woensdag 20 februari 2019

Henk en zijn Kia E-Niro

Henk is een trouwe lezer van m'n blog. Gisteren belde hij me op. Maarten, zegt'ie... denk eens even met me mee. Morgen krijg ik die E-Niro, hoe kan ik mijn nieuwe auto zo voordelig mogelijk vol laden?

Mesdagplein, Groningen

Henk woont in een appartement in Groningen aan de Mesdagstraat, midden in het schilderskwartier.
Hij heeft net de Kia e-Niro 64kWh gekocht en verwacht ongeveer 30.000 km per jaar te gaan rijden, dus Henk maakte zelf al meerdere berekeningen.

Hij wil zo goedkoop mogelijk zijn Kia e-Niro laden en het liefst 's nachts, zónder dat hij naar de snelweg hoeft voor de bekende prijsvechters-tarieven. Henk heeft één laadpaaltje van Allego in de straat.

30.000 km rijden kost ongeveer 6000 kWh met Henk's rijstijl.

6000 kWh laden met een willekeurige NL laadpas kost bij deze laadpaal €2100 per jaar.
6000 kWh laden met prijsvechter Telekom kost Henk €1940* per jaar
6000 kWh laden met prijsvechter Maingau kost Henk nog steeds €1800 per jaar

Kortom Henk zat vast aan grofweg 150 euro per maand voor zijn mobiliteitsbehoefte. Niet echt veel voor 30.000 km per jaar, maargoed het kan áltijd goedkoper. Toch?

Ik vertelde hem dat de app Fahr-e, van DEW21 net een nieuwe app had gelanceerd.
Met Fahr-E betaal je een vast bedrag per lading, en is Henk waarschijnlijk voordeliger uit.

Fahr-E berekent Henk slechts €4,50 per laadsessie. Als Henk zijn auto leeg aansluit (<10%) dan betaalt Henk ineens €4,50 voor 57,6 kWh. En dat is slechts 7,8 cent per kWh oftewel €468,75 voor 6000 kWh!
Stappen in Groningen

€468,75 / 12 is maar 39 euro per maand. En zo bespaart Henk ruim €110,- per maand!


Van de eerste bespaarde 110 euro betaalt Henk over twee weken een avondje stappen in deze leuke stad.

Graag gedaan, Henk!



Dit artikel is ook zeer bruikbaar voor elke andere elektrische auto.

* Minuut-tarieven kan je met een Kia e-Niro op AC laadpalen niet echt nuttig gebruiken want daar laadt hij te langzaam voor (1-fase, AC, 3,7kW). Met Telekom kost het Henk dus 6000 kWh / 3,7 kW = 1621 uur. 1621 * 60 minuten = 97.000-ish minuten. Deze minuten doe je minimaal keer 2 cent per minuut en dan kom je op minimaal 194000 cent oftewel €1940,- aan kosten.




12 opmerkingen:

  1. Aanmelden blijft steeds mislukken op de site van DEW21

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neem even contact op met DEW21, bij veel andere mensen verliep dit proces prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch even een kanttekening bij je voetnoot, ik geloof niet dat de e-niro slechts aan 3,7kW kan laden, dat zal eerder 6,6 of 7 zijn schat ik (weet het niet van buiten).
    Uiteraard is het wel zo dat dit in de praktijk vaak maar 3,7kW zal zijn (in NL) omdat men vaak 11kW palen lijkt te zetten (3x16A).
    Overigens dikke proficiat met je blogspot!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Correct, op een 22kW paal is het 7,2 kW maar omdat die in NL weinig voorkomt heb ik die in dit artikel niet als voorbeeld gebruikt. Thanx!

      Verwijderen
  4. Keurig 1 maart 0:01 uur een (Duitse BTW) factuur van DEW21 binnen over februari voor het afgesproken bedrag. Dat loopt dus beter dan Maingau en Telekom. Mijn Fastned laadbeurten bij Maingau en Ecotap laadbeurten bij Telekom komen niet door.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Is deze pas dan niet goedkoper? En veel handiger (inpluggen op elk niveau?)
    https://laadpastop10.nl/laadpas/39/Steiermark%20SuperFlat%20AC

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Joost, dat zou kunnen - afhankelijk van je laadgedrag. Maar je moet nogal wat laden om aan de 30 euro te komen hoor, iets van 4000km per maand.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nu betaald Henk toch 39 euro per maand voor 30.000 per jaar? En moet die iets meer moeite doen. Dan is de flatrate toch gewoon beter?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Joost, daar heb je gelijk in. Met die pas is hij inderdaad nóg iets goedkoper. Tot zijn situatie verandert. Bijvoorbeeld door een verhuizing komt Henk ergens te wonen waar alleen maar een e-laad of een ev-box laadpaal is. Dan heeft Henk niets meer aan die flatrate pas van Steiermark. Of de voorwaarden van de flatrate pas aanbieder wijzigen, dat hebben we bij Entega en SW Konstanz gezien, dat ze bij zoveel procent van de sessies in het buitenland alsnog de pas blokkeren. Of hij moet ineens meer laden op een EV-box bij een klant in een andere stad, ik noem maar even wat.

    Punt is dat je in bovenstaand voorbeeld verder geen verplichtingen hebt, je kan zo'n app inzetten wanneer je maar wilt en hebt geen maandelijkse lasten. Met zo'n flatrate pas weet je in elk geval zeker dat je die centjes kwijt bent (ook als je een maand in het buitenland zit) ook al ben je in sommige maanden goedkoper uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedankt voor de uitgebreide reactie. Dat is een goede afweging en bied denk ik meerwaarde in het keuzeproces van de verschillende passen. Natuurlijk zijn beide opties natuurlijk een super besparing door alleen maar een andere pasje er langs te halen. Ben heel benieuwd wat de markt de komende jaren gaat doen.

    Misschien een leuk idee voor een nieuw artikel:
    In hoeverre mag een particulier stroom verkopen aan andere gebruikers? Is natuurlijk best interessant als iemand al boven de 10.000kWh zit om dat ook een (betaalde) laadpaal te zijn voor andere mensen in de buurt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ben je het zoeken naar leningen en hypotheken beu, of word je voortdurend afgewezen door banken en andere financiële instellingen of een microfinancieringsregeling. Hiermee willen wij u informeren met 100% garantie dat wij leningen van elk bedrag aanbieden tegen een rentepercentage van 2% per maand. Wij verstrekken LENINGEN voor bedrijfsontwikkeling. concurrentievoordeel/bedrijfsuitbreiding. Zorg ervoor dat we gecertificeerd, betrouwbaar, betrouwbaar, efficiënt, snel en dynamisch zijn. en deelnemende financier voor onroerend goed en elke vorm van zakelijke financiering, wij verstrekken langlopende leningen van maximaal twee tot vijftig jaar en alle rentetarieven en berekenen en maken jaarlijkse betaling mogelijk E-mail: loancreditinstitutions00@gmail.com.

    Wij bieden de volgende soorten leningen aan en nog veel meer;

    * Persoonlijke leningen (lening zonder onderpand)
    * Zakelijke leningen (onbeveiligde lening)
    * Consolidatielening
    * Combinatielening
    * Verbouwing

    Om contact op te nemen voor het zoeken naar een lening, antwoordt u met uw e-mail-ID, zodat ik u meer kan sturen ter goedkeuring
    Bedankt, neem contact met ons op via e-mail: loancreditinstitutions00@gmail.com
    bel of WhatsApp: +393512114999

    BeantwoordenVerwijderen