tussen Elli en Allego. We zijn met Elli in contact om dit nu op te zetten. Ik verwacht dat het nog 2 tot 3 weken zal duren, voordat u uw laadpas bij ons kunt gebruiken

      Verwijderen
  5. Eerst en vooral, ik vind je blog super, maar bij deze zin stel ik me wel vragen 'Ga je het komende jaar op vakantie naar via 3 Ionity stations waar je 50kWh laadt, dan heb je deze kosten voor het hele jaar er al uit.'
    Als ik even reken met 0.79€/kWh zonder abonnement (tarief bij ionity in België volgens hun site) en 155.88€ Elli drive highway abonnement, 0.35€/kWh aan ionity, is de break even pas bij 354kWh laden, daar rij je toch al meer dan 2.000 km voor.
    Dus, ja als je zowel in heen als in terugrit 3 keer stopt en 50kWh laadt ben je er wel bijna, misschien de zin toch aanpassen naar 4 keer en duidelijk maken dat het per enkele rit is, dus 8 keer in totaal...

    BeantwoordenVerwijderen