maandag 8 oktober 2018

Onbeperkt laden met Maingau Plus, eerste ervaringen.

Er gebeurt elke week wel weer iets nieuws in laadpassen land.

Maingau lanceerde twee weken geleden de Maingau plus kaart voor de eerste 250 aanvragen.
Ik vermoed dat de vraag groot was, want binnen 2 dagen was de pas volledig uitverkocht.

Het aanbod is dan ook best verleidelijk; tot 2019 voor eenmalig €35,- onbeperkt laden op ongeveer 30% van de Nederlandse laadpunten en zelfs 50% van de Nederlandse snelladers, inclusief zeer veel snelladers in de België en Duitsland.

EV-rijdend nederland 💕 Maingau


Ondersteunde laadpalen in Groningen
Onbeperkt is bij Maingau écht onbeperkt. Geen kleine lettertjes, geen 'fair use' of andere voorwaarden of gekkigheid. Je kunt dan ook nergens bijhouden hoeveel en waar je geladen hebt, Maingau zegt daar zelf over: Laad gewoon overal waar je kan, zoveel je wilt. Na deze drie maanden gaan we samen kijken hoe we de laadpas in 2019 de markt gaan zetten en hoor je van ons wat het tarief gaat worden.

Vorige week heb ik samen met de meeste Nederlanders de felbegeerde pas ontvangen en de eerste bevindingen druppelen nu via de verschillende kanalen binnen. Vooral mensen met een Newmotion laadpunt thuis of op het werk zijn er erg blij mee, ineens kunnen zij nu onbeperkt laden op deze laadpunten waar ze tot op heden gewoon €0,25 tot €0,35 per kWh voor betaalden.

Voor Duitsers is het helemaal een walhalla, omdat de pas ook op Ladenetz werkt. Dat is pakweg 85% van het Duitse laadpalen aanbod.

De meeste mensen hebben na 1x hun auto volladen de kosten er al uit. Omdat het Allego snellader netwerk ook met deze pas werkt kun je dus onbeperkt laden bij al deze snel laders en zo goed als gratis een groot deel van Europa door.

Ondersteunde netwerken nader onderzochtOndersteunde Allego snelladers in EU
Volgens Maingau zélf moet de laadpas geaccepteerd moeten worden op alle laadpunten van Ladenetz en zijn roaming partners, die samen te vinden zijn op deze kaart.

De eerste resultaten op alle laadpunten van The New Motion en Allego zijn positief, bij EVnet en ElaadNL zijn nog wisselende ervaringen.

Kennelijk is die roaming nog niet overal actief en dat blijft dus een kwestie van proberen. Ook de Allego snelladers zijn succesvol getest.

Check daarom de volgende kaarten om zeker te weten dat je Maingau Plus pas werkt.

NewMotion en Allego: Bekijk deze kaart (zet eigenaar rechts op  'The New Motion' en 'Allego' aan de rechterzijde, vink de rest uit)
Allego regulier: deze kaart
Allego snelladers: deze kaart

Veel voordelige kilometers gewenst, en vergeet niet te doneren!
Bedankt !
4 opmerkingen:

 1. Veel (de meeste?) EVnet palen in het MRA-e gebied (provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland) zijn overgedragen naar PitPoint. Omdat er waarschijnlijk geen roaming afspraak is tussen ladenetz.de en PitPoint accepteren deze laadpalen de Maingau Plus kaart niet. De overzichtskaart van Ladenetz.de geeft echter ten onrechte aan dat deze palen nog steeds door EVnet beheerd worden. Verouderde informatie dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Maarten, naar wat ik van de mensen uit de regio heb begrepen zou de Maingau+ kaart ook op pitpoint werken.
  Heb jij ze zelf getest?

  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Hachy, ik had eerder op Twitter aan je gemeld dat PitPoint zou werken maar dat bleek achteraf een toevalstreffer. Het mislukte namelijk alsnog bij andere PitPoint-palen. De servicedesk van PitPoint heeft gisteren met mij meegekeken en zij zagen dat mijn MainGau Plus laadpas bij hun toch echt geblokkeerd is. Dat ik op die eerste PitPoint paal wel kon laden komt omdat deze specifieke paal een communicatiestoring heeft. En wanneer er geen contact met de backoffice is, wordt door de PitPoint laadpalen elke willekeurige laadpas geaccepteerd. Wat natuurlijk een hele nette oplossing is voor zo'n storing.

  Maar het doet er verder niets aan af dat ik in mijn regio nu niet kan laden aan de gemeentelijke palen. Die voormalige EVnet-palen zijn immers vrijwel allemaal overgedragen aan PitPoint. Hoe wel de servicedesk van PitPoint dat zelf niet wist, ga ik er toch vanuit dat er geen roaming is met Ladenetz.de. Dat beperkt natuurlijk wel de voordelen van MainGau Plus. Gelukkig doet de laadpas het wel op de Allego snelladers, dat maakt het weer een beetje goed.

  Groeten, Maarten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Hachy, je had het zelf ook al geconstateerd maar ik heb vandaag succesvol geladen op Ecotap laadpalen. Heb ik alsnog een alternatief dichtbij voor het niet kunnen laden bij EVnet en PitPoint.

  Groet, Maarten

  BeantwoordenVerwijderen