zondag 29 oktober 2017

Goedkoper snelladen

Fastned voor de échte kilometervreter
Iedere EV rijder die weleens snellaadt, kent de gele bogen van Fastned. Voor mensen die 3x per maand of meer snelladen is Fastned onbetwist de leider als het om goedkoop en goed snelladen gaat. Voor de de klanten zonder abonnement rekent Fastned €0,59 / kWh. Dit kan worden afgerekend via  een laadpas of met een abonnement bij Fastned zelf.

Duur voor de zuinige rijder
Als je weinig snellaadt kan dat nog steeds kostbaar zijn. Ga je één keer per twee maanden bij familie in Zeeland of Groningen op bezoek en moet je onderweg 20kWh bijladen dan ben je al gauw €12,- verder.

Tesla
Tesla eigenaren hebben de beschikking over de SuC's (SuperChargers),maar berijders van andere merken EV's hebben dit voordeel helaas niet. Het goede nieuws is dat er voor de slimme rijder ook goedkopere alternatieven zijn.

Allego
De grootste Fastned concurrent is Allego. Allego heeft ook diverse snelladers door heel het land. Bij Allego kan je snelladen voor €0,69 per kWh en daarmee zijn ze duurder dan Fastned. Ze doen helaas niet aan abonnementen.

Uitzondering: BMW
De BMW rijders hebben geluk, die kunnen bij de Allego snelladers voor €0,35 / kWh laden met hun BMW Chargenow abonnement. Hoewel ze bij het gratis pasje nog steeds een starttarief van €2,50 voor DC laden rekenen. (meer dan 10 kWh wordt hier pas goedkoper dan Fastned)

Andere EV automerken
Ben je nou niet in de positie om een mooie BMW of Tesla te rijden dan zijn er nog steeds bespaar mogelijkheden.

LIDL
Ja, daar komt'ie weer. De snelladers van LIDL. 100% groen én gratis, alleen het zijn er maar een stuk of zes en moeten ze een beetje op je route liggen. Bijvoorbeeld richting Groningen of Friesland kun je gemakkelijk via Wolvega (24/7) en naar België kun je via de gratis snellader in Tilburg.  Op zaterdag moet je er nog weleens een verdwaalde plug-in hybride wegsturen.

22kWh 
Als je auto ook 22kWh (semi-snel, 120km/h) AC kan bijladen dan loont het de moeite om van de snelweg af te gaan en even tijdens een kop koffie een (gratis) 22kWh laadpaal te bezoeken. De helft zo snel, maar wel veel voordeliger of gratis, zoals deze in de buurt van de A28 - Zwolle of op zaterdag bij het gemeentehuis van Veenendaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten