donderdag 10 oktober 2024

Gastblog: Met de vouwwagen naar Portugal

Vandaag een gastblog van vriend van de show Floris Mokveld die met zijn Renault Megane en vouwwagen naar Portugal is gereisd. 

Bedankt voor je bijdrage Floris! -- Maarten


Dit jaar voor het eerst weg met de Renault Megane E-tech Electric en de Holtkamper vouwwagen naar het buitenland en meteen maar lekker lang naar Spanje en Portugal. Wat een heerlijke trek- en reisauto is de Megane! Geen helling of berg was te zwaar. De achteruitrijcamera maakt het aan- en afkoppelen super simpel, dat kan ik alleen doen, op de mm. Afkoppelen was helaas in meer dan 80% nodig bij het laden, deze foto is de uitzondering.


Onderweg door Frankrijk hebben we de meeste keren gewoon geladen bij Tesla. Werkt uitstekend. Wel schrikken dus dat er in Portugal geen beschikbare Tesla laders zijn. En Ionity heeft hele mooie laadstations in Portugal maar de app van Ionity kan de sessie niet starten omdat de betaling nog niet geregeld is 😢. De paal doet het wel met de MIIO pas of passen van BMW en Porsche maar je betaalt dan de gewone prijs, zelfs al heb je een Ionity abonnement. Erg vreemd. Mogelijk dat de Renault pas met Ionity korting wel had gewerkt, maar die had ik niet.




Ga je naar Portugal, bestel op tijd de MIIO pas. Zonder die pas en laadapp zouden we heel slecht hebben kunnen laden. De meegebrachte 10 laadpassen werkten meestal niet en de laadpalen, waar er heel veel van zijn, staan niet in de reguliere apps. Zelfs Shell Recharge die vaak wel wordt geaccepteerd heeft niet alle laadpalen in de app.

 Omdat ook MIIO sommige palen niet remote kan starten was ik blij met de fysieke kaart. Aanvragen met prepaid tegoed kan vanuit Nederland. Doen! Wel op tijd doen, het kostte nu 4 maanden voor de pas was gearriveerd. 

Het is gebleken dat Portugal echt goed bezig is met elektrisch rijden. Laadpalen worden overal aangegeven, de app geeft alle info over laadsnelheid en kosten en aan het eind wordt aangegeven uit welke duurzame bronnen de stroom afkomstig is. (veel waterkracht uit stuwmeren, windkracht uit de windmolens op alle heuvels en zonnestroom van enkele hele grote velden. Bij elkaar is 97% van de energie in Portugal tegenwoordig duurzaam en hernieuwbaar.)




Onze reis naar en in Portugal is uitstekend bevallen. Voldoende laadmogelijkheden met de MIIO pas en goede tarieven. We verbazen ons nog steeds over de Shell Recharge pas en app. Bij de palen die de app kende kon je volgens de app laden voor 2 ct/min. Een rare prijs, dat zou per kWh minder dan 5 cent betekenen terwijl we met de MIIO pas gemiddeld voor rond de 50 cent hebben geladen. We gingen ervan uit dat Shell 2 cent per minuut rekent boven op de kWh prijs. Maar een proeflaadsessie die we uitvoerden om te zien welke factuur we zouden krijgen heeft geen factuur gegeven. Het bedrag van 49 cent was mogelijk te laag om ons in rekening te brengen.

Conclusie; Portugal, met de Miio laadpas gewoon goed te doen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten