zaterdag 19 mei 2018

Op zomervakantie met de Zoë [Deel 1]

Toscane
Next-Level. Dat is het eerste wat in me op komt als het over de komende vakantierit gaat. Deze zomer ligt de lat nóg hoger. Afgelopen winter reden we 1000 kilometer naar onze bestemming. En nu gaan we voor de 1380 km, van Apeldoorn naar Bucine, een gebied dat midden in het prachtige Italiaanse Toscane ligt.

De wintersport was voor mij een soort test om te kijken of we in de meest ongunstigste weersomstandigheden op plaats van bestemming aankomen. Dat is gelukt, dus Toscane wordt een piece-of-cake.

Bij alle laadpalen die genoemd worden in dit artikel zie je (CM, GE) er achter staan. Dit zijn directe links naar de laadpalen op het Chargemap en Goingelectric platform.

Planning

Tijd dus voor een nieuwe planning. Een deel van de planning van de wintersportvakantie is nog bruikbaar, aangezien de route tot aan Frankfurt zo'n beetje toch hetzelfde eruit ziet. Ik verwacht dat deze zomervakantie rit wel een stuk makkelijker zal verlopen dan de wintersport reis.

Omgeving van Stans/Luzern, Zwitserland
Natuurlijk haal je meer kilometers op één batterij lading, ongeveer 300 km t.o.v. de 240 in de winter, maar ook als je wat langer moet wachten bij een laadstop, dan is de voetbal zo gepakt en kan je je al snel vermaken in tegenstelling tot situaties waarbij je met de kachel aan in de auto moet blijven zitten.

Het aantal laadpunten is inmiddels zo gegroeid dat het niet moeilijk is om rond de 250km een gratis snellader te vinden. Met m'n zelfgeschreven handleiding als uitgangspunt ben ik begonnen met het vaststellen van het precies midden van de rit voor de overnachting.

Het midden van de route

Dit exacte midden blijkt ergens in de buurt van  Luzern (Zwitserland) te liggen. Nu zijn de hotels in Zwitserland behoorlijk aan de prijs. We hebben even gekeken of in de buurt van de Duitse grens bij Basel de overnachting in te plannen, maar dan stop je eerder, en rijd je op de eerste dag 500 km. De dag erop moet je dan nog 900 km rijden. Dat leek ons dus niet zo'n geschikt plan. Een klein stukje na Stans begint de beruchte St. Gotthard tunnel, waar we in vorige vakanties al eens uren voor stilgestaan hebben. Dit wil je niet aan het eind van je reisdag meemaken, waarna je daarna nog eens 100km moet rijden naar een voordelig hotel in Italië. De overnachting ná de Gotthardtunnel leek ons dus ook geen goed idee.

Stans

In het plaatsje Stans vonden we uiteindelijk een redelijk betaalbaar hotel nabij enkele laadpalen in de omgeving. Stans ligt op bijna 800km zodat je op dag 2 nog 600km overhoudt. In het centrum zit een 11kW paaltje op loopafstand (CM, GE) nabij het station. Handig, want dan hoef je 's avonds niet meer op pad, maar parkeer je daar een nachtje. Met 11kW laadpalen is de auto in 4,5 uur weer volledig volgeladen wat natuurlijk prima is voor een overnachting.

Laadpaal bij station Stans, Zwitserland
Omdat het eruit ziet als een kastje wat op slot zit heb ik voor de zekerheid de beheerder van het laadpunt een mailtje gestuurd hoe je deze laadpaal kan gebruiken. De reactie van medewerker Stefan Müller was snel en vriendelijk:

"Hello Just open the door and refuel for free, it has two sockets.
The same charging stations are each at the train station in Hergiswil and Stansstad 
With kind regards" 

Kortom de overnachting met bijbehorende laadstop is geregeld. En in de buurt zitten nog een paar laadpalen mocht het toch niet lukken.

Vertrek


Dan weer terug naar de start. We vertekken vrijdag 13 juli rond 08:00 vanaf Apeldoorn. Het is ongeveer 780 km naar Stans. Dat betekent dat we met 2 goeie laadstops het plaatsje Stans moeten kunnen bereiken. (Je begint immers al met een volgeladen batterij) De eerste stop heb ik gepland bij de gratis Tank&Rast lader bij Neustadt / Wied  (CMGE) op 240km met als backup optie 8 km verderop het Allego laadplein bij Oberhonnefeld (CMGE). Na deze stop rijden we naar de 2e stop ergens vlak na Karlsruhe. Hier passeren we de 500km grens en daar vinden we alweer een gratis Tank & Rast snellader, bij Baden-Baden (CMGE)

Alle snelladers van Kaufland
En als deze bezet of defect is? Geen nood, nog geen 4 km verderop staat een gratis snellader bij een filiaal van Kaufland. (CM, GE) Misschien is die zelfs wel handiger, immers hier kan je ook gelijk nog even wat inkopen doen. Deze supermarktketen heeft inmiddels zo'n 60 gratis snelladers door heel Duitsland geplaatst en deze mogen net als bij Lidl kosteloos gebruikt worden. Lekker bezig, Kaufland!

Mochten ook deze laders nog bezet zijn dan zijn er altijd nog meer andere snelladers, zoals bijvoorbeeld die van Allego.

Alternatieven


Omdat laden bij snelladers van Allego sinds de komst van de Maingau laadpas plotseling zeer goed te betalen is (Van €25,- naar minder dan €5,- voor een volle lading) heb ik op de Duitse 'Elektromobilisten Karte' van Allego gekeken naar alternatieven rondom Karlsruhe, en die zijn er voldoende.

Allego snelladers Karlsruhe-Freiburg
Eigenlijk begint het snelladen anno 2018 steeds meer op het ouderwetse tanken te lijken. Je kan op steeds meer plaatsen snelladen, wat meer vrijheid betekent en dus meer ruimte geeft voor een spontane aanpassing van je plan of je route. Dit is ook erg prettig als je tegenvallers hebt zoals snelladers die defect zijn of als je ge-iced bent. (brandstof-auto's (ICE's) die de laadplek blokkeren). Daarnaast is het op steeds meer plaatsen gratis, wat uiteraard goed nieuws is voor de prijsbewuste internationale EV rijder.

De laatste etappe van dag 1

Maargoed, terug naar de route. Vanaf Baden-Baden is het nog 270 km naar Stans. Het wordt daar wel steeds berg-achtiger. Dus mocht het qua kilometers toch wat harder gaan dan gepland dan kunnen we aan de rand van Duitsland in de buurt van Freiburg / Eimeldingen / Lorrach nog op plaatsen genoeg nog even een kwartiertje bijplussen.

Na de derde etappe van ruim een uurtje of  2 rijden bereiken we dan het hotel in Stans alwaar de eerste helft van de reis er alweer op zit.

Dag 2, Stans - Bucine

Na een overnachting vertrekken we dan weer met een volle batterij richting Bucine. Dat is vanaf Stans nog exact 600 km, en zóu derhalve dus met slechts 1 tussenstop gehaald kunnen worden.

Toch plan ik er twee, om redenen die ik verderop toe zal lichten. De eerste hobbel die genomen moet worden is de St. Gotthard Tunnel. Je weet nooit wanneer het juiste moment is, één ding weten we wél, het juiste moment bestaat sinds 2001 niet meer. Door de daarna geplaatste doseerlichten aan het begin van de tunnel staat er een permanente file de laatste kilometers voor de ingang. Tóch zit er weinig anders op. De route door de 17km lange tunnel is het zelfs met files nog altijd sneller dan de alternatieve routes.  Maar misschien hebben we wel geluk met Google Maps.


Aan de zuidkant van de tunnel is het dan de bedoeling om bij het Lugano meer bij een gaaf laadpunt van Swisscharge Go-Fast te stoppen. (CM,GE) Go-Fast is een bedrijf dat grote hypermoderne snelladers neerzet welke met alle auto's goed samenwerkt. Dus alle bekende standaarden zoals AC43/Chademo/CCS maar ook kunnen bijvoorbeeld Tesla bezitters hier SuperChargen op hun lader, en dat is echt heel bijzonder.

Hun missie is om een laadstation te maken waar je gewoon altijd met elke auto op maximale snelheid laden kunt. Dit is dus zelfs nog wat uitgebreider dan wat Fastned doet.  Zo'n lader moet ik natuurlijk even van dichtbij zien, plus een beetje extra zekerheid kan geen kwaad.

Italië



In de steden van Italië staan behoorlijk veel 22kW laadpunten. Er komen ook steeds meer snelladers bij, maar niet zoveel als in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Vooral buiten de grote steden is het aanbod nog wat beperkt.

Daarnaast kom je in Italië net als in Frankrijk ook nog wel Type3a stekkers tegen. Deze standaard heeft het niet gered en wordt uitgefaseerd. Het is eigenlijk gewoon een normale Type2 stekker maar dan met een andere vorm. Hierdoor zijn veel dubbele laadpalen dus nog steeds voorzien van beide types, wat betekent dat als je alleen een Type2 kabel hebt dat je maar de helft van de sockets kunt gebruiken. Natuurlijk kun je voor die gelegenheid een Type3a kabel aanschaffen alleen vind ik dat een beetje zonde van de € 224,- dat zo'n kabel kost, terwijl het er alleen maar minder worden en er ook al behoorlijk veel Type2 sockets zijn. Kortom op zoek naar de Type2-sockets dus. Op beide websites en apps kun je gelukkig zien welke aansluiting precies in gebruik is dus je kunt hiermee van te voren al een beetje kijken of een laadpunt vrij is of niet.

Anders dan in de rest van Europa doet Italië nog vrijwel niets met roaming. Als je op de site van The New Motion kijkt bijvoorbeeld dan vind je maar een handjevol laadpunten in Italie. Vooral het zuiden is erg slecht vertegenwoordigd. Onder Florence vind je op een paar puntjes in Rome na gewoon helemaal niets meer, net als op heel Sicilië. So long voor de 'laden in heel Europa' slogans.

Er zijn gelukkig alternatieven.  In Italië bestaan twee grote aanbieders van laadalen, te weten; Enel-X (ENEL) en Duferco Energia. (DUE) .

Van Enel-X staan langs de route tot aan Bucine ongeveer 10 snelladers, van (DUE) slechts 4. Maar omdat ik van DUE nog een laadpasje heb met 200 kWh 'tegoed' erop ga ik toch op zoek naar de DUE laadpunten.
Bologna

Dat komt omdat je bij ENEL pas sinds kort met creditcard en paypal kunt laden. Daarvóór was het voor toeristen vrijwel onmogelijk om bij een ENEL punt te laden, je had je er een pasje voor nodig wat je alleen fysiek in Italie kon ophalen bij een Punto ENEL (soort service shop). De eerste shop is meer dan 100km uit de grensstreek, dus voor diverse EV automobilisten was het niet eens mogelijk die met de auto te komen halen. Hier heb ik met ENEL veel discussie over gevoerd tot ik uiteindelijk via een Nederlandse medewerkster van ENEL het voor elkaar kreeg dat ze een betaal module voor creditcards in hun App inbouwden. Gisteren ontdekte ik pas dat ze het voor toeristen kennelijk nog groter willen aanpaken met 'ENEL-X'. Een zeer fancy site/app met veel Engels taalgebruik waarbij ook Paypal geaccepteerd wordt. Misschien kwamen ze er achter dat alle toeristen naar DUE gingen om te laden?

Anyway, die pas van DUE wil ik uiteraard eerst leegmaken voordat ik mijn centjes naar Enel breng.
Het is wel een prettig idee dat je met de Enel-X app in elk geval je account van paypal gegevens kan voorzien en via die App al die laders kan starten. Hierdoor kan je eigenlijk bij elke laadpaal in Italië terecht, want net zoals E-laad in Nederland, heeft ENEL in elk dorpje wel een laadpaaltje staan. Ongeveer 1000 in heel Italië, en DUE ongeveer 800 waarvan er ongeveer 500 van ENEL zijn die je met de DUE pas kunt gebruiken.

Van DUE heb ik een snellader bij Fidenza/Parma gevonden (CMGE) op 185 km vanaf het Lugano meer.  Als het lekker gaat qua bereik kunnen we ook doorrijden naar de Lidl in Bologna (CM, GE)(290 km) Waarbij er 1 km verderop een backup is, namelijk deze snellader van DUE. (CM, GE)

Gratis snellader van de Lidl in Bologna
1km verderop de ENEL/DUE lader

Vanaf Bologna is het nog 160 km tot de eindbestemming. Waarschijnlijk kunnen we daar wel prima met de Granny charger uit de voeten. En zo niet, dan zijn er in de dorpjes omheen genoeg laadpunten aanwezig om tijdens de boodschappen even op te laden.

Boodschappenlijst:

Laadpassen: Maingau, TNM, Plugsurfing, DUE, Nextcharge, Enel-X
Sites: Allego DE Elektromobilisten map
Apps: ENEL X-Recharge (iOS) (Android)  Due-mobility (iOS) (Android)
Betaalmiddelen: Paypal, Creditcard (optioneel)
Laadkabels: Type2
Overig: Granny charger (optioneel)

Je kunt hier verder lezen: Deel 2


7 opmerkingen:

  1. Als je tijd en stroom hebt, neem eens een keer de Gotthardpas i.p.v. de tunnel. Is een zeer mooie route!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben benieuwd Hachy. Ik was vorig jaar in Zwitserland en vond de laadinfra best OK. Italie ben ik zeer benieuwd naar. Ik volg je mvg
    Hans Hol

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Overigens valt het wel mee met "vanaf Baden Baden wordt het steeds bergachtiger". Je rijdt dan in de rijnvallei en die is praktisch vlak. Vanaf Basel gaat het wat volgen met een lange klim die eindigt in een prachtige afdaling (na de Belchentunnel) je rijdt dan het massief van de Jura uit. De echte bergen beginnen bij Luzern. KLimmen pas vanaf Seedorf (voet van Gotthard).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi. Misschien een wat late reply maar ik tref je blog pas net. Ik vroeg me af of je nog iets kunt delen over het verbruik in de bergen. Bergop stijgt het verbruik, maar naar beneden regenereer je?

    BeantwoordenVerwijderen