woensdag 5 augustus 2020

Beste laadpas Oostenrijk

(c) Wintersportgebieden-oostenrijk.nl

KELAG


In het zuiden van Oostenrijk ligt de streek Karinthië of Kärnten zoals ze het zelf noemen. De grootste energiemaatschappij van Karinthië is de "Kärntner Elektrizitäts-AG" oftewel KELAG. De hele provincie staat dus vol met laadpalen en snelladers van KELAG. 

Ik zit in een Pension midden in deze provincie. Naast dit pension staat een 'KELAG' snellader én een 22kW AC laadpaal. Ik vroeg me af hoe je zonder voorbereiding zou kunnen nagaan welke laadpas je hier kunt gebruiken en wat het tarief dan is. 
Intercharge

Intercharge Direct


Laat ik beginnen met een geruststellende mededeling voor alle EV rijders. Álle laadpunten van KELAG (en bijna alle laadpunten in Duitsland en Oostenrijk) zijn voorzien van een sticker met een QR code van Intercharge Direct. Hiermee kun je met een paypal account of creditcard al deze laadpunten starten en dus overal laden als je niet de juiste laadpas bij je hebt. Vooral handig bij de normale laadpalen. Het nadeel is dat deze methode bij snelladers niet goedkoop is, zo betaal je per uur tussen de 15 euro voor AC43 en 20 euro voor DC50 (CCS/Chademo). 
Op de website van Kelag kun je ook een kaart aanvragen met een speciaal '1-fasig' tarief voor auto's die AC op 1-fase laden (3,7 of 7,4kW) 

Omdat KELAG ook MSP is roamen ze ook met 'preferred' partners in Oostenrijk. Dit zijn:

  • KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft
  • Wien Energie GmbH
  • Salzburg AG (nur AC)
  • Energie Burgenland AG
  • Linz AG
  • Energie AG Oberösterreich
  • illwerke vkw AG
  • Energie Steiermark AG
  • EVN AG
  • Energie Graz GmbH & Co KG
  • IKB - Innsbrucker Kommunalbetriebe AG
Als je een laadpas van KELAG aanvraagt dan werkt hij ook bij bovenstaande partners. Maar dit zijn niet alle netwerken in Oostenrijk. Dus als je gaat reizen door Oostenrijk is dat geen waterdichte methode.  


Welke pas werkt goed nabij mijn verblijf?


Hoe kom je er dan wél achter of jouw Nederlandse laadpas hier werkt en wat het tarief dan zal zijn? Wel, dat blijkt nog een hele klus. De meest logische stap die je kunt nemen is kijken in de app van jouw laadpas aanbieder. 

1) De app. 


De meeste aanbieders van een laadpas bieden ook een App aan, waarin je de laadpunten ziet waarbij hun laadpas werkt.  Maar soms geeft een app meer laadpunten weer dan waar de laadpas geldig is. 

Eneco Roaming Partners Oostenrijk
Dat is toch wel vervelend als jij net in jouw favoriete app van jouw laadpas een laadpaal hebt gevonden waar vervolgens de bijbehorende laadpas geweigerd wordt.

Het nakijken in een app geeft dus een beetje zekerheid, maar niet genoeg. Sommige laadpas aanbieders bieden helemaal geen smartphone app aan, zoals bijvoorbeeld Total, Elbizz of Eneco. Dit wil niet zeggen dat de laadpas niet op jouw laadpunt in Oostenrijk werkt, alleen het controleren hiervan wordt dan een stuk lastiger. 

2. De partner lijst


Bij sommige aanbieders kan je een lijst met roaming partners raadplegen. Zoals bijvoorbeeld bij Eneco. Eneco heeft geen eigen app dus is deze lijst je houvast als je deze pas meeneemt naar Oostenrijk. 

Met een beetje logica kun je wel nagaan dat de laadpas in Salzburg werkt. Maar in welke winstreken van Oostenrijk staan de laadpunten van Ella, Has.to.be, en E-Wald? En hoe kom je erachter van welke smaak het laadpunt bij jouw vakantie adres is? En zijn dit alle netwerken in Oostenrijk? (Spoiler:Nee)

Is die vraag relevant? Ja, alleen binnen Nederland niet, daar werkt de laadpas prima bij zowel Vattenfall laadpunt als die van Allego. Maar in het buitenland is het geen vanzelfsprekendheid. 
Kortom ook zo'n lijstje geeft weinig duidelijkheid. 

3) App van de buurman

Methode 3 is de app van de buurman 'lenen', als je weet dat de laadpassen op hetzelfde platform zitten. Bijvoorbeeld de app "Charge Assist" is ontwikkeld door Greenflux. Diverse laadpassen gebruiken onder water het Greenflux platform. Je kan in Charge assist dus kunnen zien welke laadpalen via het Greenflux netwerk gebruikt kunnen worden. Maar ook deze methode is niet 100% waterdicht. Er staan behoorlijk veel laadpunten in Oostenrijk als beschikbaar in Charge Assist waarbij laadpassen op het Greenflux backend zoals die van Joulz of Total alsnog geweigerd worden. 


Geen enkele methode biedt dus zekerheid. Ook het bellen met providers geeft vaak weinig antwoorden. Hoe kom je er dan achter wat je nodig hebt op de laadpaal naast jouw vakantie adres?

Simpel: Gewoon mijn blogs blijven lezen en laadpas top 10 blijven checken. 
Ik heb zojuist 26 laadpassen getest op een triple charger snellader "Kleindorf 61, Kleindorf".

Dit zijn de resultaten:

Van de 26 laadpassen werken er slechts 8 op de laadpunten van KELAG. 
Allemaal met heel verschillende tarieven.  

Van de andere 18 laadpas aanbieders stonden er bij een paar wél het laadpunt in de app, maar werd de pas alsnog niet geaccepteerd. Ook qua tarieven grote verschillen: 

SNELLADERS (Chademo/CCS/AC43)


De gunstigste tarieven voor de snelladers zijn te vinden bij BMW Chargenow* (€0,21/min) , Eins (€0,31/kWh), en daarna Chargepoint USA (€0,27/min).

De hoogste tarieven bij de snelladers betaal je bij Newmotion (€1,01 per minuut voor DC) en Plugsurfing (€0,513/min)

NORMALE LAADPUNTEN (AC, 22kW)


De gunstigste tarieven voor de normale laadpunten vind je wederom bij BMW Chargenow* (€0,05/min), dan Eins (€0,31/kWh), gevolgd door en Intercharge direct (€0,09/min) 


* Bij 3-fase ladende auto's 
** Alleen voor BMW rijders.
  
Alle resultaten staan in onderstaand overzicht. 
Doe er je voordeel mee!














Geen opmerkingen:

Een reactie posten