maandag 14 oktober 2019

LMS Mega Test - (Deel 2 van 2) : Elf Laadpassen aan de tand gevoeld

(Nou ja, eigenlijk 10. Ik ben de Engie pas vergeten te testen.)




De uitslag


Dit is deel 2 van een grote test van laadpassen die zijn uitgegeven via Last Mile Solutions. 

Deel 1 gemist? Die vind je hier.

Alle facturen zijn binnen, dus hier zijn de cijfers. Alle bedragen die je hier leest zijn overigens inclusief 21% BTW. Ik heb alle factuurregels naast elkaar gelegd. Wat direct opvalt is het aantal geladen kilowatt-uren (kWh's) dus laten we daar eens mee beginnen.

Hoeveelheid 



Bij alle aanbieders is ongeveer  1,35 kWh geladen in 5:00 minuten tijd.  De kleinst gemeten hoeveelheid is 1,17 kWh en de grootste 1,46 kWh. Dit betekent dat de geteste laadpaal een vermogen tussen 14kW en 18kW  geleverd heeft. Voor de beginners, dat is een snelheid tussen de 70 en de 90km aan bijgeladen bereik per uur. Ik dacht dat deze laadpaal een 11kW versie was, maar hij was dus 'load-balanced' en geeft af en toe meer of minder vermogen af.  Voor de test maakt dat gelukkig niet veel uit. 


Totaal prijs per sessie (bruto)



Het exploitant-tarief (ook wel CPO tarief) van de laadpaal bedraagt 18,2 cent per kWh. inclusief BTW. 

De totaal prijs voor de laadsessies varieerde tussen de €0,25 en de €0,39. Het verschil wordt met name bepaald door de starttarieven en de opslagen. De bruto prijs zegt dus weinig over het echte kWh tarief. Natuurlijk is de bruto prijs wel de prijs die je uiteindelijk moet betalen, wat aantoont dat starttarieven en opslagen per kWh het verschil maken. 


Starttarieven


Vier aanbieders uit de test hanteerden starttarieven.  NL Mab en Evensnelladen rekenen 12 cent per sessie, Elbizz 6 cent en Elec2go 10 cent. Deze starttarieven zijn er in de netto berekeningen uitgehaald om zo goed mogelijk te kunnen vergelijken ten opzichte van elkaar.

    Opslagen per kWh


Aangezien de opslag tarieven vaak niet gepubliceerd worden heb ik aan de hand van de ruwe data kunnen herleiden welke partij opslagen in rekening brengt. Zes van de tien geteste partijen brengen een opslag van 0,0121 euro per kWh in rekening. (1 cent / kWh ex BTW)

    kWh prijs (Netto)


Hier komt het goede nieuws. De netto prijs per kWh was bij élke aanbieder 18,2 tot 18,4 cent. Dit betekent dat afgezien van de opslagen per kWh of per sessie er dus geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Prijs voor een volgeladen Tesla M3 (55kWh)


Om een betere indicatie van de laadprijs te geven laat ik ook het bedrag zien wat het kost om een Tesla Model 3 van 0 tot 100% vol te laden.  Je ziet dat alle passen vrijwel een gelijk beeld geven. Het verschil op een volle lading tussen de voordeligste aanbieder en de duurste bedraagt €0,79. Bij 15.000 km per jaar heb je het dan over een jaarbedrag van nog geen €41,-. 

Gebrek aan transparantie


De laadpassen hebben verschillende tariefstructuren. De communicatie van aanbieders over deze tarieven moet echt beter, de tarief transparantie van deze laadpassen is nog niet op het gewenste niveau. Vooral de opslagen per kWh worden niet goed gecommuniceerd. 

Enkele partijen doen dit redelijk goed; zoals bijv. EvensnelladenOplaadpunten.nl, of NL Mab.  
Er zijn helaas ook partijen zoals Elec2go die je -quote- "De garantie geven dat zij één van de voordeligste aanbieders zijn" maar waar een in rekening gebrachte opslag per sessie onbesproken blijft. 

In sommige gevallen is dit verklaarbaar; bijvoorbeeld Luminus berekent geen opslagen per kWh en ook geen opslagen per sessie. Maar de helft van de aanbieders heeft het simpelweg niet over tarieven of consumenten kunnen ze niet op hun websites terugvinden. En dat moet echt verbeteren. 

Conclusie


LMS laadpas = eerlijke prijzen en geen gesjoemel


Als je de cijfers bekijkt dan zie je dat er niet gesjoemeld wordt en dat is positief. Deze test toont aan dat ze op laadpunten van Allego in elk geval allemaal het ingestelde exploitant/CPO tarief erg goed benaderen. Met een laadpas in je hand waar NL-LMS op staat kom je niet voor verassingen te staan en zal je qua prijs dus vaak het exploitant-tarief betalen, doch minimaal hier heel dicht bij in de buurt komen. In tegenstelling tot andere aanbieders waarbij je bij de voordelige laadpalen ook fors hogere tarieven tegenkomt zit je met een laadpas van Last Mile Solutions altijd goed.

Cijfers


En voor de cijfer-liefhebbers heb ik hier de ruwe data:


Klik voor groot

Categorie "per kWh netto" betekent het kWh tarief ontdaan van alle sessie en opslag-tarieven. 
Categorie  "55kWh laden" betreft het bedrag dat je op de factuur zou aantreffen, hier zitten al die tarieven er juist wél bij in gerekend.

3 opmerkingen:

  1. Valt niet tegen. Is er een site of heb je zelf iets gemaakt waar het mee mogelijk is om de (kale) tarieven van een laadpaal te zien?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik neem aan dat je €0,0121 per kWh bedoelt. (Ipv "0,0121 cent per kWh")

    En heeft de Luminus pas nog abonnementskosten per maand? Ik kan het op hun website niet vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aangepast Alfons. En nee, Luminus kent v.z.i.w. geen abonnementskosten.

    BeantwoordenVerwijderen