dinsdag 25 augustus 2020

Leo is een geluksvogel

Deze blog is een reactie op deze column van Leo van Raaij.

Beste Leo,

Doe eens rustig. Het is pas dinsdag. En donderdag komt je auto pas. Je behoort tot de gelukkigen die al een laadpaal voor de deur hebben staan nog voordat je elektrische auto er is. En dan is het ook nog één van de voordeligste laadpalen van Nederland. Dat scheelt je jaarlijks zomaar 1/3e op je laadkosten ten opzichte van mensen uit een andere provincie, wist je dat? Je rijdt voor 4 cent per kilometer.

De laadpaal voor je deur kan je direct bedienen met apps of laadpassen. Fijn, want dan kan je thuis je auto opladen terwijl jij slaapt, werkt of ontbijt. Je hoeft niet meer naar een speciaal 'station' zoals met auto's van vroeger.

Zélfs als je geen eigen oprit hebt wordt dat gewoon allemaal -gratis- voor je geregeld in Nederland. Omdat de overheid in Nederland ook rekening houdt met EV rijders zonder eigen oprit.

Een laadpas werkt in de praktijk eenvoudiger en betrouwbaarder dan een app. Ik lees dat je de kunst van Googelen al onder de knie hebt, dus zo'n pasje bestellen moet je ook wel lukken. Zo'n pasje heb je de volgende dag in huis.

Laden op de mooiste plekken van Europa
Álle Nederlandse laadpassen werken op álle ruim 60.000 Nederlandse laadpunten en ook nog eens op meer dan 100.000 plekken door heel Europa.

Je kan vooraf raadplegen waar ze exact staan en wat de tarieven zijn. Na een maand krijg je net als bij je telefoonrekening een gedetailleerd overzicht waar je precies hebt geladen, welke hoeveelheid stroom en wat de precies kosten zijn.

Dat de dealer van jouw elektrische auto je dat bij het bestellen van de auto niet verteld heeft is zijn fout en daar moet je hem op aanspreken. Een professionele autodealer moet je dit binnen 5 minuten kunnen uitleggen.


Het ANWB advies is verouderd. Een stapel laadpassen is nergens voor nodig; zolang je niet naar exotische oorden rijdt. Slechts 1 pasje is voldoende om heel West europa door te kunnen. Één klein stukje plastic in je portemonnee of Secrid. Of laat hem desnoods in je auto liggen.

Vooruitgang kost wat tijd, en de sector werkt daar hard aan. Toen de brandstof auto was uitgevonden moest petroleum tenslotte ook nog in een kannetje bij de apotheek gehaald worden. Het benzinestation netwerk heeft 120 jaar ontwikkelingstijd gehad. De laadpaal bestaat pas 10 jaar. Dus probeer het in perspectief te plaatsen. Er zijn alleen in Europa al meer dan 200.000 laadpalen geplaatst en elke dag komen er honderden laadpalen bij.

Natuurlijk zijn er altijd dingen die beter kunnen en moeten, zoals pleiten voor prijstransparantie en het duidelijk weergeven van de prijzen op de laadpalen.

Help me daar liever mee in plaats van te mopperen en te "waarschuwen" in de krant.
Anders komen we nooit van die fossiele zooi zoals roet, koolstofmonoxide en stikstofoxide en de gevolgen hiervan af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten