donderdag 25 februari 2021

Ameland [Deel 2]

De oude toren van Pisa truuk

(vervolg van deel 1)

Hallo allemaal en welkom in deel 2 van mijn reisblog over reizen met een kleine elektrische auto door heel Europa. 

In plaats van een sappig wintersport verhaal zijn we vandaag op Ameland, al waar mijn voorjaarsvakantie gestalte krijgt.   

Inmiddels hebben we al een mooi stukje van het eiland ontdekt. De vuurtoren, de hoogste duin in natuurgebied Het Oerd (waar je zowel het vaste land, de Waddenzee als de Noordzee kunt zien), en de beste spots waar we morgen de zonsopgang en de zonsondergang kunnen bekijken.

Een goede vriend van me leende me zo'n matras-vlieger, met 2 'touwen', ook daar kan je veel lol mee maken op dit eiland. 

De meeste winkels zijn dicht maar het zgn. 'windowshopping' mag vaak wel. Bij sommige winkels hebben ze een buiten toonbank gebouwd en kun je aangeven wat je zoekt zodat een medewerker het voor je kan pakken.

Elke keer als we even Nes in gaan dan hang ik de auto aan de laadpaal bij de centrumparkeerplaats van het dorpje. Het is een eenvoudige 11kW laadpaal van EVNet/E-Laad, maar hij functioneert hartstikke prima.

11kW EVNet, [P] Nes Centrum
Gisteren gingen we het dorp voor het eerst sinds jaren weer eens te voet verkennen en wat
boodschappen doen. Toen we na een ruim een uurtje terugkwamen was de auto van 31% naar 68% geladen.  (170km). Hiermee zouden we in principe al thuis kunnen komen maar je rijdt op het eiland ook nog wel wat kilometers, dus vandaag met 38% weer aangesloten, visje gehaald met het gezin. En toen we terugkwamen was het alweer 74%.

Het is best prima te doen zo, je komt regelmatig in het dorp en steeds plus je er weer een beetje bij. Als we zaterdag teruggaan dan weet ik zeker dat we met 100% lading de boot op draaien, en in Holwerd dus in 1x door kunnen rijden naar huis.   

In totaal zijn er ongeveer 11 publieke laadpalen op Ameland, in Ballum kwam ik al een publieke Allego tegen en natuurlijk bij de grotere parken staan wel EV-Boxen en Newmotion lolo's. 

Daarnaast hebben we al zeker een stuk of 5, 6 thuisladers gespot. Niet dat je ernaar op zoek bent, maar na een tijdje ontwikkel je een oog voor die dingen. Vlakbij de haven aan de zuidkant van Nes bijvoorbeeld hangt een dubbele Newmotion laadpaal bij het kantoor van de rederij, Wagenborg. 

Ernaast zit het busstation, waar de elektrische bussen van Ameland geladen worden, en daar staan naast bussen met een laadaansluiting voor de bovenleiding ook bussen aan CCS snelladers. 

Elektrisch vervoer is overigens iets dat Ameland heel erg serieus neemt. Zoals gezegd rijden alle bussen elektrisch, maar ook alle wagentjes van PostNL bijvoorbeeld, en steeds meer ondernemers en particulieren stappen over. We komen er veel tegen, in alle soorten en maten. Over de fietsen en steps nog maar te zwijgen. Ja, Ameland loopt zijn tijd ver vooruit, het is daarom ook behoorlijk stil op de weg, al kom je af en toe nog wel een grote pick-up tegen waarmee ze over het strand kunnen rijden. 

Table to go

Het zal een kwestie van tijd zijn voordat die ook elektrisch worden aangeschaft hier. 

Bij de horeca in het oude centrum van Nes zitten mensen volop op straat (netjes op afstand uiteraard) alles wat er aan take-away wordt aangeboden, te nuttigen. Hierdoor is er toch een beetje 'leven' in het oude dorpje en dat maakt het wel een plezier om doorheen te lopen. 

Het is dan wel geen hoogzomer, toch gebeurt er iets.  Zo zijn er bijvoorbeeld van winkelwagentjes verrijdbare tafeltjes gefrabiceerd die 'Table to go' worden genoemd. Ik moet altijd wel lachen om die flauwe dad-joke achtige woordspelingen. Net zoals het grote café hier Nes-Café heet en een andere winkel heette 'Wad's up'. 

De sfeer is heel goed en de mensen bijzonder vriendelijk. Fietsen worden niet eens op slot gezet voor de supermarkt (waar wil je heen dan...) en mensen houden zich netjes aan de regeltjes. Nergens gedoe of rottigheid. 

De beelden van het NOS journaal over de mensenmassa in het Vondelpark doen dan ook buitenlands aan. Alsof dat iets is wat zich op een compleet andere planeet afspeelt. Nu heb je dat als iemand die van buiten de Randstad komt al gauw, maar hier op Ameland ben je nog nét even een stukje verder weg, ook al weet je dat de helft van alle fietsers er logischerwijs toch vandaan komt. Het is net of iedereen zich hier aanpast, dat je wat bewuster bent van de natuur om je heen en je daarom bijvoorbeeld je eigen rommel gewoon weggooit of meeneemt. 

Dijk aan de zuid-oost zijde
Zoals gezegd morgen dus een zonsopgang bekijken. Da's echt niets voor mij, want ik ben een avondmens en hou van uitslapen. Maarja, ik heb het m'n vrouw en kinderen beloofd dus ik zal wel moeten.

Vroeg naar bed dan maar. Welterusten!



   





 


    

2 opmerkingen:

  1. Hoi Maarten, fijn dat het laden zo goed lukt. Een eiland is ideaal voor elektrische auto's, je rijdt immers toch geen honderden kilometers op een dag. Als je nog een leuk uitje zoekt, ik vond deze activiteit. (Zie link; Geen idee of je het nu kunt boeken, maar het is ook al leuk om te weten dat dit bestaat.)

    Veel plezier op de overige dagen! Groeten, Wouter.

    https://www.bijzonderplekje.nl/eco-safari-ameland/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt Wouter, ik zie helaas net je bericht pas maar tof dat je even meedenkt!

    BeantwoordenVerwijderen