zondag 23 januari 2022

Voor het eerst met je elektrische auto op wintersport? Alle tips.

Iedereen is weer begonnen met het plannen van zijn of haar wintersport trip. Omdat vorig jaar niemand ging skieën gaat dit jaar iedereen helemaal los. Maar in twee jaar tijd zijn er een boel nieuwe elektrische rijders bijgekomen, die nog nooit zo'n wintersport reis gemaakt hebben of nog nooit in in het buitenland geladen hebben. Naast alle corona regels kan het uitzoeken van je laad mogelijkheden een aardig puzzeltje zijn. 

Tesla rijders hebben het onderweg gemakkelijk met Superchargers, maar ook op bestemming kunnen zij veel plezier van dit artikel hebben. Mensen die een ander merk EV rijden zullen onderweg wat meer moeite moeten doen. Daarom is dit stuk voornamelijk voor deze groep bedoeld. 



(c) Hintertux / Des, via forum Wintersport.nl 


Voorbereiding

Laten we positief beginnen. De meeste Nederlandse laadpassen werken goed op alle Europese snelladers onderweg naar de wintersport gebieden. Veel laadpassen werken ook op laadpalen nabij je bestemming.

Om verrassingen voor te zijn is het toch verstandig om naast je favoriete Nederlandse laadpas ook één of twee specifieke laadpasjes mee te nemen. Voor gebruik in de buurt van je bestemming natuurlijk, maar ook bij die éne snellader waar je Nederlandse pasje nét niet geaccepteerd wordt is het erg fijn een alternatief achter de hand te hebben.

Vraag ze op tijd aan, het kan een weekje duren voordat je ze in huis hebt.  Heb je die tijd niet meer, installeer dan in elk geval vast de bijbehorende apps in Nederland. Maak accounts aan, en koppel indien nodig een betaalmiddel zoals je creditcard. Dan hoef je dat straks niet op je mobieltje te doen terwijl je naast een ingesneeuwde laadpaal staat.


Welke passen heb je nodig?

Voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland: Neem Shell Recharge en Maingau mee. 

Reis je naar Frankrijk; kijk dan naar IziviaFreshmile of Chargemap

In Italië komen Enel en de pas van NextCharge goed uit de tests.

Sta je bij je laadpaal probeer dan altijd eerst je normale, Nederlandse laadpas. Dat is niet alleen makkelijk qua rekening, maar met je Nederlandse laadpas heb je vaak minder strenge voorwaarden, zoals boetetarieven en/of tijdsgebaseerde tarieven. 

Als er mogelijk discussie ontstaat over bijvoorbeeld de tarieven dan is die discussie bovendien makkelijker te voeren met een Nederlands bedrijf dan met een buitenlandse organisatie.



Granny' Chargen in het buitenland

230V 'Granny' Charging

Kan en mag je naast je appartement je auto aan de 230V opladen, en moet je een flink stuk verlengen?

Gebruik dan geen stekkerdoosje van de Hema of haspeltje van de Gamma, maar zorg voor een goed verlengsnoer met 3x2,5mm2 koperaders zoals deze. Ze zijn kostbaar, dat is waar, maar dit werkt altijd en belangrijker nog, dit is de veiligste manier

Controleer na een kwartiertje laden even of de stekker en het stopcontact waar je de auto hebt ingeplugd niet warmer wordt dan handwarm. 



Oostenrijk / Zwitserland

De Duitse route naar zowel Oostenrijk als Zwitserland is werkelijk bezaaid met grote snellaadstations van de bekende merken; Ionity, Allego, EnBW en Fastned vind je er op steeds meer plekken. De stations staan goed aangegeven langs de Duitse autobahn en bij bijna elke raststatte zijn anno 2022 wel snelladers te vinden. In Oostenrijk en Zwitserland zelf zijn er snellaad stations, maar het aanbod is niet overdadig. Overweeg dus bijvoorbeeld nabij Freiburg, Memmingen, München of Salzburg nog een goede snellading te pakken waarmee je je bestemming bereiken kunt. 

In Oostenrijk en Zwitserland zelf kan je bij publieke laadpunten te maken krijgen met stevige laadtarieven. Vooral de snelladers in de wintersport gebieden staan hierom bekend. Bezoek je dus zo'n snellader, laat de auto niet de hele dag aan deze lader hangen. Dat is niet alleen socialer, maar ook een stuk voordeliger. Ook voor de reguliere laadpunten wordt overnight laden niet aanbevolen. Laad tot je voldoende hebt, en haal de auto dan -indien mogelijk- weg. 


