woensdag 17 juli 2019

NewMotion 2x zo duur bij voordelige Allego laadpunten


"De kosten van een laadsessie worden bepaald door de aanbieder van een openbaar laadpunt."


Herkent u deze zin?  Het is de allereerste zin op de facturatie en prijzen pagina van NewMotion.

Het betekent dat het basis tarief wat je dient te voldoen aan de laadpaal wordt bepaald door de aanbieder. Met aanbieder bedoelen ze de eigenaar van de fysieke laadpaal. Deze wordt ook operator of exploitant genoemd.

Dit basistarief wordt daarom het Charge Point Operator tarief genoemd, oftewel het CPO tarief.

Het CPO tarief 


Naast het CPO tarief kan een laadpas aanbieder nog extra kosten in rekening brengen, bijvoorbeeld transactiekosten. De som van deze kosten bepaalt uiteindelijk de prijs die jij voor je laadsessie betaalt.

Vrijwel alle laadpas aanbieders nemen dit tarief als uitgangspunt. Ik heb de tarieven pagina's van 6 willekeurige aanbieders erbij gepakt:

Vandebron: "Het laadtarief wordt bepaald door de exploitant die de laadpaal beheert."
Plugsurfing: "De prijzen zijn verschillend voor elke exploitant."
E-flux: "Zie hieronder de laadtarieven per operator."
EV-Company:  "De prijs die u betaalt hangt af van waar u uw auto oplaadt.
Just Plugin: "Elke aanbieder van een openbaar laadstation hanteert een eigen tarief."
EV-Box: "Het is de eigenaar van het laadstation die het laadtarief bepaalt."

De providers vertellen eigenlijk hetzelfde verhaal: Het basis tarief wordt bepaald door de CPO.

En dat is best wel prettig, want de meeste CPO's zijn hier heel concreet over. Zo hanteert Nuon in Brabant en Limburg een CPO tarief van €0,23 / kWh en bijvoorbeeld Allego in Gelderland en Overijssel €0,18 / kWh inclusief BTW.

Een aantal aanbieders hanteert daarnaast nog toeslagen. Dit gaat dan bijvoorbeeld om een vast bedrag per kWh, of transactiekosten per sessie. Deze toeslagen zijn in feite het verdienmodel van de laadpas aanbieders. Andere laadpas aanbieders gebruiken een vast tarief per maand, zij kennen doorgaans géén opslagen of transactie-gebaseerde kosten.


NewMotion


Bij NewMotion betaal je al sinds jaar en dag 35 cent transactiekosten per laadsessie tot een maximum van 20 transacties per maand. (€7,-).  Op hun tarievenpagina omschrijven ze dit als volgt:

"Nadat de aanbieder van het laadpunt de kosten van de laadsessie heeft berekend, voegt NewMotion de kosten toe voor het faciliteren van het openbare laadpunt en de geleverde laaddiensten. Deze kosten bedragen € 0,35 incl. btw per sessie"

Daarnaast kun je in de (web-)app van NewMotion specifieke tarieven van de laadpalen raadplegen. Deze tarieven zijn meestal gelijk aan het bovengenoemde CPO tarief. Dat betekent dat als je een EV-Box in jouw buurt ziet staan voor €0,33 / kWh, je er over het algemeen vanuit mag gaan dat dit tarief het CPO tarief is en dat je met vrijwel alle laadpassen ditzelfde tarief op je factuur zult vinden.

Prijsafspraken


De crux zit hem natuurlijk in het woordje 'meestal'. Soms zijn er prijs afspraken gemaakt tussen
bepaalde CPO's en laadpas aanbieders. Soms worden tarieven onaangekondigd gewijzigd, zoals recent nog een aantal kWh prijzen van Newmotion laadpunten bij Q-park garages onaangekondigd 20 procent zijn verhoogd van €0,25 naar €0,30 cent per kWh.

Deze prijs afspraken zijn er meestal om de wildgroei van losse tarieven samen te vatten in een gemakkelijker tarief. Bijvoorbeeld alle EV-box'en kosten bij NewMotion zo'n 34 cent per kWh.

Wat nieuw is; dat ze ook behoorlijk ongunstig uit kunnen vallen. Een trouwe fan besloot naar aanleiding van deze linkedin post over goedkope Allego laadpalen in Gelderland en Overijssel te gaan laden bij een lichtgrijze Allego laadpaal in Gelderland met een CPO tarief van 18,2 cent per kWh.

€75,- per maand duurder dan andere laadpassen


Hij gebruikte daarbij zijn Newmotion laadpas. Na een maand kreeg hij de factuur, waaruit bleek dat op deze laadpaal een hoger tarief van  €0,34 / kWh in rekening werd gebracht. Let op, dit is 100% hoger dan het CPO tarief van 18 cent en dan heb je het dus al snel over een verschil van €75,- per maand ten opzichte van andere laadpassen.
Screenshot Smoov app: €0,182 /kWh

Ik neem u even mee naar het begin van dit artikel:  "De kosten van een laadsessie worden bepaald door de aanbieder van een openbaar laadpunt."

Aangezien de aanbieder in dit geval 18,2 cent inclusief BTW per kWh in rekening brengt, besloot hij NewMotion om opheldering te vragen.

Allego


De klantenservice gaf de schuld aan Allego. "Wij belasten 1:1 het tarief van de laadpaal aanbieder door, plus €0,35 transactiekosten", als er €0,34 op uw factuur staat, dan heeft Allego dit tarief op dit laadpunt niet goed ingesteld", zo redeneerden ze.  Hij moest maar contact met Allego opnemen.

Dus hij belde Allego. Allego bevestigde dat het tarief 18,2 cent per kWh is, en dat deze tarieven in de Smoov app ook zichtbaar zijn als basis (CPO) tarief. Dat klopt, in de Smoov app staat keurig 18,2 cent / kWh vermeld.

Niet zeuren maar gewoon betalen. 
Toen de screenshot uit Smoov met Newmotion gedeeld was, beweerde NewMotion plots dat de tarieven in hun webapp leidend zijn. De webapp van Newmotion geeft alle Allego palen als €0,34 per kWh weer.

Ja, dus ook de 4500 nieuwe "18 cent" laadpunten in Gelderland en Overijssel én de 1000 "29 cent" laadpalen in Drenthe en Groningen.

Hij herinnerde NewMotion eraan dat zij op hun tarievenpagina toch duidelijk communiceren dat hun prijs is gebaseerd op de kosten die de aanbieder in rekening brengt, en hij dus niet akkoord ging met een laad-tarief dat 100% hoger ligt dan het CPO tarief van dit laadpunt. Hierna ontving hij de mail zoals hier in de afbeelding weergegeven.

Ik neem u wéér even mee terug naar de eerste zin van dit artikel. "De kosten van een laadsessie worden bepaald door de aanbieder van een openbaar laadpunt."

Dat klinkt allemaal heel prima, Newmotion. Maar het 'bepalen door aanbieder' geldt kennelijk alléén als het zo uitkomt dat de basis tarieven niet onder de 34 cent komen.

Biedt de chargepoint operator gunstiger CPO tarieven (bijvoorbeeld door scherpe aanbestedings- onderhandelingen vanuit de Gemeente of Provincie) dan dient dit collectieve voordeel terug te vloeien in de portemonnee van de burger, en niet in de portemonnee van NewMotion.

Willekeur


Wordt Newmotion hiermee geconfronteerd door hun gebruikers dan verschuilt NewMotion zich achter niet controleerbare roaming afspraken en algemene voorwaarden. Ze dragen met deze houding niet bij aan prijstransparantie, en dat is een slechte zaak.

Gelukkig zijn er steeds meer aanbieders die het CPO tarief 1:1 doorberekenen zonder dit gesjoemel met zogenaamde roaming afspraken. Vandebron, E-flux, en Just Plugin voegen precies 0 cent toe aan de CPO tarieven en daarmee kunt u dus veilig van de voordelige Allego laadpunten gebruik maken.  U bent bij deze gewaarschuwd.


8 opmerkingen:

  1. Zijn niet de enige plekken waar Newmotion meer inhoudt. Bij mijn werk kan ik gastladen (door mijn werk ingesteld) voor 22 ct/kW. Maar newmotion rekent naar vandebron 34ct/kw. Had ff opheldering gevraagd omdat mijn werk had aangegeven maar 22ct te vragen) maar NewMotion rekent gewoon heel ander tarief door.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij laden op het werk ook niet meer met newmotion. Laadpaal stond ingesteld op 12 cent en newmotion factureert 35 cent. Ben zelfs aan het lobbyen om meerdere laadpassen op de zaak te mogen zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb JAREN op het werk 34 cent betaald in de veronderstelling dat mijn werkgever dit zo had ingesteld, gezien de geruststellende tekst op de website van Newmotion. Dat bleek 8 cent te zijn. Inmiddels, omdat het leasepark uitsluitend Newmotion passen heeft, is het tarief maar op gratis ingesteld. Maar voor mij nooit meer Newmotion, synoniem voor oplichtersbende.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gemeentehuis Alphen aan den Rijn bied 25 cent aan per kwh, hun laadpaal operator is Newmotion, mijn pas is van eflux, ook hier 34 cent uiteindelijk op de factuur!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Helaas dit net ook ondervonden met New Motion. 9 cent aan roaming kosten per kW boven er bovenop
    nog 35 cent transactie kosten per sessie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier zelfde verhaal. New Motion factureert aan Vandebron 29 cent (ex BTW) en crediteert de eigenaar van de laadpaal 9 cent (en dat ben ik toevallig zelf). Dat is kennelijk het verdienmodel van Shell (waar new motion een onderdeel van is). En de klanten"service" van New Motion reageert nergens op. Na verschillende emails en telefoontjes bekent de klantenservice na 5 maanden zonder blikken of blozen dat dat nu eenmaal zo is....Daar wil je toch niet aan meewerken?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. newmotion heeft nu alle prijzen op 37ct gegooid, de paal die ik caak gebruikte op 25ct, en de hele regio den haag die 33ct was, is per 17/12 nu 37ct. damn

    BeantwoordenVerwijderen