zaterdag 28 oktober 2017

10+ vuistregels om zo goedkoop mogelijk te rijden

Elektrisch rijden is 4x zo goedkoop als rijden op benzine en 3x zo goedkoop als rijden op Diesel. Toch ben je voor 40.000 km rijden met stroom uit de publieke laadpaal zo'n € 2000,- kwijt.Door thuis te laden kan je de kosten beperken tot €1300, en het kan nóg goedkoper.

Kortom, waar je bij een benzine auto overgeleverd bent aan de dagprijs van de oliemaatschappijen, heb je het als EV rijder zelf in de hand. Als je je aan onderstaande 10 regels houdt kan je gratis of zelfs -bijna- gratis 'tanken'. Veel succes.

1. Bij veel werkgevers mag je gratis laden
De goedkoopste en makkelijkste manier om je auto van kWh's  te voorzien. Vooral als je niet zo ver van je werk af woont. Op je werk ben je regelmatig dus maak daar gebruik van!

2. Thuis laden
Heb je niet zo'n soepele werkgever of moet je het zelf betalen? Vraag naar het tarief wat ze berekenen. Dit mogen bedrijven vaak zelf bepalen. Is het hoger dan €0,20 per kWh? Laad je auto er dan niet op maar doe dat thuis, dat is goedkoper.

3. Laad thuis zoveel mogelijk duurzaam
Elke kWh die uit een zonnepaneel komt, hoef je niet te betalen. Én zolang deze rechtstreeks je auto in gaat betaal je daar ook geen (transport) belasting over. Tel uit je winst!

4. Gebruik gratis laadpunten.
Bereid je rit goed voor via sites met alle gratis laadpunten in Nederland.
De LIDL biedt ongeveer 10 volledig gratis snelladers aan, o.a. in Wolvega, Tilburg Heyhoef, Zaandam Boere-Jonker, Halsteren, Leeuwarden Molkenkelder, Stein, Weert, en Oosterhout.

5. Autodealers
Ga je ergens op bezoek controleer dan of er een autodealer met laadpaal in de buurt zit. Veel auto dealers staan buiten gratis opladen toe bij hun vestigingen. Ook buiten kantoortijden. En ook de kleintjes.

6. Voorbereiding is het halve werk
Diverse hotels. parkeergarages, ziekenhuizen, sauna's, winkelketens, bioscopen, vakantieparken en gemeentehuizen bieden gratis laden aan. Maar ook (hoge)scholen en universiteiten. Check bijvoorbeeld eens je plaatselijke Hornbach, Lidl of Intratuin. Je kan ook filteren op gratis laadpunten bij bijvoorbeeld de Routeplanner van GoingElectric. Basically it all comes down to preparing.

7. Je laadkabel is langer dan je denkt. Semi-public biedt mogelijkheden
Bij veel bedrijven mag je gratis of zeer goedkoop opladen. Alleen 's avonds en 's nachts kan je niet altijd meer bij jouw favoriete laadpaal omdat het terrein is afgesloten. Er vanuit gaande dat je van de eigenaar gewoon laden mag, kun je soms ook vanaf de stoep of vanaf het terrein van de buren de laadpaal bereiken. Controleer echter goed of wat je doet volgens de plaatselijke wet- en regelgeving is toegestaan. De meeste bedrijven gaan er heel soepel mee om als je vriendelijk vraagt of je daar mag komen opladen, Check van te voren wel of gastgebruik is toegestaan. Dit kun je vinden op de diverse laadpalen sites.

8. Waar ben ik? Nuon gebied of een Allego enclave?
Let goed op welke stad je bezoekt en wat voor soort laadpalen daar staan. Bijvoorbeeld in Zuid Nederland, laadt dan voor €0,23 met de Nuon laadpas bij 1 van de 2500 Nuon laadpalen daar.
Ook in Utrecht en Amsterdam is een Nuon pas aan te raden. In bijv Rotterdam (ev-box) kan je beter de nummer 1 uit de laadpassen top 15 gebruiken. Ben je in Deventer dan is alles weer Allego en kan laden met hun Smoov app weer voordeliger zijn. Check goed welke pas of welke app op jouw bestemming het voordeligst is.

9. Meenemen die passen
Hou zoveel mogelijk (gratis) laadpassen in de auto. Je weet maar nooit of je ergens een laadpunt tegenkomt van provider X waar jij ook een laadpas van hebt. Bijvoorbeeld als ergens een Ecotap laadpaal staat ben je met je Ecotap laadpas ineens voor €0,20 / kWh klaar in plaats van al snel €0,35 per kWh.

10. Laad onderweg alleen de hoeveelheid die je nodig hebt om je huis te bereiken
Sta je bij een Fastned 10km van huis omdat het toch wat krap werd?  Laad dan nooit meer dan nodig om je eindbestemming te bereiken. Doorgaans is dit ongeveer 1kWh per 5KM die je nog af moet leggen. Dus bijvoorbeeld als je 20KM van huis af bent, laadt dan 4kWh en je komt zeker (sneller) thuis. Die lege batterij kan 's thuis ook worden opgeladen.

11. Boek je overnachtingen slim
Onderweg naar een vakantie bestemming en heb je een overnachting? Zoek een hotel uit met gratis laadpunt, óf vraag vóór het boeken bij je of ze een laadpaal hebben danwel of je je 230V laadkabel mag gebruiken. Meestal is dat geen probleem, en vooral als je er wat langer staat is het een goedkope manier om altijd met een volle batterij vanaf je hotel de omgeving te gaan verkennen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten