vrijdag 31 mei 2024

Aan wie geef jij je geld deze zomervakantie?

 


Waar een verjaardagsgesprek een paar jaar geleden nog ging over of je wel elektrisch op vakantie 'durfde' gaat het dit jaar om welk snellaad abonnement je het beste af kan sluiten. Waar Tesla met hun membership recent het maandtarief heeft verlaagd, heeft Ionity een offensief ingezet, genaamd Ionity Passport Power

De voorwaarden zijn min of meer hetzelfde, je betaalt ongeveer 11 euro en je mag een maand lang veel goedkoper snelladen in heel Europa. Zo kun je bijvoorbeeld bij alle Ionity stations in Frankrijk al voor 33 cent per kWh terecht, lager dan het tarief aan de gemiddelde AC laadpaal in Nederland. Tesla heeft in Nederland stations waar je al voor 25 cent per kWh terecht kan.

In onderstaande tabel heb ik de meeste voorwaarden op een rij gezet. Met PAYC bedoel ik Pay As You Charge, dus als je eenmalig een keertje bij zo'n station komt zonder dat je er een abonnement voor afsluit. Vanaf 2x laden in één maand is een abonnement voor de meeste rijders al interessanter.

Grofweg is Ionity vooral geschikt voor mensen die absoluut niet de snelweg afwillen, 800V auto's rijden zoals de Kia EV6 / Hyundai Ioniq 6, of als je werkgever je laadpas kosten betaalt. Ook auto's met de laadklep thv de B-stijl kunnen bij Ionity wat beter terecht omdat deze auto's bij Tesla overdwars bij de lader moeten parkeren vanwege de kortere laadkabel bij Tesla.

Tesla stations bieden over het algemeen meer laders en daar heb je dus minder kans op wachttijden. De tarieven zijn iets gunstiger en de voorzieningen zijn vaak beter omdat grote restaurants van de snelweg af nou eenmaal vaak schonere toiletten hebben dan locaties direct aan de snelweg. 

Om volledig zorgeloos op pad te gaan kun je natuurlijk ook beide abonnementen afsluiten. Dan kan je alle voordelen van beide aanbieders toepassen :-)

Protip: Gebruik je het abonnement maar voor één vakantie van bijvoorbeeld 3 weken, vergeet dan niet direct na het afsluiten het abonnement weer op te zeggen. 

Goeie reis!


1 opmerking:

  1. Ionity komt zo dicht bij de prijzen van Tesla (beetje afhankelijk van hoeveel en waar je laadt) plus het feit dat de Ionity laders meestal direct langs de doorgaande snelwegen staan en die van Tesla toch vaak 1 of 2 km verder, zal maken dat ze wat meer omzet gaan draaien. Gezonde concurrentie!

    BeantwoordenVerwijderen