zaterdag 12 augustus 2023

Met de EV naar Griekenland (Gastbijdrage)

Als kersverse elektrische rijder is Joost Jansen al na een paar maanden EV ervaring met zijn auto op vakantie naar Griekenland gegaan. Lees deze inspirerende gastbijdrage over zijn reis.


Persoonlijke noot: 

Joost, hartelijk bedankt voor deze bijdrage en hopelijk inspireren we samen veel mensen die ook eens naar Griekenland willen reizen.

Let op: Er gelden sinds april 2024 regels voor de veerboot vanuit Italië. Je batterij mag maar 40% opgeladen zijn voordat je de boot op gaat. 

-- Maarten


Griekenland

“Op vakantie naar Griekenland? Dát is ver weg!” is wat ik al jaren hoor als ik vertel dat we met de auto naar Griekenland op vakantie gaan.

Het is prima te doen, we rijden naar Ancona in Italië (net zo ver als Zuid-Frankrijk) om daar de boot te nemen naar Patras (op de Peloponnesos). We doen geen eilandhoppen en hebben een vaste verblijfplaats in de buurt van Kalamata, wat op een kleine 300 km van Patras ligt.

Maar dit jaar is het toch anders en spannend, want sinds maart hebben wij een elektrische auto: Een Volkswagen ID4 Pro 77 KWH 150KW. Het is onze eerste elektrische auto, dus het hele laden onderweg is nieuw voor ons, en dan gaan we ook nog eens naar Griekenland waar zo op het eerste gezicht weinig bekend is over het elektrisch laden daar.

Over lange reizen in het buitenland met een elektrische auto is genoeg informatie en ervaringen te vinden voor de landen die we doorkruisen richting Griekenland (Duitsland, Oostenrijk en Italië).

Voorbereiding

Griekse laad-apps
Ter voorbereiding heb ik gegoogeld en in de verschillende laad apps die ik al had, gekeken wat er in Griekenland al bekend en beschikbaar is. Chargemap, Shell Recharge en ook mijn VW app geven in eerste instantie redelijk wat locaties, veelal 22 kW maar aardig wat overlap, dus eigenlijk te weinig, in ieder geval voor mijn route en geen snelladers of superchargers wat je wel graag wilt, want om nou 3 uur op een paar kWh te wachten zagen wij ook niet zo zitten.


Google gaf me wel duidelijk een aantal laadproviders. Ik vond Incharge, Dei Blue en Fortizo. Al deze 3 aanbieders werken via apps, waarbij je kan registreren en alvast je betaalmethode (Credit Card, Paypal, Apple Pay) kan opgeven. Met uitzondering van Incharge, daarvoor moet je een adres in Griekenland hebben. Toch zou je lokaal bij de paal wel de app moeten kunnen gebruiken zonder te registreren.

Ik kwam er via deze apps al snel achter dat Fortizo een 60kW laadpunt had halverwege de route van Patras naar Kalamata. Helemaal top, hoewel ik wel van plan was 100% opgeladen de boot op te gaan om niet afhankelijk te zijn van een voor mij compleet onbekende situatie.

Fortizo maakt gebruik van een fixed fee methode, €15 voor max 40 min, het is langs de snelweg en er zat een café/restaurant bij, dus mocht het nodig zijn kunnen we het uitproberen en even een hapje doen.

Laadstation van Fortizo


Met de boot

Goed, met de boot dus, ik had mij goed voorbereid op de mogelijkheden in Griekenland en was van plan volgeladen de boot op te gaan, maar een dag voordat de we de boot zouden pakken kregen wij een bericht van de rederij dat de boot niet naar Patras zou gaan, maar een haven eerder iedereen eruit zou gooien (Igoemenitsa). Kak! Dat is 270 km extra, dus totaal 570km om op onze eindbestemming te komen. En dat betekent dat we nu dus echt moeten gaan laden onderweg. Maar ik was goed voorbereid, dus ik keek in al mijn appjes en zag dat op de route veel laders van Incharge zitten (60kW, dus nog geen high-power chargers) en ik vond nog een 4e aanbieder genaamd ElpeFuture met 150KW HPC lader op de route, dus dat komt wel goed!


Eenmaal in Acona heb ik nagevraagd of er laadpunten aan boord zijn (de auto zat dan wel vol, maar toch goed om te weten), want er zijn aansluitpunten voor campers en caravans, dus waarom niet voor elektrische auto’s. Nee dus, zo ver waren ze nog niet, en ik verwacht het voorlopig ook niet op de manier dat het personeel mij aankeek toen ik het vroeg 😀


Griekenland

InCharge App
Eenmaal in Griekenland wil ik het eerst over de snelwegen hebben. De grootste snelwegen zijn echt top, deze zijn vrij nieuw aangelegd (met EU geld uiteraard) en hebben op redelijke afstand van elkaar pompstations met restaurants. En redelijk veel kleine stops met alleen Wc’s. Dit is een hele verbetering van 10-12 jaar geleden waar het allemaal nog maar N wegen waren (België heeft top wegen vergeleken met deze oude N wegen).

We besloten om na 150km te stoppen zodat iedereen even naar de wc kon en ik het laden eens kon bekijken en uitproberen om mijn zenuwen wat te bedaren.