Frankrijk

De wintersporters voor Frankrijk die uit het westen van Nederland komen, zullen geneigd zijn de traditionele Route Du Soleil te nemen richting de Franse alpen. Dit is weliswaar de kortste route, maar voor elektrische rijders zeker geen aanbevolen route. 

Dit komt door het gebrek aan snelladers in zowel Wallonië, Luxemburg als Noord-Oost Frankrijk.  Op deze kaart met grote snellaadstations kan je dat goed zien. Vooral het stuk tussen Maastricht en Dijon blinkt niet uit in de hoeveelheid snelladers. De paar snellaadstations die er wél staan, zoals bijvoorbeeld Ionity Langres, nabij Metz, zijn op populaire dagen steevast te druk, voornamelijk door de Nederlanders, met wachttijden tot gevolg. 

Snellaadwoestijn Frankrijk

Overweeg dus voor Franse wintersportbestemmingen met de elektrische auto een route over Duitsland en Zwitserland. Natuurlijk, het is een stukje om, maar het aanbod snelladers is factor 10x zo hoog en de reis wordt er een stuk comfortabeler van. Denk eraan dat je voor Zwitserland een autobahnvignet nodig hebt.

In de wintersportgebieden zelf staan maar enkele laadpaaltjes, meestal maar 1 of 2 in een parkeergarage. Omdat je vaak bij je verblijf parkeert heb je hier in de praktijk weinig aan, en de parkeerplaatsen staan vaak te ver van de appartementen vandaan om de 230V granny lader te gebruiken. 

Het is daarom verstandig om voordat je de berg op gaat nog even te snelladen tot 80%. Kom je over Chambèry, laadt dan nog even bij het Ionity station "Aire du Val Gelon, aan de A43" of bij "Aire de Fontanelle" (nabij Annecy). 


Noord Italië 

In grote lijnen geldt voor Italië dezelfde vuistregels als voor Oostenrijk en Zwitserland, behalve dat de laadtarieven hier veel schappelijker zijn en in veel situaties zelfs gratis. 


Laadplein Brennero, A22 bij het Plessi museum en de Tesla Superchargers

In Februari 2018 ben ik bijvoorbeeld met de Zoë naar Pampeago gereisd. Er staat genoeg inspiratie in dat reisverslag alleen al. Voor ons was dat destijds ook wel een beetje zoeken naar de juiste aanpak. 

We hebben toen in Kempten (DE) op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk volgeladen om het laadplein bij de Brennerpas aan de A22 te bereiken. Zo hoefden we niet in Oostenrijk te laden en konden we de hoge tarieven aldaar ook  gemakkelijk ontlopen. Dit laadplein is overigens ook op de terugweg te gebruiken. 


Draai stopcontact

Het laadplein biedt alle smaakjes snellaadpalen en hyperchargers aan, en is volledig gratis te gebruiken. Tijdens het laden kan je gratis even het Plessi museum bezoeken waar je ook terecht kunt voor een drankje of versnapering. Dit geldt overigens voor alle snelladers langs de A22 in Noord Italië 

Nog een tip: 

Sommige Italiaanse laadpalen, zoals deze van Alperia (Zuid-Tirol) vereisen soms dat je de laadkabel een stukje linksom moet draaien voordat je deze erin kunt steken. 


Links:

Tot slot nog een aantal linkjes naar apps en sites die je onderweg kunnen helpen met de route plannen of geld besparen. 


Routeplanners:


PUMP (iPhone only, vooral voor gebruik onderweg)

ANWB (Beginners)

Chargemap (voorbereiding)

ABRP (Gevorderden, precisie voorbereiding)


Laad-apps:


Bonnet (Voordelig snelladen bij Fastned en Allego, vanaf €0,299/kWh)

Fastned (Snel Fastned stations vinden)

Allego/Smoov (Snel Allego stations vinden) 

Ionity (Snel Ionity stations vinden)

Maingau (Vind laadpunten waar de Maingau laadpas werkt) 


Goede reis!

1 opmerking:

  1. Tesla heeft de Superchargers opengesteld voor niet-Tesla in Frankrijk. Dit veranderd mogelijks je opties. Ik vind alleen niet onmiddellijk een goede vergelijking qua prijs met Ionity ea snellaad aanbieders. Misschien een leuk topic voor een volgend artikel?

    BeantwoordenVerwijderen