De eerste stop had een Incharge laadpunt van 60 kW met alleen een CCS2 aansluiting. Incharge is wel de meest interessante en grootste van de 4, want zij zijn onderdeel van NRG wat de nationale Energiemaatschappij is. NRG beheert het laadnetwerk langs de Griekse snelwegen en hebben op dit moment 430 laadlocaties met voornamelijk 50 kW laders , en ze zijn al druk bezig 300 kW laders erbij te plaatsen, deze waren allemaal nog niet in gebruik helaas, de meesten stonden nog in het plastic.


Zodra je bij de paal staat herkent de app op basis van locatie gegevens waar je staat en kan je de desgewenste chargeport selecteren. Vul je gegevens in en je creditcard details en hij gaat laden. Althans zo zou het moeten, want het jammere van Incharge is helaas dat ik het op verschillende locaties niet aan de praat kreeg, en elke keer een melding kreeg dat mijn bank mijn card tijdelijk on hold had gezet. Ik heb twee creditcards maar beide gaven hetzelfde probleem.

Of het aan hen of aan de bank ligt heb ik niet kunnen achterhalen, want de support desk was op zijn zachtst gezegd nogal unresponsive (Ik wacht nog steeds op antwoord).


Dei Blue

Na deze frustratie doorgereden naar een laadplek van DeiBlue in Patras. Dei Blue is de 2e meest geziene aanbieder en wat mij betreft ook de beste (althans beste ervaring). Je zal deze niet snel langs de snelweg vinden, maar voornamelijk bij supermarkten, dus voor onderweg zou je even een klein stukje de snelweg af moeten, maar dan kan je gelijk ook even boodschappen doen.


Het zijn voornamelijk 60kW DC en 22 kW AC laders die ze hebben staan, maar ik heb ook een 300 kW lader gevonden en het werkt allemaal helemaal prima, paal selecteren in app en gaan. 

Het enige nadeel van de locaties bij supermarkten zijn de Grieken zelf, er staan vaak 1 of 2 benzineauto’s op de laadplekken (zie foto), hoewel ik er altijd wel terecht kon want er zijn genoeg laadplekken.


Geice'd door de Grieken



Ik weet niet of het aan de temperatuur gelegen heeft, of aan het toch brakke elektriciteitsnetwerk van Griekenland, maar we hebben een keer gehad dat de 60KW Blue Dei paal langzaam laadde en ons er zonder reden na 20 min eruit gegooid had. Het was niet heel erg, maar toch van die kleine dingen die ik in NL nog nooit heb meegemaakt.

 

Na deze laadsessie konden we in 1x doorrijden naar onze bestemming waar wij middels onze granny charger ook de auto konden opladen, dus we waren alleen met grote afstanden afhankelijk van laders onderweg.

Griekenland heeft nog wel redelijk wat dead spots qua laadpunten. De meeste vind je langs de snelwegen en in de grote steden.



ElpeFuture

 De 4e laadprovider die we gebruikte is ElpeFuture. Ik kom er overigens net achter dat je wel een laadpas kan bestellen via de app 😅.  [Bestelproces voor Nederlanders loopt vast op SMS verificatie -red]  De laders van ElpeFuture vind je wel langs de snelweg, maar buiten Athene zijn ze erg beperkt. Ik heb ze gebruikt op de terugweg, want deze stond precies lekker halverwege naar Patras. De snellader van 150kW werkt ook met een app. Selecteer de lader en gaan.

Snellader van ElpeFuture

Meeste apparaten hebben alleen maar Type 2 AC (wel zelf je kabel meenemen) of CCS2 connectoren (voor fast en hyperchargers), ik heb zelf weinig CHAdeMo aansluitingen gezien bij de diverse aanbieders, maar via de apps zie ik wel dat ze er zijn, hoewel dus beperktd dus houd daar rekening mee als je die aansluiting hebt.

De prijzen van het laden ligt tussen de 45 tot 60 cent voor 50/60 kW en rond de 65 cent per kWh voor de 150 en 300 kW laders.


 Je ziet in Griekenland dat ze hard aan het werk zijn om laadplekken te realiseren. Vooral langs de snelwegen en bij supermarkten. Daarbuiten is het nogal schaars en in sommige regio’s (ben alleen op het vaste land/Peloponnesos geweest) moet je goed de apps van de bovenstaande providers gebruiken om te zien wat er aan aanbod is. Chargemap en andere apps die we hier gebruiken geven vrij weinig volledige informatie, maar kunnen soms wel iets laten zien wat de bovenstaande providers weer niet laten zien omdat het niet van hen is.



Algemeen en conclusie

300kW Alpitronic van Dei Bl

We hadden er een studie van gemaakt hoeveel Griekse elektrische auto’s we zouden tegenkomen. Dat waren er in 3 weken tijd een stuk of 5 à 6. We zijn niet in de buurt van Athene geweest; kan me zo voorstellen dat daar (en andere grote steden) wel meer elektrische auto’s zijn.


Eindconclusie, ze hebben het verrassend goed voor elkaar (naar wat ik verwacht had) en ze werken er hard aan om het uit te bereiden en meer snelladers neer te zetten. 

Je moet wel verschillende appjes hebben voor de aanbieders en voor support moet je geen hoge verwachting hebben. Ook het mobiele bereik laat soms te wensen over, dit kan problemen geven om de app te kunnen gebruiken.

Samengevat kun je met wat voorbereiding heel goed door Griekenland reizen met een elektrische auto. Het was aanzienlijk makkelijker dan ik had gedacht. 


Joost Jansen (jojaja@gmail.com




Geen opmerkingen:

Een reactie posten